Strona 108 z 415 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118158208 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.071 do 1.080 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Generalnie to jak wskazuje na to mój byczy uśmiech na końcu zdania chciałem wprowadzić do wątku odrobinę humoru . A tak serio to nie wiedziałem nawet, że już się kwalifikuję. Zaraz poczytam jak to zrobić bo to zaszczyt znaleźć się w tak szanownym gronie jak OlyJedi. Tak samo z resztą pisanie postów na tym forum jest przyjemnością w porównaniu z innymi.
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Tu OT znów z mojej strony ale konieczny, bo w obronie honoru pana ze sklepu: pan był bardzo cierpliwy i tłumaczący złego słowa o nim nie powiem, a że ma swoje preferencje - to tak jak każdy. I nie chciał żebym z matrycą na wierzchu biegała i to w sumie całkiem słuszne

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jeśli chodzi o przenośność, to jak spytałam czy mogę nosić obiektyw i body bez niczego przykręconego (jedyna opcja żeby to pomieścić i mieć zawsze ze sobą) to pan mi pokazał gest "tu się puknij"
    Oczywiście, że możesz nosić oddzielnie obiektyw i body. Są przecież osłony plastikowe na jedno i drugie. Plusem aparatów systemowych jest właśnie możliwość wymiany obiektywu w dowolnym momencie.

Ale też tłumaczył że np. że obiektyw mimo że jest ciemniejszy niż w xz2 to i tak emp2 potrzebuje mniej światła bo ma lepszą matrycę więc w praktyce wychodzi tak jak jaśniejszy.
    Tym zdaniem właśnie Pan ze sklepu udowodnił całkowity brak elementarnej wiedzy na temat matryc i podstaw fotografii cyfrowej.

Muszę jednak zwrócić część honoru Panu ze sklepu bo dotarło do mnie właśnie o co mu chodziło. Pan miał na myśli to, że w aparacie z większą matrycą można używać wyższych wartości ISO ale porównując jasność obiektywu XZ-2 a kitowego 14-42 mamy różnicę rzędu co najmniej 2EV więc aby parametry ekspozycji w obu aparatach były takie same albo bardzo zbliżone należało by w aparacie z obiektywem 14-42 ustawić czułość ISO o 2EV wyższą co już tak kolorowo nie wygląda. Przykładowo jeśli w XZ-2 czułość ustawiona jest na 1600 (czułość zdecydowani użyteczna) to w aparacie z obiektywem 14-42 powinna być ustawiona na 6400, a tutaj z użytecznością i jakością obrazu już tak kolorowo nie będzie.
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 9.04.14 o 18:14
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cieszę się że wszyscy mają rację

Mam jeszcze pytanie (dylematy przedzamówieniowe obecnie):
    czy w pudełku z xz-2 jest dekielek na obiektyw czy trzeba sobie dokupić osobno?
    I czy ktoś kupował do niego zewnętrzny mikrofon?

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Jest taki jeden dekielek na obiektyw.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zosia, mikrofon na początek chyba będzie zbyteczny o ile to "terkotanie" przy filmach nie będzie Cię drażniło. Sam stoję przed dylematem wyboru. Olympus xz-2 czy Fuji x20, hmm. Ciężki orzech do zgryzienia.

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Na szczęście ten orzech już zgryzłam Różnica cenowa przy podobnych możliwościach (i tak chyba na korzyść xz2) dała prosty wybór. Dodając do tego walory wizualne i sposób w jaki to forum wciąga... to już w ogóle nie ma co myśleć. Terkotanie chyba generalnie każdego by drażniło - stąd pragnienie mikrofonu, z tym że nie jest to pragnienie tak silne żeby wydać na oryginalny zewnętrzny 400zeta. Ale gdyby udało się podpiąć coś innego... W sumie chyba w każdym kompakcie będzie terkotanie takie ze względu na bliskość wbudowanego mikrofonu od całych bebeszków, więc pod tym względem nie ma się co zastanawiać.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zosia Zobacz posta
    Mam jeszcze pytanie (dylematy przedzamówieniowe obecnie):
    czy w pudełku z xz-2 jest dekielek na obiektyw czy trzeba sobie dokupić osobno?
    I czy ktoś kupował do niego zewnętrzny mikrofon?
    Dekielek sztuk 1.
    Pasek na ramię sztuk również 1.
    Bateryjka w ilości 1 sztuk.
    Ładowarka sztuk 1.
    Płyta CD jakowaś 1 sztuka.
    Różne papiery w ilości róznej.
    Ina koniec niespodzianka, aparat XZ-2 sztuk 1.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar dm82
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Czy ktoś się orientuje czy jest sens kupowania karty SDHC o prędkości zapisu/odczytu 90 MB/s ? Słyszałem, że aparaty kompakty i tak nie potrzebują takiej dużej prędkości i wystarczy połowa tego.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

polecam dokupić taką pokrywkę
    http://shop.olympus.pl/e_commerce/in...ywu-p-1125.htm
    (ale o tym już było w tym wątku)
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Tagi dla tego wątku