Bardzo dobre. Aż nabrałem ochoty na arbuza, jutro kupię![]()
Bardzo dobre. Aż nabrałem ochoty na arbuza, jutro kupię![]()
Dzięki bardzo... ciągle się uczę, niestety, arbuzy w naszym kraju nie mają takiego smaku![]()
E5 + parę standardowych drobiazgów...
Każdy z nas stworzony jest do tego, co robi ...
moje podróże | moje spotkania z Kanarami ... | samoloty, samoloty, samoloty ... | mój profil | Japonia w obiektywie Gaijina
436. Sprzedawcy kwiatów na Placu Taksim, Stambul, 2014
437. Takim zabytkowym tramwajem można jeździć główną ulicą handlową w okolicach Placu Taksim, Stambuł 2014
438. Jeden z licznych straganów z owocami w okolicach Placu Taksim, Stambuł 2014; ceny, jak prawie wszędzie na straganch umowne. Turyści z reguły płacą zdecydowanie drożej...
![]()
Ostatnio edytowane przez kamil_andrzej ; 8.09.14 o 16:24
moje podróże | moje spotkania z Kanarami ... | samoloty, samoloty, samoloty ... | mój profil | Japonia w obiektywie Gaijina
Stambuł słynie z licznych meczetów. Najbardziej znanym meczetem jest oczywiście Hagia Sophia, kiedyś bazylika, od mniej więcej 1453 roku jeden z najsłynniejszych meczetów. Wszystkie elementy chrześcijańskie zostały w nim ukryte pod tynkami. Remont meczetu trwa od lat... końca nie widać... Zawsze jest tu pełno turystów gotowych stać w długich kolejkach, żeby zobaczyć ten żelazny punkt programu podczas pobytu w Stambule
441. Hagia Sophia, 2014
442. Hagia Sophia, jeden z symboli muzułmańskich
443. Hagia Sophia, Mihrab - zlokalizowany w miejscu byłego ołtarza
444. Jeden z piękniejszych meczetów nad Bosforem, 2014.
445. Do meczetu nie można wejść nieodpowiednio ubranym. Dbają o to strażnicy, w razie potrzeby strój można po prostu wypożyczyć... Ponieważ do meczetu wchodzi się bez obuwia turyści noszą je wewnątrz meczetu w reklamówkach.
446.
![]()
Ostatnio edytowane przez kamil_andrzej ; 9.09.14 o 19:37
Dobre zdjęcia, ciekawa opowieść wiejąca egzotyką. Z przyjemnością tu zaglądam.
Mam dziwne fotograficzne skojarzenie z tymi zdjęciami - otóż w 2007 roku (jak ten czas leci) Olympus zrobił premierę E-3 właśnie w Stambule. Dziennikarze foto i ludzie związani z branżą jako pierwsi mogli tam zobaczyć nową lustrzankę i rzecz jasna robić nią zdjęcia. Oglądając sample "poznałem" to miasto. Niektóre z tych zdjęć miały podobny klimat do twoich.
Nie przepadam za Turcją chociaż byłem tam cztery razy. W Stambule miałem jednak za mało czasu, żeby wszystko spokojnie obejrzeć. Większość tak zwanych "kultowych" czy "żelaznych" punktów programu wycieczek jest po prostu mocno naciągnięta i przereklamowana. Całe szczęście klimaty niektórych miejsc są niepowtarzalne.
Relacje i foto istambulskie - świetne.
Pozdrawiam.