Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 79

Wątek: [Oly Test] Oly m. ZD 75/1.8 opinia amatora

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: [Oly Test] Oly m. ZD 75/1.8 opinia amatora

Cytat Zamieszczone przez Keron Zobacz posta
    /.../nie mam cierpliwości do głupich trolli /.../
    Też się obrażam! Nie jestem głupi!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

A ja... to Wam powiem coś odmiennego od tego co przeczytałam w pierwszym poście
    Mam to szkiełko kilka godzin, zdążyłam je wziąć już na spacer i... moim zdaniem AF BYWA szybki, nie jest szybki zawsze. Portret, postać, kawałek architektury - proszę bardzo - bzyt i już. Podobnie musiało być z czołgiem zabawką
    Jednak liściasta gałąź, na której zamarzyło się Wam ustrzelić jakiś ciekawie oświetlony liść, listeczek, coś? - porzućcie nadzieję.
    Szybko nie będzie. Do tego jeśli sam obiekt i tło mocno wymagające (dużo szczegółów) nigdy chyba do końca nie można być pewnym na co ten AF konkretnie wyostrzy - jak się łatwo domyślić - złośliwość przedmiotów martwych nie zna granic....

Może potrzeba nam więcej czasu, aby te humory okiełznać, ale moje pierwsze wrażenia są jak wyżej

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    A ja... to Wam powiem coś odmiennego od tego co przeczytałam w pierwszym poście
    Mam to szkiełko kilka godzin, zdążyłam je wziąć już na spacer i... moim zdaniem AF BYWA szybki, nie jest szybki zawsze. Portret, postać, kawałek architektury - proszę bardzo - bzyt i już. Podobnie musiało być z czołgiem zabawką
    Jednak liściasta gałąź, na której zamarzyło się Wam ustrzelić jakiś ciekawie oświetlony liść, listeczek, coś? - porzućcie nadzieję.
    Szybko nie będzie. Do tego jeśli sam obiekt i tło mocno wymagające (dużo szczegółów) nigdy chyba do końca nie można być pewnym na co ten AF konkretnie wyostrzy - jak się łatwo domyślić - złośliwość przedmiotów martwych nie zna granic....

Może potrzeba nam więcej czasu, aby te humory okiełznać, ale moje pierwsze wrażenia są jak wyżej
    Z jakim korpusem go używasz?
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

...
    obawiam się, że będzie to trudno okiełznać jednak
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Z jakim korpusem go używasz?
    EM10 też pomyślałam, że to AF w aparacie jest winny - no ale z innymi obiektywami niczego takiego nie zaobserwowałam.

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    obawiam się, że będzie to trudno okiełznać jednak
    Jan Optymistyczny

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Ja w takich sytuacjach polecam MF. Nie wiem jak w przypadku 75 ale 12-40 ma pierścień ostrości, który pozawala szybko i wygodnie przełączać się między AF a MF. Dla przedstawionych przez Ciebie warunków, to moim zdaniem idealna opcja.
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez inkoguto Zobacz posta
    Ja w takich sytuacjach polecam MF. Nie wiem jak w przypadku 75 ale 12-40 ma pierścień ostrości, który pozawala szybko i wygodnie przełączać się między AF a MF. Dla przedstawionych przez Ciebie warunków, to moim zdaniem idealna opcja.
    Tak też starałam sobie radzić, jednak moim zdaniem skoro szkło ma AF, to ten powinien działać. Za cenę, w jakiej ten obiektyw jest sprzedawany, af powinien działać zawsze jednakowo szybko. Tak mi się wydaje.
    Nie chcę jednak, aby ktokolwiek odczytywał moje powyższe uwagi jako ostateczny osąd, mam ten obiektyw zbyt krótko, aby takie kategoryczne opinie wydawać. Kilka kolejnych spacerów może sytuację wyjaśnić

Stay tuned

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

EM10 też pomyślałam, że to AF w aparacie jest winny - no ale z innymi obiektywami niczego takiego nie zaobserwowałam.
    12-40 2.8 z E-M10 zachowuje mi się podobnie.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

12-40 miałam podpięte do swojego EM10 dość krótko - może kilkadziesiąt fotek zrobiłam tym zestawem. Takiego działania AF nie zaobserwowałam.
    Natomiast znajomy ma EM1 + 12-40 i nie narzeka na szybkość AF, jednak zdarza mu się, że ostrość jest zupełnie gdzie indziej niż celował, np celuje na postać, a ostrość beztrosko idzie gdzieś wgłąb kadru, na tło. Mowa o kadrach, do których się przykłada, robi ostrożnie. Nie jest tak zawsze ale zdarza się.
    Natomiast takie jeżdżenie AF wte i nazad...(jak w 75mm w niektórych sytuacjach) pamiętam to z sigmy 70-300... lat temu kilka.

Jednocześnie mam 17/1.8 - ten ostrzy zawsze i błyskawicznie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

12-40 miałam podpięte do swojego EM10 dość krótko - może kilkadziesiąt fotek zrobiłam tym zestawem. Takiego działania AF nie zaobserwowałam.
    Natomiast znajomy ma EM1 + 12-40 i nie narzeka na szybkość AF, jednak zdarza mu się, że ostrość jest zupełnie gdzie indziej niż celował, np celuje na postać, a ostrość beztrosko idzie gdzieś wgłąb kadru, na tło. Mowa o kadrach, do których się przykłada, robi ostrożnie. Nie jest tak zawsze ale zdarza się.
    Natomiast takie jeżdżenie AF wte i nazad...(jak w 75mm w niektórych sytuacjach) pamiętam to z sigmy 70-300... lat temu kilka.

Jednocześnie mam 17/1.8 - ten ostrzy zawsze i błyskawicznie.
    Mój 75 tak nie ma. Jedynie mieli często w te i we w te przesłoną. Przy portretach bardzo się sprawdza tryb ostrzenia na oczy.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska