Na początek: ankieta została zamknięta. Zagłosowały 54 osoby (całkiem niezła frekwencja). Wybrany został temat "Od Bałtyku aż po Tatry - przyroda Polski".
Tak jak już pisałem. Temat jednocześnie precyzyjny, ale też ogólny na tyle, że jest spore pole do popisu zarówno dla pejzażystów jak i przyrodników zarówno szeroko, wąskokątnych oraz makro. Zbieramy zdjęcia w zadanym temacie. Autorzy mają pełną swobodę interpretacji tematu, a komisja ma pełną swobodę redagowania kalendarza na podstawie nadesłanego materiału.
Teraz najważniejsze. Opiszę w tej chwili pokrótce jak widzę zbieranie materiału do selekcji.
1. Materiał będziemy wysyłać na e-mail (udostępnię).
2. Zdjęcia już obrobione, efekt końcowy. Nie stawiam granicy minimalnej rozdzielczości, bo wiem, że są magicy, którzy potrafią i z 5 MP zrobić dobry materiał na publikacje w formacie A3 i większym. Ale sami rozumiecie, że im więcej megapikseli powyżej 6 MP, tym lepiej. Do tego format JPG z bardzo niskim stopniem kompresji lub format TIFF. Dlaczego od razu obrobione i w jak tak najlepszej rozdzielczości? Unikniemy problemów ze zdjęciami, które dobrze wyglądają w wersji 800 czy 1000 px na ekranie, a w formacie A3 będzie ciężko je oglądać ze względu na rozmycia i nieostrości niewidziane w miniaturce. Poza tym, jeśli obramiamy zdjęcie to chyba nie będzie problemem by zamiast w wersji do internetu, wyeksportować je od razu w rozdzielczości do publikacji.
3. Do zdjęć będę prosił o dołączenie zgody na publikacje. Na razie w wersji elektronicznej, a później, kiedy wybierzemy poproszę wybranych autorów o przesłanie wersji papierowej.
4. Co jakiś czas (zbiórka zdjęć będzie trwała przez cały sierpień) będę przygotowywał przeglądówki złożone z miniaturek (np. 500px), które zamieszczę do podglądu na swoim serwerze lub przygotowanym do tego koncie w chmurze. Wszyscy będą mieli wgląd do tego co zostało nadesłane. Prócz tego komisja będzie mogła sobie obejrzeć zdjęcia w wersji oryginalnej i tak je układać by zredagować z tego przyjemny dla oka kalendarz. Intuicja podpowiada mi, że może to być dobry sposób by osiągnąć dobry efekt. Jednak jak wyjdzie to jeszcze zobaczymy.
A no właśnie, zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie. Na razie idzie dobrze. Mam nadzieje, że ekipa redagująca zostanie zasypana niezłym materiałem wyjściowym i będzie z czego wybierać. Ale jeśli na etapie zbierania okaże się, że frekwencja jest mizerna, to nie zamierzam tego ciągnąć. Wtedy ucinam temat i tyle.
---------- Post dodany o 01:36 ---------- Poprzedni post był o 01:34 ----------
Po to kombinować. To dobry pretekst bym napisał coś więcej na temat tego co można zrobić z zacnymi skądinąd zdjęciami wybieranymi przez jury i publiczność Fotografii Miesiąca.
Gdybym chciał uhonorować takie zdjęcia jakie są w Fotografii Miesiąca, to odkopałbym jeden z pomysłów, które kiedyś rzuciłem w wąskim gronie by sprawdzić czy mają sens. Pierwszy z nich to wystawa, taka z prawdziwego zdarzenia, a drugi, to wydanie albumu ze zdjęciami. Jak kogoś honorować to z przytupem, a raczej z należytym szacunkiem i właściwą do tego formą. Kalendarz to zupełnie inna publikacja. Oczywiście nie mniej istotna, też oczekujemy tu najwyższego poziomu, ale co innego wybieranie zdjęć z puli najlepszych na forum, a co innego wybieranie zdjęć, które powinny dać nam spójny wizualnie materiał, który będziemy oglądali cały rok.
Kombinujemy dlatego... że możemy.