Strona 24 z 29 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 287

Wątek: Luźne gadki o konkursie Fotografia Miesiąca.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Odp: Luźne gadki o konkursie Fotografia Miesiąca.

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    bo na Forum panuje niejakie rozdwojenie - dwa oddzielne byty - galeria i watki z oceną zdjęć. Kto wymyśli jak to połączyć by wyekstrahować najlepsze cechy obu środowisk zasłuży na nobla...
    Zostawić galerie i przestać umieszczać zdjęcia w swoim wątku. Do tego nie trzeba specjalnych narzędzi. Poza tym w przeglądarce zrobić sobie folder Ulubionych autorów zdjęć w galerii i wywoływać ich albumy co jakiś czas.

Silnik forum nie pozwala na dowolne manipulowanie treścią. W dodatku galeria to osobny skrypt. Możemy prowadzić wątki-blogi lub posiadać galerie zdjęć, w których toczy się dedykowana każdemu zdjęciu dyskusja. Jakie cechy obu rozwiązań uważasz za dobre?

od siebie dodam, chociaż pewnie mój głos jest niemiarodajny,
    Tu nie chodzi o miarodajność, ale Twój głos i opinie. A to warte odnotowania.

że choć wątki zdjęciowe przeglądam skrupulatnie, to do galerii zaglądam niezmiernie rzadko
    Przepis jak zaglądać częściej podałem wyżej.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Możemy prowadzić wątki-blogi lub posiadać galerie zdjęć, w których toczy się dedykowana każdemu zdjęciu dyskusja.
    Struktura i charakter galerii zniechęca do prowadzenia tam dyskusji. Zresztą wielokrotnie czytałam tu, że od dyskusji są wątki, a Galeria to taka wizytówka forumowicza.
    Nie mam galerii od dawna, zupełnie nie pasuje mi jej formuła. Amen.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

.....

Silnik forum nie pozwala na dowolne manipulowanie treścią. W dodatku galeria to osobny skrypt. Możemy prowadzić wątki-blogi lub posiadać galerie zdjęć, w których toczy się dedykowana każdemu zdjęciu dyskusja. Jakie cechy obu rozwiązań uważasz za dobre?
    .....
    w wątkach - chronologiczny układ zdjęć i rozmów o nich, możliwość zamieszczania poprawek i kolejnych wersji.
    w galerii - uporządkowanie tematyczne zdjęć, łatwość przeglądania kolejnych kadrów. Zaś przede wszystkim przeszkadza mi rozwodnienie ew. dyskusji ocenami. No i brakuje jakiegoś mechanizmu umożliwiającego śledzenie na bieżąco ulubionych autorów. Może trzeba spróbować tak jak radzisz.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Po prostu jest tam inna formuła. Odwieszenie w Olyrulez jest w gestii Hadesa.
    Zabieram się do tego... ale cały czas mam w pamięci pewne zmęczenie OR-em. Specjalnie urządzane akcje podrywania ludzi do dodawania zdjęć i głosowania, promowanie na belce, przez podbijanie wątku. To zaczyna być wypalające. Konkurs nie żyje swoim życiem, tylko jest ciągle promowany, aż do przesady. A efekt mizerny.

Zastanawiam się nad konkursami i akcjami. Zresztą ostatnia dyskusja z jury Debiutów (na zapleczu) jest przykładem tego, że stale obserwuje działanie konkursów i akcji prowadzonych przez forumowiczów. Mam swoje uwagi, będę je miał i będę zgłaszał by prowadzący mogli sobie konkursy poprawiać.

Co do promocji. Możemy się posunąć nawet do rozsyłania powiadomień na maila, czego wolałbym nie robić, bo jest to zarezerwowane na specjalne okazje. Ale co się stanie jeśli nawet to nie podziała? Czasami problem może leżeć w zmęczeniu formułą, częstotliwością lub samym pomysłem. Może czasami wystarczy coś ograniczyć by dostrzec, że tego czegoś brakuje.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Zostawić galerie i przestać umieszczać zdjęcia w swoim wątku. Do tego nie trzeba specjalnych narzędzi.
    Jest mały problem, do galerii można wrzucać jedno zdjęcie na dobę i nie dodasz tam żadnego dłuższego tekstu. Do wątku zaś wrzucam tyle zdjęć, ile mi się podoba i piszę tyle, ile tylko klawiatura jest w stanie znieść. A osoby obserwujące temat wiedzą, że pojawiło się coś nowego, bo dostają maila. Niestety galeria jest mocno przestarzała i chyba nie da się z tym już nic zrobić.

A gdyby przy dodawaniu załączników do posta zdjęcia automatycznie dodawały się też do galerii, jeśli użytkownik zaznaczyłbym odpowiednią opcję? To byłaby bomba! Albo nawet nie tyle do galerii, co do slidera z najnowszymi zdjęciami na stronie głównej, gdzie po kliknięciu na miniaturkę user przenosiłby się nie do galerii, a do konkretnego posta w wątku autorskim. Dodając więcej niż jeden załącznik do posta można byłoby wybrać zdjęcie tytułowe, taką jakby ikonę posta, która pojawiałaby się w formie miniaturki na sliderze i reprezentowała cały konkretny wpis. Miniaturki odsyłające do wątku na forum mogłyby się różnić od tych dotychczasowych, czyli odsyłających do zdjęć w galerii, np. jakimś piktogramem czy informacją tekstową, pojawiającą się w chmurce po najechaniu na nie kursorem.

Zalety takiego rozwiązania byłyby trudne do przecenienia. Osoby, które nie wrzucają zdjęć do galerii właśnie z powodu wspomnianych wcześniej ograniczeń mogłyby dotrzeć ze swoimi zdjęciami do użytkowników, którzy nie przeglądają wątków na forum (trudno śledzić je wszystkie), ale za to zaglądają do galerii.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gulasz Zobacz posta
    co do OlyRulez - to może najwyższy czas reaktywować konkurs
    Ciekawe ilu jest jeszcze takich "głodnych" OR-a?

Cytat Zamieszczone przez gulasz Zobacz posta
    zobaczymy tylko jaka frekwencja będzie - bo z tego co pamiętam ostatnio nie należała do najwyższych gdy konkurs sam się zawieszał
    Frekwencja nie należała do najwyższych od dłuższego czasu. Najbardziej bolał brak głosujących. Nie umniejszając zwycięzcom, czasami wygrywało zdjęcie, które zebrało 6-7 głosów z puli 20 głosujących.

---------- Post dodany o 12:25 ---------- Poprzedni post był o 12:18 ----------

Uprzedzę nieco. Pomysły są ciekawe, ale możemy zapomnieć o przebudowywaniu lub poprawianiu skryptu forum. Niemniej czytając te pomysły zastanawiam się co można by zrobić w ramach tego co jest dostępne.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Farensbach Zobacz posta
    Z tego co pamiętam to FM powstał właśnie z uwagi na pewne "niedociągnięcia" Oly Rulez i Galerii Publicznej, gdzie mogły wędrować tylko zdjecia robione Olkiem, w FM takiego ograniczenia nie było...
    W Oly Rulez już od lat bodajże 5-ciu nie ma ograniczenia co do aparatu jakim zostało zrobione zdjęcie.
    Ciekawe ilu jest jeszcze takich "głodnych" OR-a? ...
    Może należałoby to wysondować przez zorganizowanie konkursu?
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Mnie to nie dziwi. Ile było konkursów w których termin zgłaszania zdjęć ciągnął się w nieskończoność, potem ogłoszenie wyników podobnie, przeginanie terminów o kilka tygodni itp., potem zdziwienie, że ludzie tracą zainteresowanie. FM jest prowadzone dość konsekwentnie to i więcej ludzi żyje tym konkursem, ot cała tajemnica.

Mnie FM nie odpowiada choćby ze względu na brak delikatnego przynajmniej podziału na kategorię. To tak jakby wybierać samochód roku spośród ciągników siodłowych, sportowych kabrio i rodzinnych vanów.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Mnie to nie dziwi. Ile było konkursów w których termin zgłaszania zdjęć ciągnął się w nieskończoność, potem ogłoszenie wyników podobnie, przeginanie terminów o kilka tygodni itp., potem zdziwienie, że ludzie tracą zainteresowanie. FM jest prowadzone dość konsekwentnie to i więcej ludzi żyje tym konkursem, ot cała tajemnica.
    Zgadzam się w pełni.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Niestety reguła jest taka, klaskaj albo milcz, stąd na żadne zmiany nie liczę. Na forum jest jednak wielu fajnych ludzi i tak czy inaczej warto tu być a to z czym się nie zgadzamy puszczać bokiem i tyle.