Ostatnio edytowane przez Saboor ; 7.11.14 o 12:40
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
dobrze
a dlaczego mając zgrane zdjęcia już na dysku, to podgląd mam tylko na jpeg, a rawy są tylko widoczne jako ikonki i żeby obejrzeć muszę je otworzyć w programie... ?
Też tak mam i w niczym mi to nie przeszkadza. Możesz sobie to wytłumaczyć tym, ze RAW jako taki nie służy do przeglądania tylko do obróbki, ściślej wywołania zdjęcia. To jest surowy plik z matrycy, jakby odpowiednik kliszy w analogu. Po wywołaniu i zapisaniu jako np. jpg możesz oglądać.
Tak w ogóle RAW ma zaszyty w sobie plik jpg do podglądu. Zainstaluj sobie darmowy program IrfanView+pluginy+spolszczenie i będziesz mógł RAW-a szybko podejrzeć. Są też do Windows specjalne codeki do podglądu RAW (aby był widoczny jak jpg) ale nigdy się w to nie bawiłem.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
można (lub jak?) ustawić, żeby każdego rodzaju zdjęcie nawet jepg otwierało się tylko w ACR, potem jezeli chcemy to w Elementsie ?
bo mam wrażenie, że ACR otwiera rway, natomiast jpeg otwierane są bezpośrednio w Elementsie - i nie chodzi mi o zakładkę "otwórz za pomocą", tylko ustawienie domyślne
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Ostatnio edytowane przez And.N ; 7.11.14 o 20:16
chodzi o to, żebym na początku miał ustawienia, że wszystkie zdjęcia (niezależnie od formatu) otwierają mi się w ACR
ok
myślę że z czasem będę używał Elementsa gdyż daje większe możliwości, o
większość zdjęć mam jeszcze w jpeg i chciałem z poziomu ACR delikatnie je polepszyć
natomiast wszystkie nowe to już raw