G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Nowsza i starsza wersja różni się tylko wyglądem - obie mają silnik MSC i te same wszystkie parametry...
Tak w ogóle pod względem optycznym to najlepszy "krótki teleobiektyw" w systemie
A miałem okazję porównać kilka Panasonic'ów i Olympus'ów...
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ależ wagowo to wydmuszka. Zrobiłem kilka kontrolnych pstryków, nie jest źle. Ogniskowa 150 mm, iso 3200
40-150R można dorwać za 350-400zł w super stanie. Aż grzech nie brać w m4/3. Super stosunek jakość/cena.
Z tym mydłem To Waść trzasnął( i tu muszę użyć słów niecenzurowanych) jak nie przymierzając "byk jajami o sosnę". Ręczę Waści , iż ów obiektyw jest w użytku wielu amatorów i wielce go sobie chwalą . Do nich bowiem jest on skierowany i cena jego w stosunku do wystarczających w zupełności osiągów jest rewelacyjna . Zaręczam Waści , iż mało , która żona , córka , teściowa , kumpel od piwka i rybek (te rybki są różne, każdy ma swoje) i tutaj muszę znów użyć słów niecenzurowanych "choćby się zesrał z rozpaczy to nie doceni i nie wyróżni zdjęć robionych obiektywem 14-150 PRO w wersji dla ciężarowców od rzeczonego obiektywu.
Ja na próbę pożyczyłem to szkło i przyznaję, że nie byłem zadowolony z efektów. Przy maksymalnej ogniskowej zdjęcia były 'miękkie'. Ale też warunki pogodowe nie były jakieś specjalne i zoomowałem obiekty oddalone o 20-30 m. Nie dokonywałem korekt zdjęć. Natomiast zdjęcia z kilku metrów miały to co powinno. Jak pokazałem fotki z testów koledze, to nie owijał wprost i powiedział, że braki kontrastu itp. to nie wina obiektywu, tylko fotografaCoś w tym musi być, bo później skorygował jedno ze zdjęć. Przykład poniżej. Zdjęcia robione z odległości 50-60 m, ogniskowa 150mm.
Fotka A - nie skorygowane zdjęcie.
Fotka B - szybka korekta dokonana przez kolegę - zajęło mu to kilka sekund, a nawet specjalnie jakość nie omawialiśmy tego, ale różnica wg mnie jest.
A .B.
![]()