Zobacz wyniki ankiety: Jaki temat(y) kalendarza OC 2015 wybierasz?

Głosujących
54. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Od Bałtyku aż po Tatry - przyroda Polski

34 62,96%
  • Świat makro

8 14,81%
  • Portret miasta

13 24,07%
  • Fauna

10 18,52%
  • Świat w obiektywie

9 16,67%
  • Fotografia uliczna

9 16,67%
  • Pejzaż

21 38,89%
  • ART

11 20,37%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 10 z 78 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 774

Wątek: Kalendarz 2015

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Odp: Kalendarz 2015

Na początek: ankieta została zamknięta. Zagłosowały 54 osoby (całkiem niezła frekwencja). Wybrany został temat "Od Bałtyku aż po Tatry - przyroda Polski".

Tak jak już pisałem. Temat jednocześnie precyzyjny, ale też ogólny na tyle, że jest spore pole do popisu zarówno dla pejzażystów jak i przyrodników zarówno szeroko, wąskokątnych oraz makro. Zbieramy zdjęcia w zadanym temacie. Autorzy mają pełną swobodę interpretacji tematu, a komisja ma pełną swobodę redagowania kalendarza na podstawie nadesłanego materiału.

Teraz najważniejsze. Opiszę w tej chwili pokrótce jak widzę zbieranie materiału do selekcji.

1. Materiał będziemy wysyłać na e-mail (udostępnię).
    2. Zdjęcia już obrobione, efekt końcowy. Nie stawiam granicy minimalnej rozdzielczości, bo wiem, że są magicy, którzy potrafią i z 5 MP zrobić dobry materiał na publikacje w formacie A3 i większym. Ale sami rozumiecie, że im więcej megapikseli powyżej 6 MP, tym lepiej. Do tego format JPG z bardzo niskim stopniem kompresji lub format TIFF. Dlaczego od razu obrobione i w jak tak najlepszej rozdzielczości? Unikniemy problemów ze zdjęciami, które dobrze wyglądają w wersji 800 czy 1000 px na ekranie, a w formacie A3 będzie ciężko je oglądać ze względu na rozmycia i nieostrości niewidziane w miniaturce. Poza tym, jeśli obramiamy zdjęcie to chyba nie będzie problemem by zamiast w wersji do internetu, wyeksportować je od razu w rozdzielczości do publikacji.
    3. Do zdjęć będę prosił o dołączenie zgody na publikacje. Na razie w wersji elektronicznej, a później, kiedy wybierzemy poproszę wybranych autorów o przesłanie wersji papierowej.
    4. Co jakiś czas (zbiórka zdjęć będzie trwała przez cały sierpień) będę przygotowywał przeglądówki złożone z miniaturek (np. 500px), które zamieszczę do podglądu na swoim serwerze lub przygotowanym do tego koncie w chmurze. Wszyscy będą mieli wgląd do tego co zostało nadesłane. Prócz tego komisja będzie mogła sobie obejrzeć zdjęcia w wersji oryginalnej i tak je układać by zredagować z tego przyjemny dla oka kalendarz. Intuicja podpowiada mi, że może to być dobry sposób by osiągnąć dobry efekt. Jednak jak wyjdzie to jeszcze zobaczymy.

A no właśnie, zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie. Na razie idzie dobrze. Mam nadzieje, że ekipa redagująca zostanie zasypana niezłym materiałem wyjściowym i będzie z czego wybierać. Ale jeśli na etapie zbierania okaże się, że frekwencja jest mizerna, to nie zamierzam tego ciągnąć. Wtedy ucinam temat i tyle.

---------- Post dodany o 01:36 ---------- Poprzedni post był o 01:34 ----------

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Zobaczmy na zdjęcia od stycznia do dzisiaj, te które wygrały w fotce miesiąca. Moim skromnym zdaniem warto je umieścić w kalendarzu, a i bonus dla robiących tez jest nie bez znaczenia. A pytania na temat kto wybiera nie za bardzo łapię, przecież już sa laureaci z każdego miesiąca. Po co kombinować bez sensu?
    Po to kombinować. To dobry pretekst bym napisał coś więcej na temat tego co można zrobić z zacnymi skądinąd zdjęciami wybieranymi przez jury i publiczność Fotografii Miesiąca.

Gdybym chciał uhonorować takie zdjęcia jakie są w Fotografii Miesiąca, to odkopałbym jeden z pomysłów, które kiedyś rzuciłem w wąskim gronie by sprawdzić czy mają sens. Pierwszy z nich to wystawa, taka z prawdziwego zdarzenia, a drugi, to wydanie albumu ze zdjęciami. Jak kogoś honorować to z przytupem, a raczej z należytym szacunkiem i właściwą do tego formą. Kalendarz to zupełnie inna publikacja. Oczywiście nie mniej istotna, też oczekujemy tu najwyższego poziomu, ale co innego wybieranie zdjęć z puli najlepszych na forum, a co innego wybieranie zdjęć, które powinny dać nam spójny wizualnie materiał, który będziemy oglądali cały rok.

Kombinujemy dlatego... że możemy.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Hades, dzięki za odpowiedź.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

być może były te informacje wcześniej i je przeoczyłem, ale zapytam tylko :
    1. czy zdjęcia mają być z jakiegoś przedziału czasowego, np. rok 2014, czy grzebiemy w całym swoim archiwum?
    2. czy w exifie musi być "OLYMPUS"?
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez abir Zobacz posta
    1. czy zdjęcia mają być z jakiegoś przedziału czasowego, np. rok 2014, czy grzebiemy w całym swoim archiwum?
    Nie wiem czy jestem uprawniony do odpowiedzi, ale logicznym wydaje mi się, że:
    1 - w całym
    2 - tak
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Nie wiem czy jestem uprawniony do odpowiedzi, ale logicznym wydaje mi się, że:
    1 - w całym
    2 - tak
    też nie wiem czy masz permiszyn, ale przynajmniej odpowiedź jest krótka, jasna i konkretna
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gulasz Zobacz posta
    mogą np nie dać zgody na publikacje i du pa zbita
    To jedna z możliwości. Może się jeszcze okazać, że to co widzimy na ekranie istnieje tylko w tej wersji.

od lat wiadomo że ile ludzi tyle opinii..

ta dyskusja naprawdę powoli momentami staje się za długaa
    Ta dyskusja jest krótka, np. w stosunku do dyskusji nad kalendarzem 2013.

Na razie jest ok. Wszystko toczy się miarowo.

---------- Post dodany o 12:36 ---------- Poprzedni post był o 12:33 ----------

Cytat Zamieszczone przez abir Zobacz posta

Zbieram tekst do kupy i podam wymogi, ale akurat Arek trafił z odpowiedziami. Moja sugestia przy odpowiedzi na pierwsze pytanie jest taka, żeby wybierać zdjęcia najświeższe, bo będzie się pamiętało gdzie zostało ono zrobione. Tak, trzeba będzie dołączyć opis miejsca.

---------- Post dodany o 12:42 ---------- Poprzedni post był o 12:36 ----------

Aha. Wciąż są wolne miejsca w ekipie redagującej kalendarz. Na razie zgłosiły się 2 osoby. Oczywiście, nic na siłę, ale jeśli ktoś dysponuje kilkoma godzinami we wrześniu by przejrzeć materiał i pomóc w redakcji, to zapraszam. Pod koniec tygodnia chciałbym skompletować zespół i podać do wiadomości kto będzie wybierał.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Zbieram tekst do kupy i podam wymogi, ale akurat Arek trafił z odpowiedziami. Moja sugestia przy odpowiedzi na pierwsze pytanie jest taka, żeby wybierać zdjęcia najświeższe, bo będzie się pamiętało gdzie zostało ono zrobione. Tak, trzeba będzie dołączyć opis miejsca.
    a pro po tego czy w exifie powinno znajdować się magiczne słowo OLYMPUS - moim skromnym zdaniem to bez sensu
    skoro w tej akcji OLEK nie promuje tego kalendarza - to zróbmy kalendarz OLYTALIBÓW Forumowych
    a od lat wiadomo że forum jest otwarte na wszystkich i nie tylko OLKOWCY świadczą o jego wyjątkowości (za to nas chwalą na zlotach międzysystemowych)
    po co zamykać się w format Olka - bo tak - bo forum niby zobowiązuje
    wg mnie nie, no chyba że jest coś o czym mówicie tylko za kulisami i nie jest to dostępne ogółowi ..
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

a pro po tego czy w exifie powinno znajdować się magiczne słowo OLYMPUS - moim skromnym zdaniem to bez sensu
    Moim, jeszcze bardziej skromniejszym zdaniem, wprost przeciwnie, jestem za tym aby fotografie do kalendarza były robione wyłącznie Olympusami. Było nie było Olympus jest tym, co przyciągnęło na to forum zdecydowaną większość jego użytkowników. Są różne kalendarze, a wyjątkowość tego, o którym mowa polega na tym, że jest on nasz, Olymaniaków, Olympusowy.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

No to co ja mam, biedny żuczek zrobić? W exifie mam Olympus, a zdjęcie zrobione aparatem innego systemu? Nie zmieniam nic w exifie, po prostu "skanuję" klisze e-620 + zd 50mm. Heeelp
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    No to co ja mam, biedny żuczek zrobić? W exifie mam Olympus, a zdjęcie zrobione aparatem innego systemu? Nie zmieniam nic w exifie, po prostu "skanuję" klisze e-620 + zd 50mm. Heeelp
    Całe szczęście, ze nie ja muszę się tym martwić. Nie do mnie będzie należeć decyzja