Strona 25 z 29 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 287

Wątek: Luźne gadki o konkursie Fotografia Miesiąca.

diabolique
    Gość

Odp: Luźne gadki o konkursie Fotografia Miesiąca.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Osobiście uważam, że wymóg zgłaszania tylko nie swoich zdjęć jest niepotrzebny. Jeśli ktoś uważa, że zrobił dobre zdjęcie i chce wziąć udział w konkursie, to sprawda powinna być prosta jak konstrukcja cepa - wysyła fotkę i tyle.
    O ile dobrze kojarzę, to wymóg zgłaszania cudzego zdjęcia jest wyróżnikiem i główną osnową tego konkursu. Zmieniając tę zasadę konkurs robi się taki sam jak tysiące innych, gdzie autorzy wysyłają wyłącznie swoje zdjęcia. A chyba nie to pomysłodawca miał na myśli.
    Moim zdaniem ideą konkursu miało być swoiste "rozruszanie" forum, pobudzenie dyskusji o zdjęciach jako takich, poprzez ich przeglądanie, zgłaszanie itp. W ten sposób w konkursie udział wziąć może niejako każdy - zgłaszając zdjęcie - a więc również osoby początkujące, które własnych zdjęć nigdy by nie wysłały, bo są po prostu za słabe.
    Przy takiej konstrukcji konkursu również ci początkujący są w pewnien sposób "wciągani" do aktywniejszego uczestnictwa.

Może się mylę, ale ja tak to rozumiałem do dziś.

Druga sprawa - jeśli można zgłaszać swoje zdjęcia, to skończy się tak, że grupa "zgłaszających" drastycznie zmaleje na zasadzie "sam se zgłosi to po co się wysilać?". I pogłębi to marazm na forum.

I sprawa trzecia - każdy kij ma dwa końce. Jeden ustyskuje, że nie może zgłosić swoich zdjęć, drugi, że ktoś zgłosił jego zdjęcie, mimo iż autor tego nie chciał. Tak źle, tak niedobrze. Nie da się stworzyć konkursu idealnego.

I na koniec - "konkurs" nie tyle chyba ma na celu wybrania forumowych tytanów fotografii, genialnych wszechwiecznych perełek fotografii polskiej czy też niepodważalnych autorytetów; raczej przyczynia się do tego, że siłą różnorodności zgłaszających zwraca uwagę forumowiczów na autorów, których często z różnych powodów przegapiamy. Chyba mało kto czyta wszystkie wątki (Saboor, to nie do ciebie! ) i widzi wszystkie zdjęcia opublikowane w danym miesiącu. Więc takie zgłoszeniowe "pospolite ruszenie" ma swoją wartość.

Demokracja jest dobra do czasu. Gdy zaczniemy grzebać przy regulaminie, to tylko czekać aż padną argumenty:
    1) a czemu wszyscy mogą zgłaszać a nie tylko wybrani?
    2) a może nominować do konkursu zdjęcia zgłoszone co najmniej przez 3 osoby?
    3) czemu ktoś kto ma jednego posta na koncie może zgłosić zdjęcie?
    i tak dalej i tym podobne...

Stworzy się z tego zupełnie nowa zabawa pod roboczym tytułem "zróbmy sobie konkurs". Może i fajna, ale skoro tak, to może postulujący zmiany niech obmyślą własny konkurs, własne zasady do niego i zajmą się stroną organizacyjną zamiast wywracać stolik, bo dostali złe karty.
    Zamiast narzekać pokażcie, że można lepiej.
    Administracja pewnie nie będzie wam kłód pod nogi rzucać. I nie będziecie narzekać, że TWA zagarnia wszystkie konfitury.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 18.06.14 o 12:51

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Mnie to nie dziwi. Ile było konkursów w których termin zgłaszania zdjęć ciągnął się w nieskończoność, potem ogłoszenie wyników podobnie, przeginanie terminów o kilka tygodni itp., potem zdziwienie, że ludzie tracą zainteresowanie. FM jest prowadzone dość konsekwentnie to i więcej ludzi żyje tym konkursem, ot cała tajemnica.
    Właśnie wczoraj wpisałem na prośbę APZ-ta przedłużenie głosowania ze względu na zbyt mała frekwencje w FM. Saboor może dorzucić coś w podobnym tonie w temacie popRAWki. To co napisałem to moje obserwuje z drugiej strony. To przedłużanie nie brało się znikąd.

Ale przyznaje, moje zmęczenie tymi ciągłymi przeciąganiami zbierania czy głosowania, ale także zajęcia poza forumowe też zaczęły mieć wpływ na rozłożenie konkursu. Usilna promocja ma też swoje konsekwencje. Dlatego czasami trzeba zrobić przerwę.

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Mnie FM nie odpowiada choćby ze względu na brak delikatnego przynajmniej podziału na kategorię.
    Też ten pomysł ostatnio podrzuciłem. Nie spotkał się z zachwytem.

---

A teraz się urywam i wracam do głównych zajęć.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 18.06.14 o 12:53

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    O ile dobrze kojarzę, to wymóg zgłaszania cudzego zdjęcia jest wyróżnikiem i główną osnową tego konkursu.
    No i jest w tym 100% racji więc po co to zmieniać

A wracając do oceny zdjęć i ich wybierania to nigdy tak nie będzie, że kogoś lub coś ocenia się przez pryzmat opcji zerowej - no chyba, że zaczną to robić roboty. Przeważnie własne upodobania, animozje i sympatie decydują o zgłoszeniach, wyborze i ocenie - tak było, jest i będzie i żaden regulamin tego nie zmieni
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    No i jest w tym 100% racji więc po co to zmieniać /.../
    Jak tak czytam, toto to widzę, że nie chodzi o to żeby co zmienić ale po pisać sobie pierdołek
    wszelakich i tyle.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

"... Zarządzam dzisiaj święto państwowe..." bez zmian więc proszę...
    Nieczęsto zgadzam się z Diabolique'm ale tu się zgadzam. (patrz wyżej)
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Nieczęsto zgadzam się z Diabolique'm ale tu się zgadzam.
    To w tej kwestii jest nas 2
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Lolita Zobacz posta
    To w tej kwestii jest nas 2
    A nawet Ich Troje
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

O ile dobrze kojarzę, to wymóg zgłaszania cudzego zdjęcia jest wyróżnikiem i główną osnową tego konkursu.
    Tak, to czyni ten konkurs naprawdę wyjątkowym

Zmieniając tę zasadę konkurs robi się taki sam jak tysiące innych, gdzie autorzy wysyłają wyłącznie swoje zdjęcia. A chyba nie to pomysłodawca miał na myśli.
    Po pierwsze: jeśli zasada nadsyłania własnych zdjęć sprawdza się w tysiącach innych konkursów, to może dlatego, że jest po prostu dobra? Może dla zachowania oryginalności wprowadźmy zasadę, że jury ocenia zdjęcia z zamkniętymi oczami - tego jeszcze nigdzie nie było! Po drugie: nie wiem, co pomysłodawca miał na myśli, ale czemu od razu zakładać, że jego pierwotny pomysł był tak genialny, że nie wypada go modyfikować? Po trzecie: gdybyśmy wprowadzili zasadę, że zgłaszać można zarówno swoje, jak i cudze zdjęcia, to też konkurs byłby inny od tych tysięcy, w których zgłasza się tylko własne zdjęcia.

Moim zdaniem ideą konkursu miało być swoiste "rozruszanie" forum, pobudzenie dyskusji o zdjęciach jako takich, poprzez ich przeglądanie, zgłaszanie itp.
    Piękna i szczytna idea, tyle że spaliła na panewce, bo zdjęcia do konkursu zgłasza garstka kilku osób i mniej więcej ta sama garstka osób je ocenia. A przeciętny użytkownik forum widzi co najwyżej wyniki i myśli sobie "o, ktoś sobie wybrał jakieś zdjęcie miesiąca" i olewa temat. Chociaż przedstawiony scenariusz jest może nazbyt optymistyczny, bo przeciętny użytkownik forum zapewne olewa temat jeszcze zanim zobaczy wyniki.

W ten sposób w konkursie udział wziąć może niejako każdy - zgłaszając zdjęcie - a więc również osoby początkujące, które własnych zdjęć nigdy by nie wysłały, bo są po prostu za słabe.
    Wolne żarty... W tym konkursie mogą wziąć udział tylko wybrani, którzy albo mają kumpli zgłaszających ich zdjęcia, albo przypadkiem ich zdjęcie znajdzie się tam, gdzie akurat ktoś z tej garstki aktywnych zgłaszających zajrzał i je zauważył. Poza tym udział w konkursie to użytkownik bierze wtedy, gdy jego zdjęcie trafi do oceny jury, a nie gdy zgłosi zdjęcie innej osoby. To nie on bierze udział w konkursie, tylko ta inna osoba właśnie. To, że "każdy może", to zwykłe pitolenie... Jak go nikt nie zgłosi, to nie może.

Przy takiej konstrukcji konkursu również ci początkujący są w pewnien sposób "wciągani" do aktywniejszego uczestnictwa.
    Bzdura. Początkujący nawet nie wiedzą, że zostali "wciągnięci". To jedynie wspomniana wcześniej garstka osób wykorzystuje zdjęcie początkującego do swojej zabawy w swoim szczelnym gronie.

Druga sprawa - jeśli można zgłaszać swoje zdjęcia, to skończy się tak, że grupa "zgłaszających" drastycznie zmaleje na zasadzie "sam se zgłosi to po co się wysilać?". I pogłębi to marazm na forum.
    Dość pokrętna logika. Marazm na forum to mamy teraz, bo ile osób zgłasza zdjęcia do konkursu? Może z dziesięć... Te osoby będą to robić tak czy siak, bo są po prostu zaangażowane. Nie pominą zdjęcia, które im się podoba, myśląc, że ktoś sobie sam zgłosi. Chcesz rozruszać forum? Pozwól 99,99% jego użytkowników, którzy nigdy nie zgłoszą do tego konkursu żadnego cudzego zdjęcia, żeby chociaż mogli zgłosić własne.

I na koniec - "konkurs" nie tyle chyba ma na celu wybrania forumowych tytanów fotografii, genialnych wszechwiecznych perełek fotografii polskiej czy też niepodważalnych autorytetów; raczej przyczynia się do tego, że siłą różnorodności zgłaszających zwraca uwagę forumowiczów na autorów, których często z różnych powodów przegapiamy.
    Bujasz w obłokach. Konkurs przyczyniałby się do tego, gdyby działał jak należy, gdyby zgłaszający faktycznie stanowili jakąś siłę. Ale w sytuacji, kiedy wiąże się im ręce, wypinają się na taki konkurs.

Chyba mało kto czyta wszystkie wątki (Saboor, to nie do ciebie! ) i widzi wszystkie zdjęcia opublikowane w danym miesiącu.
    Otóż to! Zgłaszający nie są w stanie zajrzeć wszędzie i przesiać wszystkich wątków i galerii, bo: a) jest ich ograniczona ilość; b) zaglądają głównie tam, gdzie lubią zaglądać. Ażeby więc żadne dobre zdjęcie nie umknęło, powinno się umożliwić ich autorom ich samodzielne zgłoszenie.

Więc takie zgłoszeniowe "pospolite ruszenie" ma swoją wartość.
    Tak, miałoby, ale nie jest żadnym pospolitym ruszeniem, tylko efektem pracy kilku coraz bardziej zmęczonych mrówek, ryjących wybiórczo po niektórych zakątkach forum, które odwiedzają wyłącznie według tylko im znanego klucza.

1) a czemu wszyscy mogą zgłaszać a nie tylko wybrani?
    Hmm, zastanówmy się... Bo tak właśnie wygląda demokracja?

2) a może nominować do konkursu zdjęcia zgłoszone co najmniej przez 3 osoby?
    Do konkursu i tak trafia każde zgłoszone zdjęcie, więc co za różnica ile osób je nominowało?

3) czemu ktoś kto ma jednego posta na koncie może zgłosić zdjęcie?
    A czemu nie? Niech nawet wygra ten konkurs.

Stworzy się z tego zupełnie nowa zabawa pod roboczym tytułem "zróbmy sobie konkurs". Może i fajna, ale skoro tak, to może postulujący zmiany niech obmyślą własny konkurs, własne zasady do niego i zajmą się stroną organizacyjną zamiast wywracać stolik, bo dostali złe karty.
    Zamiast narzekać pokażcie, że można lepiej.
    Administracja pewnie nie będzie wam kłód pod nogi rzucać. I nie będziecie narzekać, że TWA zagarnia wszystkie konfitury.
    Już widzę dziesięć różnych konkursów na fotografię miesiąca
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

@epicure, a dlaczego zakładasz, że osoby które (jak twierdzisz) olewają ten konkurs, nagle przestaną olewać bo mogą zgłaszać własne foty? Zaręczam Ci, że spora część nawet gdyby mogła, to by nie zgłaszała.

| OlyJedi Awatar maver1ck
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    @epicure, a dlaczego zakładasz, że osoby które (jak twierdzisz) olewają ten konkurs, nagle przestaną olewać bo mogą zgłaszać własne foty? Zaręczam Ci, że spora część nawet gdyby mogła, to by nie zgłaszała.
    To akurat łatwo sprawdzić.
    Wystarczy przetestować.

PS. Chętnie bym zobaczył jakieś swoje zdjęcie w konkursie. Widać - osoby zgłaszające do moich zdjęć nigdy nie zajrzały.
    Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 18.06.14 o 15:04