Strona 98 z 415 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108148198 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 971 do 980 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

czy byłaby szansa aby ktoś mi wysłał rawy z tego kompakcika wykonane w jakimś pomieszczeniu czy w takich średniej jakości warunkach oświetleniowych na ISO 2000, 3200, 6400 ? Byłbym wdzięczny

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Towarzysze stała się rzecz straszna !!!
    Wróciłem do domu i chciałem zrobić kilka fotek. Biorę aparat,włączam i .... (bip) i nic więcej! Tylko coś zapipczał i się nie włączył. Pomyślałem, bateria pewnie siadła. Podłączam, ale zero reakcji nie świeci się nic. Aparat padł! Czy może to być jakieś zawieszenie aparatu czy coś?
    Wyjmowałem baterię wkładałem i nic.
    Kupowałem w Euro RTV przez internet, 10 dni jeszcze nie minęło więc może zwrócę? Myślicie, że takie coś przejdzie?

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Do 14 dni od daty zakupu sprzedający ma obowiązek wymienić sprzęt na nowy. Tak stanowi Polskie prawo handlowe. Często sprzedawcy nie chcą tego robić i oferują ewentualne odesłanie sprzętu do serwisu ale jak się uprzesz i postraszysz to muszą wymienić na sprawny egzemplaż.

czy byłaby szansa aby ktoś mi wysłał rawy z tego kompakcika wykonane w jakimś pomieszczeniu czy w takich średniej jakości warunkach oświetleniowych na ISO 2000, 3200, 6400 ? Byłbym wdzięczny
    Zapomnij o przyzwoitej jakości zdjęć aparatem z tak małą matrycą i to nie tylko tym modelem. Jeżeli chodzi o takie wartości ISO to jedynie Pentax K-R (z aparatów które miałem) dawał obrazek akceptowalnej jakości przy ISO 6400. Co nie znaczy dobrej czy bardzo dobrej ale po niewielkiej obróbce RAW-a dało się to oglądać. Do ISO 3200 było wręcz bardzo dobrze tylko, że to jest lustro z matrycą APS-C.
    Przyzwoitej jakości możesz się spodziewać jedynie do ISO 1600, nic więcej. We wcześniejszych postach były moje paczki do pobrania ze zdjęciami w RAW o różnej wartości ISO. Możesz sobie ściągnąć i porównać.
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 5.04.14 o 18:35
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

A gdzie Ci je wysłać? A chcesz z lampą czy bez?
    The question is, who cares?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Do 14 dni od daty zakupu sprzedający ma obowiązek wymienić sprzęt na nowy. Tak stanowi Polskie prawo handlowe. Często sprzedawcy nie chcą tego robić i oferują ewentualne odesłanie sprzętu do serwisu ale jak się uprzesz i postraszysz to muszą wymienić na sprawny egzemplaż.
    Obawiam się jednak, że z tego straszenia mogą mi wrzucić egzemplarz z ekspozycji lub jakiś poserwisowy. Może lepiej poprostu odesłać i zamówić/kupić gdzie indziej po zwrocie pieniędzy?

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kedzior000 Zobacz posta
    Obawiam się jednak, że z tego straszenia mogą mi wrzucić egzemplarz z ekspozycji lub jakiś poserwisowy. Może lepiej poprostu odesłać i zamówić/kupić gdzie indziej po zwrocie pieniędzy?
    Najpierw idź do RTV Euro jeśli tam kupowałeś. Powiesz im co i jak i zobaczysz jak zareagują. Po tym co ci powiedzą podejmiesz kolejne kroki.

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Zapomnij o przyzwoitej jakości zdjęć aparatem z tak małą matrycą i to nie tylko tym modelem. Jeżeli chodzi o takie wartości ISO to jedynie Pentax K-R (z aparatów które miałem) dawał obrazek akceptowalnej jakości przy ISO 6400. Co nie znaczy dobrej czy bardzo dobrej ale po niewielkiej obróbce RAW-a dało się to oglądać. Do ISO 3200 było wręcz bardzo dobrze tylko, że to jest lustro z matrycą APS-C.
    Przyzwoitej jakości możesz się spodziewać jedynie do ISO 1600, nic więcej. We wcześniejszych postach były moje paczki do pobrania ze zdjęciami w RAW o różnej wartości ISO. Możesz sobie ściągnąć i porównać.
    Lustrzanek już mam wystarczająco i nie potrzebna mi kolejna więc pentax odpada Teraz szukam kompaktu z przyzwoitą matrycą i światłem dlatego xz-2 to jeden z 4-ch, które biorę pod uwagę. Wiem że to nie taka jakość jak z lustra ale patrząc na niektóre zdjęcia z iso 2000-3200 to tragedii nie ma i moze by wystarczyło tylko chce właśnie wrzucić rawa do obróbki i zobaczyc ile się z tego da wyciągnąć

Przeszukam wątek - dzięki

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Przeszukam wątek - dzięki
    Proszę bardzo - https://app.box.com/s/fsci4myycuoopmyap7ag

Właśnie z tego samego powodu co Ty sprzedałem lustro i zakupiłem XZ-2. Po przekopaniu mnóstwa for i przeczytaniu takiej samej ilości testów mój wybór padł na XZ-2 właśnie i jak się okazuje nie mógł być lepszy
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 5.04.14 o 19:22
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Proszę bardzo - https://app.box.com/s/fsci4myycuoopmyap7ag

Właśnie z tego samego powodu co Ty sprzedałem lustro i zakupiłem XZ-2. Po przekopaniu mnóstwa for i przeczytaniu takiej samej ilości testów mój wybór padł na XZ-2 właśnie i jak się okazuje nie mógł być lepszy
    dzięki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

@sam13 - w tym aparacie masz obiektyw o jasności 1/1.8-2.5!
    Przed prawie półtora roku odkąd używam, ani raz nie musiałem przekroczyć iso 1600.
    pozdr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów