www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów
foto Stankiewicz Tomasz
Tak w zasadzie to takie porównanie jest bezużyteczne, co widać własnie na tym etapie komentarzy, chyba, że ma to być porównanie kolorków z aparatów.
Zamieszczone jpg-i nie maja pełnych exifów, dyskutujemy o wrażeniach z jpg, nie ma porównawczych RAW-ów.
Może doczekam kiedyś na pojawienie się na forum większej ilości przyzwoitych porównań takich jak np. te Fatman-a.
Mam uwagę do moderacji - na tym etapie powinno się zdjąć z tego wątka znaczek Olytest.
Potem można sobie porównywać na własnych zasadach do woli, o ile znajdzie się tylko dla wątka publika.
Ostatnio edytowane przez apz ; 21.05.14 o 11:48
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
i widzę tyle że mam dwa, prawie identycznie naświetlone zdjęcia. Tyle że jedno z czasem 1/1000 a drugie 1/600. Gdyby układ matryca - obiektyw w obu aparatach identycznie zbierały światło to jedno zdjęcie powinno być wyraźnie jaśniejsze od drugiego. Ale tak nie jest. A przynajmniej ja tego nie widzę.
A może to kwestia szybkości migawki? Jak się robi zdjęcia ruchomych obiektów to im krótsza migawka tym lepiej - tym ostrzejszy obraz. W efekcie 1/600 na iso 800 jest dużo ostrzej niż 1/150 na iso 200. A w dużych matrycach iso 800 lub 1600 w dzień jest całkiem znosne, pod warunkiem, że NR wszystkiego nie zepsuje. Ale jeśli pozostałe tez robisz na tak szybkich migawkach i nie uzyskujesz tego efektu, to jakies czary i magia.
Fujifilm X10
Te fotki to jpegi prosto z puchy, czy z rawów?
Jan_S: żeby ten test spełniał swoje zadanie poproszę o pliki RAW wyżej zamieszczonych zdjęć w formacie JPG.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
moment, zaraz będę dogrywał....
To były jpg prosto z puszki. Takie było moje założenie, by pokazać to co zwykły szary użytkownik dostaje prosto z aparatu. Ten test próbowałem poprowadzić w kierunku wniosków TOKIN'ki krzyśka29 że cały ten wyścig zbrojeń, jest o kant .... rozbić. Są niuanse, przez wprawne oko do zauważenia i wychwycenia ale to są niuanse. Niestety, działy marketingów próbują mam wciskać marketingowy bełkot o "kolosalnej przewadze", o najlepszym... najszybszym... etc gdzie wszystkie te naj-przymiotniki opatrzone są gwiazdkami wykluczeń.
Mam X100s, robię nim zdjęcia, jestem zadowolony, choć czasami mówię o jego mankamentach. Gdyby w tamtym roku udało mi się kupić E-P5 to pewnie też byłbym zadowolony ale pewnie też mówiłbym o jego mankamentach. Bo nie ma konstrukcji której nie da się poprawić, ulepszyć czy choćby lepiej dostosować do indywidualnych preferencji.
Wracając do RAWów i JPGów które jak widać są przez kilka osób pożądane. Na razie wystawiam dwa czyli 1 i 2 ze ślepego testu
P4220080.ORF
X1008674.RAF
to tak na marginesie tej dyskusji o ISO![]()
![]()
![]()