Jest aż tak źle czy zrobiłam coś nie tak??![]()
To nie tak. Tu użytkownicy mają po kilka tematów w których uczestniczą a na wszystkie nie maja pewnie czasu.
Z całej tej wrzutki mi się podoba tylko 1 zdjęcie. Wierzby już same w sobie są wyjątkowo ciekawe, w kadrze sa dobrze rozmieszczone, ale ten kwadrat mi nie pasuje. Obcięłabym osobiście dół, perspektywa byłaby ciekawsza.
Na ostatnim chyba sztucznie kolorowane niebo bo nawet drzewa od połowy się niebieskie zrobiły, a ja akurat nie przepadam za tak koloryzowanymi fotkami.
Kot jak kot i u mnie wygląda na nieostre zdjęcie i kadr taki trochę mało ciekawy.
To z tymi tabliczkami na drzewach intryguje, ale mało z niego wynika bo jeśli celem były tabliczki jako ważny element to co nieco chociaż musiałoby być na nich widać. A może to chmurki z tekstem wprowadzone w programie? sama nie wiem... Nic mi to nie mówi.
Tak wiec tylko wierzby przyciągają mój wzrok. Pozdrawiam i polecam się nie zniechęcać. Trening czyni mistrza a Mistrzów tak naprawdę zbyt wielu nie ma![]()
"Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs
wrzucaj, czytaj, oglądaj (i podglądaj) innych. To się opłaci.
Pierwsze zdjęcie faktycznie ciekawe, drugie intrygujące ale rozmiar malutki. Zdecydowanie za mały. Trzecie i czwarte mało ciekawe, ostatni eksperyment niezbyt mi się podoba, ale to właściwa droga szukania swoich "zdjęć".
Jedno to zdjęcia, drugie obróbka. Tego też warto się nauczyć.
pozdrawiam![]()
Ja też jestem za pierwszym zdjęciem.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Też myślę, że 1 jest najciekawsza, ale MZ dół nic nie wnosi do kadru. Wróciłbym tam jeszcze o różnych porach dnia i cykną kilka kontrolnych fotek![]()
Bardzo dziękuję za odpowiedź, faktycznie, dół zdjęcia nr 1 jest niezbyt ciekawy...
Co do drugiego zdjęcia - napisy faktycznie są, ale zdjęcie robione z drugiej strony jeziora, na maksymalnym zbliżeniu i więcej nie dało się wycisnąć... widać je co prawda na maksymalnym zbliżeniu, ale musiałabym wtedy wrzucać oryginalny rozmiar wszędzie...
Oto kolejna próbka, dwa zdjęcia z letniego pleneru i dwa z festiwalu lotniczego... nie wiem czy za bardzo ich nie podkręcam...
6
7
8
9
Pozdrawiam![]()
Maczek wpada w oko. Przyjemny kontrast kolorów.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
1. i 5.
1. - jak wszyscy piszą, za dużo dołu. Na samym dole, na drodze jest coś jasnego, nieostrego. Niepotrzebnie ściąga to uwagę. Czy aby zdjęcie nie wali się na prawo? To też przeszkadza. W samym motywie jest duży potencjał, trzeba by wrócić i popracować nad tematem.
5. - ciekawa próba, choć tu też można by popracować na efektem. Zdjęcie byłoby znacznie lepsze, gdyby za "latawcowym" i w okolicach jego sylwetki nie było drzew a jedynie równa linia łąki. Wiem, nie zawsze da się tak zrobić jak się chce, ale ja np. wtedy zwykle nie robię, no chyba że na pamiątkę.
7. i 8. fajne, ale czy aby nie za ciemne?
Jeszcze jedna dorada - gdy zamieszczasz zdjęcia, patrz aby ich waga nie przekraczała 1 MB gdyż skrypt forumowy skompresuje zdjęcia i ich jakość drastycznie spadnie.
Druga rada - wstawiaj zdjęcia jako załączniki forum, gdyż te z fotosika nie dość że wolno się ładują, są skompresowane to za jakiś czas znikną niestety.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||