Co do parki... to ja w pierwszym momencie myślałam że jeden owad wykorzystuje drugiego... (nie mówię że tak nie było). Zupełnie nie wyglądało to jak miłość, raczej jakby jeden nosił drugiego, że im tak wygodnie w biegu...
Co do parki... to ja w pierwszym momencie myślałam że jeden owad wykorzystuje drugiego... (nie mówię że tak nie było). Zupełnie nie wyglądało to jak miłość, raczej jakby jeden nosił drugiego, że im tak wygodnie w biegu...
Ciągle się uczę i będę wdzięczna za wszelkie opinie i rady![]()
OLYMPUS OM-D E-M 10 zestaw z 1442 EZ i ED 60mm 1:2,8 Macro
Przyjemnie było tu zaglądnąć, coraz lepiej Ci idzie. Najfajniejsze 180, 181, ale na pozostałych też było miło oko zawiesić, tylko na ostatnim tło niefajne.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
A te dwa "zakochane" to omomiłki szare![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Powinnaś mocniej przymykać przysłonę, przy okazji podnieść iso albo wydłużyć czas, uzyskasz większą głębie ostrości a w makro o to chyba chodzi. I ćwiczyć, jak będziesz wystarczająco konsekwentna i uparta to wyniki przyjdą wkrótce, a przy okazji wypracujesz sobie własne metody postępowania przy robieniu makra: a mianowicie czy lepiej zdawać się na automatykę aparatu, czy tez pół automatykę (priorytet przysłony) czy np. bawić się manualem
. Ja np 8 na 10 fotek makro robię na pełnym manualu
i nie narzekam, coś tam czasami wychodzi mniej lub bardziej
. I jeszcze raz ĆWICZYĆ!
Pozdrowionka
![]()
Rozumiem, jestem uparta i wytrwale zdążę do celu... Czasem zbaczam z właściwej drogi Ale dzięki temu forum i przede wszystkim jego użytkownikom, szybko zdaję sobie z tego sprawę. Wiem że dużo nauki przede mną, ale lubię to... I jest to dla mnie sama przyjemność! Wasze uwagi biorę sobie głęboko do serca i w miarę umiejętności korzystam. Mam nadzieję że jest to widoczne na zdjęciach. Co do przymkniecia przysłony-mam wtedy problem z zmieszczeniem owada w go... Ale to zapewne kwestia doświadczenia.
Muszę koniecznie dokupić dodatkową baterię.
Tak dla jasności, jako że nie wiem czy się do końca "fachowo" wyraziłem z tym przymykaniem przysłony... miałem na myśli to że jak naprzykład przymkniesz przysłonę z f 4.5 na powiedzmy 8.0 to będziesz miała zysk na zwiększeniu głębi ostrości - czyli będziesz miała więcej miejsca żeby tego robala zmieścić w w ostrościach.
A tu mi coś nie pasuje. Pytanie czy wszyscy się dobrze zrozumieli. Zerknij pod ten adres, kwestia przysłony opisana tak łopatologicznie, że bardziej się nie da:
http://www.kadrzasada.pl/kurs-fotogr...cia-przyslony/
Albo nawet tu: http://www.kamerasimulator.se/eng/
Ostatnio edytowane przez ahutta ; 3.06.14 o 13:18
The question is, who cares?
mój błąd...