Ostatnio edytowane przez jck ; 31.08.14 o 17:47
To akurat wiem. Korzystam, zaglądam.
W moich zdjęciach (post#11) powinny być też takie informacje. Używałem tylko programu Lightroom od Adobe. Tu akurat podzielam zdanie Helmutha:
To właśnie jeszcze spytam w jakim programie wyciągnąłeś te dodatkowe informacje?
Mam ZPS15PRO. Zainstalowałem tak na próbę i zostawiłem chociaż nie używam. Nie pomyślałbym aby używać tego programu do głębszego odczytu informacji o pliku ale kto wie może czasem skorzystam.
Edit.
Tak nawiasem mówiąc wczytując tego mojego RAW-a (co poprawiałeś) do ZPS15 pokazuje wartość temperaturową WB 5332 odcień 18 (w LR 5350 tint 18, nieistotne w sumie, mala róznica )
W poprawionym przez Ciebie zdjęciu (już .jpg) w informacji o nim w ZPS15 jest też WB 5332 i odcień 18. Także chyba bym na tej podstawie nie stwierdził zmiany WB albo coś źle rozumuje![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 31.08.14 o 19:09
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Uważaj, żeby nasza dyskusja nie przerodziła się w światopoglądową- do głosu mogą dojść emocje
1. Nikt nie wymyślił takich zasad. Obowiązek dołączenia exifa zaproponował jck, zgodził się apz i Saboor.Ja mam wątpliwości i od tego czasu próbuję się dowiedzieć po co exif- bez skutku.
2. Jeżeli taki obowiązek zostanie "przyklepany" odpuszczę ten wątek, z powodów formalnych- OV, w którym wywołuję rawy, wycina exif mimo, że zapisuję w wersji Exif-tif.
3. Nie ścigam się z nikim w ilości postów, więc nie nabijam tylko próbuję się czegoś dowiedzieć.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Mz ani exif ani dane matrycy i rodzaj szkla nie sa konieczne potrzebne.Jeden danym sprzetem w zastanych warunkach zrobi kapitalna fotke a drugi nawet nie pomysli,ze mozna takowa bylo zrobic.Sam doswiadczylem wielu pytan o rodzaj sprzetu,parametry i dane szkla po pokazaniu fotki.Nikt nie zapytal o swiatlo.90% postawilo na drozszy i lepszy sprzet.Gdy "ciekawski" bedzie chcial zapytac to autor napewno odpowie.Ze zdjeciem jak z kobieta.Jedna potrzebuje dluzszego czasu bo przyslona wysoka a druga odwrotnie.Nie wspomne o time lapsachbo tez bywaja wyglodzone
![]()
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Ot, i wszystko. Założyłem ten wątek z nadzieją na to, że pojawią się ciekawe przykłady zastosowania różnych narzędzi zaszytych w edytorach grafiki
a na razie przeważa dyskusja o konieczności lub nie dołączania exifa...
To na serio sprawa marginalna, ilu ze świeżych fotografów potrafi czytać dane IPTC? Dwóch na stu? A wywnioskować coś z nich? Żaden?
Moim zdaniem nie usuwanie danych EXIF nie należy traktować jako konieczności a raczej jak dobry obyczaj, który może się komuś tam przydać.
---
edit:
dałbym Ci Mirek (+) ale jeszcze nie mogę.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|