było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Witam !
Jak dla mnie dobra optyka to podstawa a obecne mozliwosci wielu puszek daja duze mozliwosci fotografowi.
Choc musze sie przyznac, ze ostatnio zrezygnowalem z wymieniania szkiel i skupilem sie na jednym w miare szerokim
uniwersalnym zakresie zooma.
Ostatecznie foce Fuji X-A1 + kit 24-76mm a XZ-2 mam jako drugi aparat jak jest potrzebne jasne szklo czy
chce miec jak najmniej przy sobie sprzetu
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 1.06.14 o 12:44
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Sony nexy, fajna sprawa (mam nex5 z najlepszym kitem w galaktyce 16mm, f 2.8), tylko czemu ten Carl Zeiss Vario-Tessar T* E 16-70 mm f/4 ZA OSS taki drogi...
![]()
Witam !
Jak dla mnie niekoniecznie zoom musi byc jasny. Grunt by byla wysoka jakosc optyczna i dosc uniwersalny zakres zooma a najlepiej aby
aparat jeszcze mial dosc szeroki DR i do 3200 ISO dawal wysokiej jakosci obraz.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Tak sobie myślę, że trudno dzisiaj trafić na kiepski aparat. Nie dziwi mnie więc, że Sony może być dobrym wyborem.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
nie... to nie tak. spójrz na Sony A7/A7R.
wydaje mi się, że za głęboko zinterpretowałeś moje zdanie.
chodziło mi (dla przykładu):
- wybieramy puszkę. ustaliliśmy (tu też bardziej ogólnie i powierzchownie), że dzisiejsze aparaty są "jakościowo" podobne
wybieramy więc kolor, wielkość, rodzaj budowy, styl retro lub klasyk itd
- wybieramy do tego szkło. zakres, jasność (wszystko wg potrzeb).
no i pada na nex'a lub alfę. okazuje się, że body mam dobre... ba, nawet bardzo dobre ale za cholerę szkła nie możemy dobrać. bo po prostu nie ma.
owszem zawsze jest siakaś alternatywa, zawsze jakiś kompromis tylko, że nie każdy chce.
dlatego tak w wielkim skrócie napisałem, że body + szkło, to jest dopiero aparat jako całość. to był tylko taki skrót myślowy. mało tego nawiązujący bliżej niż dalej do tego wątku i do wcześniejszego porównania GX7 vs A6000![]()
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)