U mnie się rozpogodzilo pod wieczor. Przebywam na Podkarpaciu. Może poczekam jeszcze na em10 ale z body raczej wszystko ok. Pozostałe obiektywy działają w porządku.
U mnie się rozpogodzilo pod wieczor. Przebywam na Podkarpaciu. Może poczekam jeszcze na em10 ale z body raczej wszystko ok. Pozostałe obiektywy działają w porządku.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Nie wygląda to dobrze i nie wygląda to na dyfrakcję. Masz przez co podpiąć starego, poczciwego ZD 14-54 żeby porównać?
Sprawdzę jutro swój. Czy ktoś z posiadaczy, miał podobny problem co autor wątku?
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Mam, ale zostal w Krakowie. Przyjrzalem sie zdjeciom tez na 12 mm i w sumie tak samo to widac. Wazne by obiekt byl w pewnej odleglosci. Przyjrzalem sie tez obiektywowi. Mam wrazenie, ze listki przeslony sie nierownomiernie przymykaja i nie tworza siedmiokata foremnego.
---------- Post dodany o 23:12 ---------- Poprzedni post był o 23:05 ----------
Jeżeli to nieodosobniony przypadek, to wiele ludzi sobie może nie zdawać sprawy, bo rzadko się używa przeslon ponad f10. Ja mam obiektyw od grudnia i dzisiaj to dopiero zobaczyłem.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Właśnie wyciągnąłem mojego 12-40 torby, położyłem na stole i postanowiłem zrobić test i chyba niestety mam podobną sytuację co u Ciebie ale muszę się jeszcze dokładnie przypatrzeć. Za 5 min wrzucę tu zdjęcia.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
osiem1984 - na Twoich zdjęciach widać raczej równomierny na całym kadrze spadek ostrości i to wydaje się być typowe dla dyfrakcji - F22 to bardzo dużo dla (m)4/3.
Mam też zdjęcie z f16 i jest lepiej niż przy 20 czy 22. Myślisz, że w przypadku mojego obiektywu wszystko jest ok?
No i sie zaczyna zbiorowa histeria
Cos jak D7000 i D600 u nikona
Teraz glownym zajeciem bedzie zamiast robienia zdjec, testowanie wszystkiego ze wszystkim...
Ja na tych fotach nie widze nic o czym tu nie bylo wspomniane.
Ciesz sie obiektywem, bo z nim wszystko OK.
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów