Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: PANASONIC DMC-G5 - kilka pytań

Awatar Stazx
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Odp: PANASONIC DMC-G5 - kilka pytań

G3 ma faktycznie bardzo zmniejszony grip, ale już G5 bardzo podobnej wielkości co G2: klik.

Dzięki wszystkim za porady, szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż tak dużego odzewu Decyduję się jednak koniec końców na G5. Paczka powinna dojść do mnie w piątek.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Stazx Zobacz posta
    ...Dzięki wszystkim za porady, szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż tak dużego odzewu Decyduję się jednak koniec końców na G5. Paczka powinna dojść do mnie w piątek.
    Myślę, że będziesz zadowolony z wyboru, oby tylko (tfu, tfu) sprzedawca był uczciwy jeśli to z tej aukcji co wspominałeś. Daj znać co i jak po otrzymaniu aparatu.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Awatar Stazx
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Myślę, że będziesz zadowolony z wyboru, oby tylko (tfu, tfu) sprzedawca był uczciwy jeśli to z tej aukcji co wspominałeś. Daj znać co i jak po otrzymaniu aparatu.
    Kupuję dokładnie na tej aukcji, oczywiście dam znać

Awatar Stazx
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Aparat do mnie dotarł.

Na moje oko cały zestaw wygląda ok. Brakuje tylko instrukcji po Polsku, ale gwarancja kable itd. są. Natomiast licznik migawki wskazuje 33 (ja zrobiłem 2 zdjęcia) i 22 włączenia aparatu (tutaj mogłem nastukać z 10 albo i więcej spokojnie zanim doszedłem jak odczytać licznik migawki, notabene poprawny sposób jest tutaj) Zatem wygląda na to że Jasand miał nosa - to może być sprzęt refurbished. Opakowanie też sugeruje że body było pierwotnie w zestawie z obiektywem 14-140.

Zrobiłem zdjęcia całego zestawu i prześle je wieczorem, kiedy będę je mógł zgrać z karty na komputer.

pozdrawiam

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Liczba licznika migawki 33 to tyle co nic. Kupując w sklepie nowy aparat też będziesz miał tyle lub więcej. To normalne. Oprócz gwarancji powinien być rachunek, paragon/faktura vat. Na sprzęcie refurbished się nie znam ale chyba z tego co naprędce przeczytałem wtedy gwarancja jest skrócona i sprzedawca powinien o takim fakcie informować.
    Zrób nim zdjęcie czystego, lekko niebieskiego nieba przy przysłonie f22. Oglądnij później na kompie w skali 1:1. Sprawdzisz w ten sposób czy jest czysta matryca.
    Jaki/e masz obiektyw/y do niego?

Awatar Stazx
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Póki co mam tylko kitowy obiektyw olympusa 14-42 II. Pocieszyłeś mnie W takim razie wygląda na to że sprzęt jest nowy. Jest faktura, gwarancja itd.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

To gwarancję masz niewątpliwie dwuletnią. Swojego G1 kupiłem, też ryzykując nieco, kilka stówek taniej. Tylko już świadomie jako używkę. Użytkowany kilka miesięcy był. Nawet nie wiem ile miał klapnięć migawki. Śmiga już 5 lat bez żadnej (odpukać) usterki i dość mocno eksploatowany. Szczególnie przez pierwsze 2, 3 lata

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez opiotr Zobacz posta
    W G1/G2 do ergonomii bym zaliczył jeszcze porządny grip, dzięki któremu jest jak mała lustrzanka (i jak wyższa seria GH1/GH2). G3/G5 i kolejne wersje zostały zminiaturyzowane przez znaczne pomniejszenie gripa.
    Bez przesady, grip z G5 jest bardzo wygodny.

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Chyba jednak grip z G5 jest znacząco lepszy od tego z G3 (opieram się tylko na zdjęciach bo w łapie nie trzymałem) i niewiele gorszy? od tego w G1/G2 , świadczyłby o tym też ten filmik co wstawiłem wcześniej (post #6).
    J.w.

Ale i grip w G3 ma rację bytu. Z założonym 14/2.5 G3 bardzo fajnie mieścił się do większości kieszeni.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Dla mnie właśnie mini-grip w G3 był atutem, bo z 20-tką tworzył fajny, mały zgrany duet. Mimo wszystko przy dłuższym użytkownaiu bardziej wygodny jest większy grip.

Awatar Stazx
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Tak to wyglądało.

Co do gripu to wyszedłem z takiego założenia że naleśnik i tak będzie mi trochę wystawał do przodu, więc mam z prawej strony miejsce na trochę większy grip. Ten w G5 trzyma się bardzo wygodnie, jest fajnie wyprofilowany Ogółem dzisiaj większość dnia bawiłem się z tym aparatem i chociaż jeszcze nie do końca ogarniam sterowania to wygląda na to że to był dobry zakup, chociaż pewnie więcej będę mógł powiedzieć po trochę dłuższym czasie.