Jak na MC to są słabe, widziałem szkła SC, które wyglądały nie gorzej pod swiatlo.
Jak na MC to są słabe, widziałem szkła SC, które wyglądały nie gorzej pod swiatlo.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.07.14 o 08:39
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Jesli to rzeczywiście z pentacona, bez obróbki i nie wybrales najlepszego z kilku prob to znaczy tylko ze były różne wersje tego szkła...
Tak to z Pentacona. Bez obróbki, jpg prosto z aparatu. Próby były dwie. Tak, wybrałem, lepszą (jaśniejszą). Wersje obiektywu były różne.
To ta druga próba:
z obróbką tak na szybko (ta pierwsza):
Obiektyw jest taki (wygląd) jak na tej aukcji.
PS
Nie mam powodu aby zmyślać. Już kiedyś pisałem, że mi trafił się dobry egzemplarz, a z tym może być różnie. Mój i tak w pełni ostry (cały kadr, centrum i brzegi) jest dopiero od f3.5, f2.8 akceptowalne. Na f 1.8 mydełko jest. Powyższe zdjecia były na f5.6. W EXIF tego (jak i ogniskowej) z oczywistych względów nie ma.
PS2
W moim wątku kwiatki są właśnie z tego obiektywu.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.07.14 o 10:21
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Manual tele - yashma 300/2.8. Fabryka Arsat, można nawet kupić nówki za około 800$. W słońcu ok, w dni pochmurne rysuje piknie kontury na fioletowo.
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"
Mając porównanie do Taira 300/4.5 - yashma wypada o niebo lepiej. Oczywiście konieczna przejściówka z bagnetu nikona. Nie mam przejściówki z bagnetu Mamiya, bo bym jeszcze wypróbował Sekora 500/5.6. Chyba, że ktoś byłby skłonny wypożyczyć takową na 2 tygodnie to mogłoby się udać![]()
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Lepiej niż Tair, fakt. Problem jest taki, że za tę "lepszość" trzeba dopłacić jakieś 700$...![]()
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
Ba, kot musi kosztować. Jednakowoż przygotowując się do zdjęć przyrodniczych ( poszukiwania, dziesiątki czy setki litrów paliwa, budowa czatowni , dojazdy i zasiadki) wkład jest tak wielki, że potem patrzeć na słabej jakości foty i zmarnowaną swoją pracę ta różnica ceny znacznie się zaciera.
Zdecydowałem się kupić adapter pod Pentaxa...teraz pora na obiektyw 50 1.7
Ten wygląda dość sensownie cenowo/pod względem zuzycia:
http://allegro.pl/smc-pentax-m-50-mm...403541471.html
Mam to szklo od lat , co prawda w wersji A , ale to bez znaczenia z przejściówką. Świetny obiektyw, jak na taki staroć z bdb powłokami, i za śmieszne pieniądze.
A z innych mogę polecić industara 61 50mm 2.8 . Fajne szkiełko makro , ostre jak cholera po lekkim przymknięciu, oczywiście jak to rosyjskie gorzej z powłokami.