Macie sampelki jakieś w połączeniu z m4/3?
Jaką przejściówkę pod m4/3 należy kupić? Bo to nie jest mocowanie M42?IMO bardzo fajne szkło, dla mnie całkowicie używalne od pełnej dziury.
Ostatnio edytowane przez redrum1906 ; 4.07.14 o 11:51
Pentacon 1.8/50 to mocowanie M42. Obiektyw byl wstawiany do Praktic. Jest duzy rozrzut jakosciowy miedzy egzemplarzami.
Jest tez wiele innych manualnych szkielek wartych uwagi, np Helios 44M wstawiany przewaznie do Zenitow TTL.
Sa tez drozsze jak np Zuiko 1.8/50 w wersji MC. Konstrukcyjnie jest kopia Planara. Swietny jest tez Canon FD 1.4/50 SSC.
Ostatnio edytowane przez Planistigmat ; 4.07.14 o 15:33
Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Zależy który obiektyw masz na myśli. Manualny Pentax 50f1.7 ma bagnet K (oznaczenie obiektywu smc PENTAX-M 1:1.7 50mm) lub KA (smc PENTAX-A 1:1.7 50mm). Były też wersje z autofocusem z bagnetem KAF (oznaczenia obiektywów smc PENTAX-F 1:1.7 50mm i smc PENTAX-FA 1:1.7 50mm) Wszystkie 4 wersje możesz podłąćzyć pzrez przejsciówkę na bagnet K - bagnety K, KA i KAF są mechanicznie identyczne, różnią się jedynie stykami elektrycznymi które i tak nie są przy współpracy przez przejściówkę wykorzystywane. Optycznie wszystkie 4 wersje 50f1.7 są identyczne. Do pracy z przejściówką polecam wersję SMC Pentax-M - jest najtańsza i równocześnie najsolidniejsza mechanicznie.
Pentacon 50f1.8 to obiektyw z mocowaniem M42. Istnialy też obiektywy Pentacon-Practicar z bagnetem Practici, ale wydaje mi się że 50f1.8 z takim bagnetem nie występował.
---------- Post dodany o 18:02 ---------- Poprzedni post był o 17:59 ----------
Dodałbym do tych polecanych wszystkie obiektywy Takumar - szczególnie SMC-Takumar - to świetne optycznie i mechanicznie obiektywy produkowane pzrez Asahi Optical Co. - czyli ówczesnego właściciela nazwy Pentax.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Pod warunkiem braku źródła światła w kadrze albo generalnie dużych kontrastów. Powłoki w tym szkle to porażka. Poza tym rzeczywiście dobre szło (cena/jakość), ze specyficznym bokehem.
---------- Post dodany o 19:11 ---------- Poprzedni post był o 19:07 ----------
Zuiko OM 50/2 Macro, genialne szkło, niestety drogie i rzadko u nas spotykane. 50/1.8 (MC) jest jakąś alternatywą. 50/1.4 jest mało użyteczne na pełnym otwarciu - duża tylna soczewka powoduje odblaski i specyficzną mgiełkę.
Tak, szczegolnie fajny jest SMC Takumar 1.4/50.
Prakticar 1.8/50 to podstawowe szklo do Praktic serii B. Bylo kilka wersji, roznily sie glownie tym, ze skracano pierscien ustawiania ostrosci, dzieki czemu obiektywy byly coraz krotsze. Z 50-tek na bagnet Praktiki byla tez budzetowa 2.4/50 oraz Zeiss 1.4/50 i 50-tka macro.
Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Rokkor MD 50/1,7 fajne szkiełko za niewielkie pieniądze
mocowanie minolta MD, przejściówka z Ebay za grosze
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg