wyblakły bardzo ciekawy. Gdybyś chciał go PopSuć to wklej w miejscu balona księżycnabierze charakteru SF
![]()
wyblakły bardzo ciekawy. Gdybyś chciał go PopSuć to wklej w miejscu balona księżycnabierze charakteru SF
![]()
Podzielam zdanie Realnasty, nie podoba mi się to zdjęcie w kolorze. Nigdy bym go nie pokazał, gdyby mnie nie podpuszczono.
Myślę, że to kwestia miliarda słitfoci, który zalały internet. Większość z nich przedstawia właśnie zachody słońca. Takie zdjęcia stały się synonimem kiczu, plebejskiego smaku, buraczanego wysublimowania*.
Pierwszy człowiek, który porównał kobietę do kwiatu róży był geniuszem. Każdy następny to grafoman. Podobnie z fotografiami zachodu słońca. Jak pisałem wcześniej - uwielbiam taki spektakl na żywo (prawdopodobnie odzywają się moje plebejskie korzenie), ale nie lubię takich zdjęć.
Dlatego tak trudno zrobić dobre, kolorowe zdjęcie zachodu słońca. Ja nawet nie próbuję. Właściwie próbuję, ale mi nie wychodzi. Dowodem tego kolejna (poniżej) moja kiczowata fota, która bezskutecznie usiłuje udawać niekiczowatość. Sprzed czterech lat. Nigdy bym jej nie pokazał, gdybym nie został wywołany do tablicy.
* Niedawno pewien znajomy na pewnym portalu fotograficznym zapytał, opublikowawszy dwie wersje tej samej foty, czy lepszy kolor czy czerń i biel. Bardzo wielu dobrych ludzi odpowiedziało. Zdecydowana większość wybrała kolor. Ja odpowiedziałem znajomemu, że to wystarczający powód, by opublikować fotografię w odcieniach szarości.
![]()
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 1.08.14 o 20:19
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 1.08.14 o 18:52
Przed kilkoma miesiącami, przemierzając secesyjno-późno-rokokokową dżunglę mojego miasta, gryząc się odwiecznym dylematem kolor czy szarość, poczułem że Sam Dobry Bóg na mię patrzy. Z góry. Spontanicznie w oka mgnieniu rozłożyłem mojego statywu wszystkie cztery nogi.
Czasy wychodziły nikczemne.
Ale selfik wyszedł nawet, nawet. Nagłe olśnienie - Bóg powie mi - nie czyń koloru jak tobie niemiłe, albo coś w ten deseń. I powiedział oszukawszy bez problemu procesory i algorytmy odpowiedzialne za prawidłowy balans bieli w aparacie na O. (patrz poniżej). Odczytałem to jednoznacznie - azalisz jakowoż, nie czyń mi przykrości kolorem.
![]()
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 1.08.14 o 20:09
4 - Święte
Ja niestety mam zdanie odmienne. I nie obchodzi mnie, czy to kicz sztampa czy jeszcze coś innego. A nawet jeśli, to co w tym złego? To znaczy, że jak ktoś popełni takie zdjęcie z "góry" skazane jest na miano kiczyku? Piszę tylko za siebie, bo ja lubię takie zdjęcia. Mają one coś w sobie osobistego i niech to będą nawet zwykłe pstryki z wakacji. Ale rozumiem, że to kwestia postawienia sobie poprzeczki odnośnie publikowanych zdjęć. Ty byś nie pokazał, a ja tak
BW. BW jest piękne jak ktoś wie jak je robić. Ty jesteś w tym bardzo dobry. Ale IMHO zachody słońca w większości powinny być kolorowe![]()
Nie mnie rozstrzygać co ładne, a co brzydkie. Jedni wolą ogórki, a drudzy ogrodnika córki.