Strona 37 z 54 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 539

Wątek: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    "Używalność" openoffice jest dobra jak uzywa się owych 5% z pełnej funkcjonalności MS Office, czyli mówiąc prosto dla amatora styknie taki "opensofcik". Schody się zaczynają jak ktoś używa więcen niż 5%
    Widzę, że zaczyna się święta wojna... ech... ale ciekawość mnie zżera (i tu pytam poważnie), jakich funkcjonalności pakietu biurowego używasz, że OO jest niewystarczający?

PS.
    Jeden woli blondynki, inny brunetki, jeszcze inny rude. Mi się podobają wszystkie kobiety
    The question is, who cares?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Rozumiem uprzedzenia i inne takie, w końcu opensource to niemal ideologia,a ideologie w nowym porządku świata są złe i niewskazane. Niemniej, OpenOffice i LibreOffice u mnie i mojej okolicy napisał kilkadziesiąt pracy licencjackich, magisterskich i funkcjonuje zupełnie normalnie podczas przeróżnych prac związanych z pisaniem pism, formatowaniem, exportowaniem i drukowaniem. Twierdzenie zatem, że szkoda na ten soft nerwów, bo nic się w nim nie da zrobić świadczą o nieznajomości tematu, albo zbytniemu i wygórowanemu oczekiwaniu po edytorze tekstu np. nieliniowej obróbki materiału wideo.
    To nie uprzedzenia, to samo życie, nie dalej niż kilkanaście dni temu, właśnie jakiś "opensource" komputer obsługiwał konferencję i moja naprawdę nieskomplikowana prezentacja zrobiona PowerPointem się lekko "wykopyrtnęła", co tylko utwierdziło mnie w moim dużo wcześniejszym postanowieniu.

Nie problem w tym, ze open czymś tam nie napiszesz pracy takiej czy siakiej - napiszesz. Problem pojawia się, jak z całej Polski i całego świata dostajesz różne dokumenty, złączniki itp. - zazwyczaj w 100% zrobione na oprogramowaniu MS - nie mają w miarę nowego softu z MS wypadasz, leżysz i kwiczysz. Niestety przerabiałem, próbowałem - w zasadzie nie da rady albo szkoda czasu na ciągłe szukanie wtyczek i upgradów w necie, aby ten "cholerny załącznik" w końcu odczytać - czas to pieniądz. A nasi biedni naukowcy i studenci to i owszem mogą się posługiwać open bo to zamknięty i hermetyczny światek. Ja nie mam czasu na zabawę.

---------- Post dodany o 16:05 ---------- Poprzedni post był o 15:58 ----------

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Widzę, że zaczyna się święta wojna... ech... ale ciekawość mnie zżera (i tu pytam poważnie), jakich funkcjonalności pakietu biurowego używasz, że OO jest niewystarczający?
    Niekoniecznie ja używam, muszę sprawnie odczytać / użyć to co inni mi przysyłają.
    Na opisanej konferencji nie odpalił slajd z jakim osadzonym video - dobrze, ze nie wywaliło w powietrze tej całej opensoursowej namiastki PowerPointa
    Na mobilnych sprzętach z nie MS Office, nie działają np. proste animacje z PowerPointa - a czasami i na PC z opensoftem też dostają małpiego rozumu.

PS.
    Jeden woli blondynki, inny brunetki, jeszcze inny rude. Mi się podobają wszystkie kobiety
    Ja też lubię, ale najbardziej (właściwie wyłącznie) polegam ta tej mojej własnej, wypróbowanej - rudej

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Powiem Ci tak, jak bedziesz miał nieskomplikowaną prezentację zrobioną w PowerPoincie i do obsługi konferencji trafi Ci się komputer z komercyjnym softem, gdzie jest zainstalowany PowerPoint w wersji nieco starszej, to będziesz w dokładnie takiej samej sytuacji. I to jest dopiero smutne. Jeszcze parę lat temu to był cyrk jak MS wprowadził Office 2007 i połowa ludzi dzwoniła i psioczyła, że dostali załaczniki podobno w Wordzie zrobione, a nie mogą załącznika otworzyć. Przecież kupili pakiet za grube pieniądze. Grube, czytaj wersję OEM z jakąś myszą, czy coś w ten deseń i teraz mają znowu płacić? Przecież to jest oszustwo, oni powinni tak robić te programy, żeby to wszystko działało, to złodzieje są. A nie daj Boże trafi Ci się ktoś z takim Office 97. To dopiero są jaja. Jak berety.
    Tyle razy się już nasłuchałem, że daleki jestem od szafowania takich wyroków, że tylko komercyjny soft jest jedynie poprawny albo tylko opensource. Wybierając dany program, zgadzasz się na ograniczenia danego rozwiązania i warunki licencji i tu niespodzianka, w obydwu przypadkach są one bardzo podobne - producent programu nie odpowiada za ewentualne szkody jakie może on wyrządzić, że spełni on oczekiwania użytkownika itd. itp. W opensource dostajesz jeszcze kod źródłowy i możesz dostosować funkcjonalność do swoich potrzeb. Oczywiście trzeba umieć. Jeśli się nie umie, to zawsze można zapłacić komuś kto umie.

Gdyby ten opensource był taki zły, to w tej chwili nie mielibyśmy 1/1000 tego całego wielkiego internetu, z którego na codzień korzystamy, tylko się nie zastanawiamy jak to działa, dlaczego działa. Działa i jest OK.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Niestety lub stety - nie.
    Jeszcze czego lyndolsiarzom dobrze robic

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Powiem Ci tak, jak bedziesz miał nieskomplikowaną prezentację zrobioną w PowerPoincie i do obsługi konferencji trafi Ci się komputer z komercyjnym softem, gdzie jest zainstalowany PowerPoint w wersji nieco starszej, to będziesz w dokładnie takiej samej sytuacji. I to jest dopiero smutne. Jeszcze parę lat temu to był cyrk jak MS wprowadził Office 2007 i połowa ludzi dzwoniła i psioczyła, że dostali załaczniki podobno w Wordzie zrobione, a nie mogą załącznika otworzyć. Przecież kupili pakiet za grube pieniądze. Grube, czytaj wersję OEM z jakąś myszą, czy coś w ten deseń i teraz mają znowu płacić? Przecież to jest oszustwo, oni powinni tak robić te programy, żeby to wszystko działało, to złodzieje są. A nie daj Boże trafi Ci się ktoś z takim Office 97. To dopiero są jaja. Jak berety.
    Tyle razy się już nasłuchałem, że daleki jestem od szafowania takich wyroków, że tylko komercyjny soft jest jedynie poprawny albo tylko opensource. Wybierając dany program, zgadzasz się na ograniczenia danego rozwiązania i warunki licencji i tu niespodzianka, w obydwu przypadkach są one bardzo podobne - producent programu nie odpowiada za ewentualne szkody jakie może on wyrządzić, że spełni on oczekiwania użytkownika itd. itp. W opensource dostajesz jeszcze kod źródłowy i możesz dostosować funkcjonalność do swoich potrzeb. Oczywiście trzeba umieć. Jeśli się nie umie, to zawsze można zapłacić komuś kto umie.

Gdyby ten opensource był taki zły, to w tej chwili nie mielibyśmy 1/1000 tego całego wielkiego internetu, z którego na codzień korzystamy, tylko się nie zastanawiamy jak to działa, dlaczego działa. Działa i jest OK.
    Powiem Ci tak, jakby ludzie kupowali licencje, a nie lecieli na "piracikach" MS Office, to w momencie pojawienia się Office2007 upgradowali by swoje kilkuletnie Office2003 czy jeszcze starsze wcześniejsze wersje i nie było by problemu z nierozpoznawaniem plików. Ale każdy robi jak mu wygodniej.

PS
    Czyli co, po zakupie opensource muszę jeszcze założyć własny Microsoft?
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 19.05.14 o 20:29

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

A wystarczylo taka prezentacje odpowiednio zapisac
    Zeby wstydu nie bylo, moza sie bylo popisac ynteligencja, polotem i w 5 sekund zassac darmowy powerpointviewer od majkrosoftu.

Ale nie, trza biadolic i beczec jaki to opensource jest dziadowski...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Powiem Ci tak, jakby ludzie kupowali licencje, a nie lecieli na "piracikach" MS Office, to w momencie pojawienia się Office2007 upgradowali by swoje kilkuletnie Office2003 czy jeszcze starsze wcześniejsze wersje i nie było by problemu z nierozpoznawaniem plików. Ale każdy robi jak mu wygodniej.
    Ale to przecież jest nasza polska mentalność. Kupuję komputer a programy to mi kolega z netu ściągnie. Czyż nie? Jak w '94 kupowałem swojego pierwszego peceta i do niego kupiłem oryginalnego DOS-a i Windows 3.1 to mi wszyscy mówili, że jestem idiotą. Czy od tego czasu coś się zmieniło? Niewiele. Dalej jest tak, że ludzie kosztu oprogramowania nie biorą pod uwagę przy zakupie sprzętu. Dalej mamy "kolega załatwi", "znajmy ma", "się ściągnie". Wydanie kilku tysięcy na sprzęt jest jak najbardziej zrozumiałe, ale wydanie 300zł na program, to już jest zdzierstwo, bo "za co oni chcą 300zł".

Czyli co, po zakupie opensource muszę jeszcze założyć własny Microsoft?
    Po pierwsze, opensource się nie kupuje
    Po drugie, za wiedzę się płaci

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    A wystarczylo taka prezentacje odpowiednio zapisac
    Zeby wstydu nie bylo, moza sie bylo popisac ynteligencja, polotem i w 5 sekund zassac darmowy powerpointviewer od majkrosoftu.

Ale nie, trza biadolic i beczec jaki to opensource jest dziadowski...

pozdro
    No niestety, w pewnym sensie, jest dziadowski, pomimo, ze sama najlepsza z najlepszych inteligencja go toworzy ... ale jak się za darmo pracuje to potem takie efekty. I pewnie dlatego taki niedorobiony, aby potem kasę od naiwnych wyciągać jak ahutta pisze

Dziękuję, wolę krwiopijcom z pod znaku MS dać zarobić

PS
    Choć ten darmowy opensourse nie jest taki głupi, zawsze jak coś się wysypie lub zawiesi można powiedzieć że "darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda"

PPS
    nyny, dzięki Nokia Beamer i MS Office na telefonie nic nie muszę odpowiednio zapisywać ani zassysać To co sugerujesz to archaiczne technologie, tego co ja używam jeszcze nie ma w opensource

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Choć ten darmowy opensourse nie jest taki głupi, zawsze jak coś się wysypie lub zawiesi można powiedzieć że "darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda"
    Na nieudolnosc operatora to i sam wielki Bill nie pomoze....

nyny, dzięki Nokia Beamer i MS Office na telefonie nic nie muszę odpowiednio zapisywać ani zassysać To co sugerujesz to archaiczne technologie, tego co ja używam jeszcze nie ma w opensource
    Ja nic nie sugeruje...
    Twierdze, ze sobie za bardzo pozwalasz jadac po opensource nie majac kompletnie zielonego pojecia.
    I zadne technologie na niewiedze nie poradza, to ze czegos nie umiesz zrobic, nie wiesz jak, czy tez jestes przyzwyczajony tylko do jednego interfejsu nie powoduje, ze masz monopol na wiedze i mozesz ferowac tak kategoryczne wyroki.
    Z jednej strony to zrozumiale, wielu przed nowinkami czy innoscia sie wzbrania

p.s. Beamer? myslalem, ze czyms powazniejszym zaskoczysz, a nie darmowka.... I to niby ta hipertechnologia?

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Na nieudolnosc operatora to i sam wielki Bill nie pomoze....
    Tu raczej winy szukałbym w nieudolności czy niedopracowanym GUI opensoursowych aplikacji, a nie w nieumiejętności operatora. Z iOSem moje 4 letnie dziecko dało sobie radę bez problemu. Teraz nie mam problemu z większością znajomych, którym wyperswadowałem opensource - póki używali, ciągle mi zawracali głowę, przeszli na inne środowisko - problem z głowy.
    Już pisałem wcześniej, używałem Open Office jakiś czas temu, ale dałem sobie spokój bo zaoszczędzone pieniądze nie były warte czasu jaki trzeba inwestować w taki soft. Nie ma sensu, gdy 100% mojego otoczenia biznesowego używa MS, silić się na opensource, sorry takie są moje wnioski i wielu wielu innych. Jakoś opensource nie wyeliminował giganta MS

Ja nic nie sugeruje...
    Twierdze, ze sobie za bardzo pozwalasz jadac po opensource nie majac kompletnie zielonego pojecia.
    I zadne technologie na niewiedze nie poradza, to ze czegos nie umiesz zrobic, nie wiesz jak, czy tez jestes przyzwyczajony tylko do jednego interfejsu nie powoduje, ze masz monopol na wiedze i mozesz ferowac tak kategoryczne wyroki.
    Z jednej strony to zrozumiale, wielu przed nowinkami czy innoscia sie wzbrania

p.s. Beamer? myslalem, ze czyms powazniejszym zaskoczysz, a nie darmowka.... I to niby ta hipertechnologia?
    I vice versa Ty jedziesz po MS, chyba też nie mając wiedzy w tym kierunku, albo po prostu wystarcza Ci opensource - mi niestety nie wystarcza.