Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Ogniskowe dylematy ;-)

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Ogniskowe dylematy ;-)

Tak mnie naszło i piszę - wiem - że temat rzeka i niektórzy już "szykują popkorn" . Moje "ulubione ogniskowe" to przedział 25-100 (50-200FF) i tu mam doskonale pasujący mi 35-100/2.8 panasonica i 25/14 panaleica. Ostatnio ciągnie mnie trochę do szerokiego kata (za sprawą dekielka 8mm) I tak się zastanawiam sprzedać 25/1.4 i zakupić 12-40/2.8 Olympusa lub 12-35/2.8 Panasonica, a może jednak sprzedać dekielek i kupić Samyanga 7.5/3.5 + np. 15/1.7 Leica ew. 17/1.8 Olympusa. Może ktoś już to przerabiał i coś doradzi ?
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria

Odp: Ogniskowe dylematy ;-)

Jak chcesz coś szerokiego, to kup coś dedykowanego szerokiemu kątowi. 12-40 to trochę armata na wróble, bo owszem jest szeroki i wypełnia lukę pomiędzy 12 a 35-100mm, jednak... Lepiej coś mniejszego i poręcznego, jak nie będzie ci brakowało wypełnienia pomiędzy 12 a 35mm.

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    12-40 to trochę armata na wróble, bo owszem jest szeroki i wypełnia lukę pomiędzy 12 a 35-100mm, jednak... Lepiej coś mniejszego i poręcznego, jak nie będzie ci brakowało wypełnienia pomiędzy 12 a 35mm.
    Dlatego dość mocno rozważam zakup 15/1.7 lub 17/1.8 +samyang 7.5/f 3.5 co wraz z 25/1.4 uzupełni podstawowy zakres ogniskowych do 35-100/2.8 - ale właśnie może z doświadczenia innych - odbywa się to kosztem uniwersalności (szybkość użycia 12-40 w porównaniu do konieczności przepinania szkieł, oraz pełny zakres ogniskowych - czy w kombinacji 7.5mm - 15mm - 25mm nie będzie za bardzo brakowało np. 12mm, 30mm ?), a jednocześnie daje chyba lepszą jakość i jednak lepsze światło.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Powiem z wlasnego doswiadczenia, choc mysle, ze kazdy moze miec inne.
    W kwestii ogniskowej bylo przewaznie 50. Potem 35, w czasie gdy do 28 nie moglem sie przekonac, w koncu pomogla mi sigma Dp1. Z wiekiem idzie sie podobno w szerokosc (doslownie i w przenosni).
    Dlugi czas juz w mikro mialem 9-18 (pozniej 7-14) jako obiektyw podstawowy reportersko-krajobrazowy, potem czasem 45/50 manual (40/2 LeicaM) i niesmiertelnego Zeissa* 85 1.4.
    Zamienilem szerokie UWA na samyanga, srodek omijalem i stal sie praktycznie bezuzyteczny i zostalem z 85mm Zeissa. Zestaw na lata, 2 manuale, czysta przyjemnosc fotografowania.

Poprzedni sezon za to tyralem (w pracy) NX20 + 30/2 (przyspawany na stale), mialem inne min 12-24, 16, 20, 85, 50-200, ktore zbieraly kurz.

Aktualnie lapie sie na tym, ze zakres XZ-2 w zupelnosci wystarcza do wszystkiego, zgodnie z zasada: 'radzic se trzeba w kazdej sytuacji tym co sie ma'

Teraz slow kilka co do wymienionych pprzez Ciebie.
    Zostawilbym sobie cos kolo 35mm skoro nie uzywasz nic szerzej i tu bez kompromisow Panas 35-100. Lekie szkla i daja rade. Z czasem zawsze cos mozesz zmienic, a przyznasz potem racje, ze lepiej mniej, niz wiecej i zakurzone.

Zas co do samyanga 7.5mm, to jedyny obiektyw, ktory w torbie moze byc zawsze POLECAM!

pozdroofka

PS
    Co do zoomow reporterskich 24-70 to nigdy za nimi nie przepadalem w zadnym systemie, zas jesli chodzi o 'tyranie' to chyba jedynie sluszny wybor ale zakladam, ze zdjecia bedziesz robic dla przyjemnosci.
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Na razie noszę najczęściej 35-100/2.8 + dodatkowo 25/1.4 i w zasadzie faktycznie wystarcza . Czasem w pomieszczeniach trochę brakowało coś szerokiego, a ostanie zabawy dekielkiem ciągną do rybki samyanaga stąd dylemat 12-40 byłoby fajne np. w pomieszczeniach, szczególnie przy dziecku. Ale właśnie duże, ciężkie i czasem za ciemne w porównaniu do np 15/1.7. Bo Samyanga 7.5mm raczej kupię.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Mam 14/2,5 i 17/1.8 i jeśli chodzi o kadrowanie 14 jest zdecydowanie poręczniejsza w pomieszczeniach, jeśli piszesz ,że u ciebie 25/1,4 prawie wystarcza wypróbuj 20/1,7 ja swoją 20/1,7 sprzedałem ze względu na zbyt mały kąt! oczywiście subiektywnie dla mnie.
    pozdrawiam Krzysiek

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

A myślałeś o 12/2,0, np. Samyanga? Ja sama panuję taki zestaw: rybka - 12mm - 20/1,7 - jasny portret - a potem to już długi kit, czyli tak jak u Ciebie.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

15 leicy jeszcze nikt nie ma więc ciężko poradzić czy będzie się sprawdzać. Jednak do fotografii ogólnej stałki spokojnie wystarczą.
    Zoom może być wygodniejszy przy podróżach i przy reporterce . Albo dwa body każde z inną stałką .
    Fisheye Samyanga mam i polecam.
    Ostatnio edytowane przez nightelf ; 23.05.14 o 16:55
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

A teraz mnie naszło mZD 9-18 (na zewnątrz wystarczająco jasny, w pomieszczeniach często i tak potrzebne dodatkowe światło) + to co mam 25/1.4 + 35-100/2.8 ? Może ktoś mnie odwiedzie .

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    A teraz mnie naszło mZD 9-18 (na zewnątrz wystarczająco jasny, w pomieszczeniach często i tak potrzebne dodatkowe światło) + to co mam 25/1.4 + 35-100/2.8 ? Może ktoś mnie odwiedzie .
    Oczywiście że nie warto kupować tego zaj... szkiełka. Po co Ci naprawdę szeroki kąt zamknięty w kompaktowej obudowie. Nie kupuj, inni zrobią ciekawe ujęcia tam gdzie Ty oparty o ścianę będziesz kombinował jaki fragment rzeczywistości zarejestrować