A ja licytowałem na aukcji i ktoś mnie zdradziecko przebiłjak można takie rzeczy innym robić
Z drugiej strony może to i dobrze, bo przyszło rozliczenie roczne za prąd i muszę dopłacić mniej więcej tyle, ile dałbym za obiektyw.
A ja licytowałem na aukcji i ktoś mnie zdradziecko przebiłjak można takie rzeczy innym robić
Z drugiej strony może to i dobrze, bo przyszło rozliczenie roczne za prąd i muszę dopłacić mniej więcej tyle, ile dałbym za obiektyw.
Ja z używam z moim G3 głównie do focenia dzieciaka, więc problem jest raczej z zamrożeniem ruchu niż z długimi czasami. Poza tym zostaje dobre światło albo statyw ( też dobry bo na mojej Hamie manualnie też ciężko wyostrzyć ).
Osobiście celowałem w Panasa 45-200 ale czytałem różne rzeczy o jego stabilizacji i ostrości, no i z finansami kiepsko.
ja też przeglądałem różne testy i po przejrzeniu wielu nasuwa się taki wniosek, że czasami ludzie czepiają się takich pierdółek, że szkoda gadać. Że na brzegach nieostry, że na najdłuższej ogniskowej gorzej, że trzeba przymknąć itp... przecież to ciemny zoom za niewielkie pieniądze (tzn. niewielkie jak to, co trzeba dać za lepsze obiektywy). I nie ma znaczenia, czy to Olympusowy 40-150, czy Panasonic 45-200 czy jakiś inny obiektyw - zawsze znajdzie się jakiś malkontent.
Zgadzam się i potwierdzam co napisał Fisher7811. Z moim G1 też dobrze się sprawuje. AF całkiem żwawo działa. Stabilizacja by się co prawda przydała. Na ogniskowej 150 taki w miarę bezpieczny czas aby nie poruszyć zdjęcia (z ręki) to 1/300s.
Dodałbym, dla panasonica jak ktoś używa filtrów nakręcanych warto dokupić redukcję 58 na 52mm. Można wtedy używać tych samych filtrów co w 14-45 czy 14-42. Z racji sporych ogniskowych winietowania brak, a i jakąś osłonę przeciwsłoneczną można wkręcić np. od starego Jupitera 37ATak to wtedy wygląda
![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Era promocji sie skonczyla i pozostaje zaplacic duzo wiecej za 40-150mm...ale czy to sa te same obiektywy ktore byly opisywane wczesniej:
1. 1450 PLN http://shop.olympus.pl/e_commerce/ob...-p-951-c-0.htm
2. 2800 PLN http://shop.olympus.pl/e_commerce/ob...6-p-37-c-0.htm
Czym one sie roznia?
Ten drugi obiektyw ma zakres 14-150, a ten pierwszy 40-150. Subtelna różnica![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Dwa dni na to patrze i nie widzialem....tzreba odpoczac od roboty![]()
Czy ten zoomik jest tak samo dobry jak jego szerszy brat 14-42IIR? Jakie macie subiektywne odczucia? Ostatnio błyskałem nieco z 14-42IIR i wyniki bardzo mi się podobają. Czy 40-150R chodzi w tej samej drużynie?![]()