Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 133

Wątek: [OlyTest] E-P5 vs X100s (czyli pojedynek w stylu retro)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: [OlyTest] E-P5 vs X100s (czyli pojedynek w stylu retro)

andtor2 - piszesz że oryginalny JPG jest niedoświetlony. To może być prawda. Ja się ciągle uczę zdjęć z Fuji. Olympus jest dla mnie przewidywalny, wiem jak go poustawiać by osiągnąć mniej więcej to co potrzeba. Często stosuję korektę in minus osiągając lepsze efekty - lepiej zachowane jasne elementy. Fuji jest trochę inny, wymaga jednak (tak mi się wydaje) nieco mocniejszego naświetlania. Sam nie wiem. Są zdjęcia które wychodzą genialnie, są takie które wstyd pokazać bo wyglądają jak z taniego kompaktu. Aparat ma potencjał, ale ja ciągle się go uczę.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    A może to kwestia szybkości migawki? Jak się robi zdjęcia ruchomych obiektów to im krótsza migawka tym lepiej - tym ostrzejszy obraz. W efekcie 1/600 na iso 800 jest dużo ostrzej niż 1/150 na iso 200. A w dużych matrycach iso 800 lub 1600 w dzień jest całkiem znosne, pod warunkiem, że NR wszystkiego nie zepsuje. Ale jeśli pozostałe tez robisz na tak szybkich migawkach i nie uzyskujesz tego efektu, to jakies czary i magia.
    Fotografując E-P5 warto na czasy uważać nawet przy nieruchomych obiektach. Okazało się że kadr na którym pokazywałem poruszenie zdjęcia spowodowane najprawdopodobniej drganiami od migawki, mam też w wersji z ISO 800. Wrzucam oba do porównania.

ISO 200, f=2,0, t=1/160 s
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	E-P3-foto_04.jpg
Wyświetleń:	508
Rozmiar:	758,5 KB
ID:	118462

ISO 800, f=2,0, t=1/800
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	E-P5-foto_04-ISO800.jpg
Wyświetleń:	302
Rozmiar:	783,3 KB
ID:	118463
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Fotografując E-P5 warto na czasy uważać nawet przy nieruchomych obiektach. Okazało się że kadr na którym pokazywałem poruszenie zdjęcia spowodowane najprawdopodobniej drganiami od migawki, mam też w wersji z ISO 800. Wrzucam oba do porównania.

ISO 200, f=2,0, t=1/160 s

ISO 800, f=2,0, t=1/800
    Chyba przesadzasz. 1/160 to jest naprawdę spoko wartość. Nieporuszone zdjęcie Zenitem można spokojnie zrobić. Jak na mój gust to na pierwszym jest po prostu nietrafiona ostrość na krzyżu, a nie kwestia czasu.
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

shutter shock to dość dobrze znany i szeroko komentowany problem E-P5 --> aktualizacja firmware i ustawienie opcji Anti-shock 0s powinno rozwiązać problem.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Przy obrobce skupilem sie na oddaniu szczegolow w swiatlach i cieniach.
    Praktycznie odszumienie tego materialu nie stanowi problemu i mozna selektywnie ladnie to odszumic.

Gdyby oddac material z lekkim szumem (monitor skala 1:1) na odbitke do labu to w praktyce na papierze obraz bylby bez szumow.

Przy obecnych mozliwosciach cyfrowych aparatow ISO 1600 jest o wiele lepsze niz z aparatu analogowego gdzie juz 200 ISO powodowalo
    ze na niebie bylo widac drobne ciapki Stosowalem filmy o niskim iso i bardzo malym ziarnie "Fuji Superia Reala" i wtedy mialem to co chcialem.

Duzo tez zalezy od prawidlowego naswietlenia materialu choc nie jest to wcale takie proste szczegolnie jak mamy pomieszczenie
    i jasne swiecace widoczne zarowki w kinkietach.
    Nie tak latwo przeskoczyc ograniczenia sprzetu i pojsc na kompromisy.

Wtedy wiele ratuje dobry DR aparatu co jak widac na obrobionej fotce gdzie mozna bylo duzo powyciagac z materialu wejsciowego.

Dobrze jak sie wie ile mozna niedoswietlic lub lekko przeswietlic aby "jeszcze" uzyskac dobrej jakosci obraz.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Chyba przesadzasz. 1/160 to jest naprawdę spoko wartość. Nieporuszone zdjęcie Zenitem można spokojnie zrobić. Jak na mój gust to na pierwszym jest po prostu nietrafiona ostrość na krzyżu, a nie kwestia czasu.
    Będę polemizował - przyglądnij się jeszcze raz zdjęciu - linie pionowe są bardziej rozmyte od poziomych. Wg mnie jest to wyraźnie poruszenie w kierunku ruchu migawki

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    shutter shock to dość dobrze znany i szeroko komentowany problem E-P5 --> aktualizacja firmware i ustawienie opcji Anti-shock 0s powinno rozwiązać problem.
    Primo - W momencie testu nie było jeszcze tej poprawki
    Secundo - problem shutter shocku miałem w E-P1. Tam na stałe miałem wbite opóźnienie Anti-Shock. Bodaj 1/4 s czyli najkrótsze jakie było dostępne. Jakoś nie przyszło mi do głowy, że wypuszczając 4 generacje PENów E-P(n), Olympus nie umiał (nie chciał?) usunąć tej wady!

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !
    .......

Dobrze jak sie wie ile mozna niedoswietlic lub lekko przeswietlic aby "jeszcze" uzyskac dobrej jakosci obraz.

...
    no właśnie w przypadku X100s jeszcze się tego nauczyć muszę
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Będę polemizował - przyglądnij się jeszcze raz zdjęciu - linie pionowe są bardziej rozmyte od poziomych. Wg mnie jest to wyraźnie poruszenie w kierunku ruchu migawki
    Wrzuć pełnowymiarowe zdjęcie, bo teraz to gdybamy na bazie kawałka, który wybrałeś, a tam wg mnie jest po prostu nietrafiona ostrość.
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Nietrafiona ostrość nie wchodzi w rachubę moim zdaniem przy obiektywie o ogniskowej 17mm bo już będzie tzw. hiperfokalna sięgająca do nieskończoności. Może ktoś bardziej obeznany w temacie potwierdzi ewentualnie zaprzeczy.
    Moim zdaniem jest ewidentnie poruszenie (na temat przyczyn to się nie wypowiadam ) i rzeczywiście bardziej w kierunku pionowym.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 22.05.14 o 10:20
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Poruszone jest...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Wrzuć pełnowymiarowe zdjęcie, bo teraz to gdybamy na bazie kawałka, który wybrałeś, a tam wg mnie jest po prostu nietrafiona ostrość.
    ale jesteś uparty. OK, wrzucam RAWa bo JPG'a i tak skrypt forum pewnie zmasakruje. A odległość na obu zdjęciach była ta sama - hiperfokalna
    ---
    "Do Zobaczenia"