No tak to po prawdzie pytalem kogo innego,ale pewnie wiesz lepiej.
Pomysl-Raz gostek pisze,ze wiele dla niego on znaczy(prezent od Zony i bardzo wartosciowy czyt. drogi)A a dalej napisal,ze podczas dzieciecej zabawy.
Dlatego pytam bo nie rozumiem.Ja dostalem od zony na prezent drogi zegarek,wodoszczelny.Jednak tak go szanuje ze jak urabiam beton to nie mam go na reku.A jak wnuki sie bawia i polewaja woda to nie lezy od w miejscu gdzie woda moze go zachlapac i pobrudzic.Zbyt mocno cenie sobie ten prezent od zony aby wystawiac go na probe przezycia w eksternalnych sytuacjach.I to wcale nie jest moj pierwszy i jedyny zegarek.Mam jeszcze kilka.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Hmm... mój przeżywa katuszę na łące, gdzie co chwilę jest tarmoszony w mokrej trawie i wilgotność powietrza jest bardzo duża (non stop mgły), poza tym plaża nad morzem (piasek i słona woda, oraz często dzieciaki chlapiące w basenie) i tak już od ponad 3 lat. Przeżył kilka wizyt na basenie oraz jacuzzi. Odpukać nic mu nie jest.
Rozumiem Cię i twoje rozgoryczenie, sam bym pewnie był z tego faktu niezadowolony.
Ostatnio zakupiłem mZD60 który padł zaraz po zakupie (na szczęście został wymieniony na nowy).
Serwis nie podał przyczyny usterki - wpisali obiektyw oraz wymiana na nowy.
Może twój faktycznie był felerny. Kwestia jak to udowodnić? Jak udowodnisz serwisowi że został ochlapany a nie wrzucony do basenu lub "oblany z wiaderka".
Na tej stronie od 2013 jest opisane 10 przypadków..
Dobrze że się nie poddałeś i walczysz. Oby serwis uwzględnił twoje roszczenia i będziesz kolejnym zadowolonym klientem.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Przecież producent podaje w instrukcji jaki jest stopień ochrony sprzętu : I nie jest ona wcale wielka w przypadku EM-5 podobnie jak w przypadku EM-1
jest to IPX-1
Mimo wszystko te aparaty (oczywiście użytkowane dużo bardziej hardcore'owo niż dopuszcza instrukcja ) wytrzymują coś na poziomie IPX5Ochrona przed opadem wody równoważna opadowi deszczu o natężeniu 3-5 mm na minutę i trwającemu 10 minut. Obiekt jest w pozycji jak podczas normalnej pracy.
Prawda jest taka, że zapewnienia producenta są do poziomu IPX1 - i jesli zerkniesz w instrukcję na str 116 w angielskiej wersji tam znajdziesz tą informację.
Natomiast aparat wytrzymuje naprawdę wiele, wielokrotnie widziałem jak znajomy podczas prezentacji wylewał na niego szklankę wody a masa tego typu filmów jest w internecie. Ja swoich też nie oszczędzam i póki co od wody im nic złego się nie stało...
Ciężko jest oczywiscie stwierdzić czy Ty przeholowałeś z np nieuszczelnionym obiektywem i włożyłeś go do wiadra,
czy aparat całkowicie nie podołał temu IPX-1. Oczywiście najłatwiej jest zakładać że to Ty uzywałeś sprzęt niezgodnie z zastosowaniem - ale gdybym ja był na miejscu serwisu wolałbym to po prostu naprawić i cieszyć się pozytywną opinią klienta...
W instrukcji w przypadku EM-5 jak i EOS 5dmkIII podają także zakres pracy od 0°C do 40°C
co nie znaczy, że w temperaturze -1°C aparat powinien się zepsuć i nikt tego nie naprawi...
Choć znów pewnie można by się było czepiać że towar używany niezgodnie z instrukcją bo ktoś z nim zimą wyszedł z domu...
Generalnie raczej spodziewałbym się naprawy w serwisie niż takiej reakcji jak opisałeś.
Z kim rozmawiałeś ? z infolinią ? 0800 cośtam ?
Może weź to zapakuj i po prostu wyślij do naprawy skoro jest na gwarancji ?
Opisz ładnie że przeciekło a nie powinno i że kupiłeś sprzęt w zaufaniu, że będziesz nim mógł fotografować w trudnych warunkach a on się wziął i popsuł...
Tak jak piszę - teoretycznie OM-D ma uszczelnienia na pionowo spadające krople ale praktycznie to ma być wół nie do zarżnięcia....
Powodzenia !
Ostatnio edytowane przez dobas ; 22.07.14 o 22:34
Ja bym zabrał dwa korpusy jak bym jechał do AzjiBez względu na to czy mają uszczelnienia i czy są "niezawodne"
Automaty w nurkowaniu też ponoć sa niezawodne jak się je prawidłwo uzytkuje i serwisuje a jednak dla bezpieczeństwa zabiera się dwa pod wodę...Ot gdyby jeden przestał działać...
Ostatnio edytowane przez dobas ; 22.07.14 o 22:45
Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 22.07.14 o 22:51
The question is: What is a Mahna Mahna?