Dobry, ciekawy test porównawczy.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Doskonały - w sensie - jak na obiektyw kitowy, jak na szerokokątny zoom, jak na naleśnik...
Fajne porównanie. Czy kolorystyka tak przypadkowo wyszła, czy panas taki chłodny jest? I jakiej ogniskowej odpowiada fiszaj po wyprostowaniu?
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
A w jakich proporcjach robisz zdjęcia ?
I jakie prostowanie stosujesz ? Bo wyżej widać prostowanie do rzutowania rektalinearnego i ewidentnie jest tylko troche szerzej niz 7mm. Mógłbyś wrzucić zdjęcie wyprostowane Twoim programem ?
---------- Post dodany o 18:20 ---------- Poprzedni post był o 18:17 ----------
Warunki się zmieniały (wychodziło i zachodziło słońce).
W związku z tym kolorystyka nic nie znaczy.
Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 28.06.14 o 18:50
Tak też myślałem. Z braku laku myślę o zakupie tego fiszaja. Niestety po prostowaniu rogi juz nie są takie fajne. Czy da się to jakoś obejść. Niestety brakuje mi szerokości i zostaje albo fisz albo samyang 12 + jakieś konkurencyjne body.
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
Pozwoliłem sobie wyprostować dla porównania Twoje zdjęcie, ok?
I sorry za jakość, bo akurat z powodu licznych zmian do kolejnej wersji, mam program w lekkiej rozsypce - save na razie nie działa, więc wrzucam printscriny z paskudnie interpolowanym podglądem
Rzut rektalinerany:
Odpowiada to mniej więcej ogniskowej 3.4mm, ale po obcięciu masakrycznie rozciągniętych brzegów, czyli wykadrowaniu do pierwotnego formatu, wychodzi to co z ptlens (nie mam ptlens, więc nie wiem, czy on sam tak obcina, czy można też zapisać wersję bez cropa).
Z kolei po wybraniu rzutu cylindrycznego wygląda tak: (tak to nazwałem, bo po potraktowaniu rzutu rektalinearnego tangensem kąta w poziomie i powrocie do pierwotnych wymiarów w pionie, trudno powiedzieć, co to wyszło z matematycznego punktu widzenia). W każdym razie wygląda ok
Wyszło podobnie jak z hemi, którego też nie mam, więc nie mogę dokładniej porównać
Hemi zostawia nieco bardziej rozciągnięte boki, ale to kwestia doboru parametrów.
Ostatnio edytowane przez ajt ; 28.06.14 o 21:25