Witam wszystkich - mam do Was wielką i pilną prośbę!!!
Chodzi o wasze rady i doświadczenia z serwisem Olympusa.
Teraz opiszę sprawę:
14.11.2004 Reklamowałem aparat (C -750) w sklepie w którym zakupiłem.
Powody reklamacji:
1. Brak podtrzymania pamięci po odcięciu zasilania. Po otwarciu klapki z bateriami aparat przechodzi w stan ALL RESET - ON i traci ustawienia daty, ustawień ekranu/wizjera, dźwieków, obrazu powitalnego itp...
2.Odklejająca się gumowa osłona wizjera.
3. Wyrobiony gwint śruby mocowania statywu.
Termin odbioru aparatu wyznaczony na 06.12.2004
[Wcześniej dzwoniąc do Eurocoloru zostałem zapewniony że jeśli czegoś nie uznają jako reklamacje to się ze mną skontaktują i podadzą cene naprawy]
06.12.2004 Chcąc odeberać aparat okazuje się, że go jeszcze nie ma - po mojej interwencji i telefonie do Eurocoloru dowiaduję się, że aparat został wysłany za granicę [podobno do Niemiec] i-nie wiadomo kiedy będzie..
Ani Olympus ani sklep nie poinformował mnie że reklamacja się przedłuży.
13.12.2004 Wreszcie - po miesiącu - aparat jest do odeberania- ale co się okazuje: jedyna rzeczą którą zrobili to wymiana gumki przy wizjerze..!!
Sprawdzam podtrzymanie pamięci - jak było tak jest - czyli podtrzymania pamięci brak!!!
Brak także informacji na karcie gwarancyjnej o przedłużeniu okresu gwarancji - a to bardzo ważne bo pierwotna gwarancja konczy mi się dzis -14.12.2004
Jak się okazuje aparat był serwisowany w Duchnicach
Na dołączonym kosztorysie naprawy (datowanym na 24.11.2004) jest napisane:
Njagorsze jest to że dzwonie do Eurocoloru - tam mnie odsyłają do serwisu w Duchnicach argumentując że Eurocolor z dniem 01.11.2004 przestał serwisować aparaty Olympus - jego obowiązki przejął Olympus Polska - czyli właśnie serwis w Duchnicach.Objawy awarii:
Nasi technicy sprawdzili państwa sprzęt i zalecają zwrócenie uwagi na działanie FUNKCJI ZEGARA. Wszystkie funkcje zostaną sprawdzone, aby móc udzielić pełnej sześciomiesięcznej gwarancji na wszystkie części.
Podjęte czynności:
Nasze centrum serwisowe naprawiło FUNKCE ZEGARA. Nasi technicy sprawdzili wszystkie podzespoły Państwa sprzętu, aby móc dzielić sze na wszystkie czę
próbowałem się dodzwonić do serwisu do Duchnic -niestety porze ponad godzinę mi się to nie udało - w Warszawie poinformowano mnie że dziś kierownik sewisu w Duchnicach jest nieobecny.. Tak więc czekam do jutra by sprawę wyjaśnic..
Bardzo wkurzony jestem że pomimo iż aparatu nie miałem miesiąc nie został on naprawiony i nie wyobrażam sobie by wysłać go znowu na tak długo - szczególnie że idą święta i sylwester - tak więc aparat bedzie mi bardzo potrzebny!!
W głowie mi się nie mieści że można naprawic i przetestować aparat tak naprawde go nienaprawiając - dlatego zastanawiam się nad zażadaniem zwrotu pieniędzy ew. wymianą aparatu -proszę o pomoc (dobrą argumentację lub podstawy prawne). Jakie są sznse na pozytywne rozpatrzenie takiego wniosku..??
Proszę o pomoc i wszelkie rady
Jak u Was było z przedłużeniem gwarancji -o jaki okres..??
Bo jęśli o cały okres jaki go nie miałem (czyli prawie miesiąc) to ze sprawą może wstrzymam się do nowego roku
Za wszelką pomoc z góry dziękuję!!