Ok. Nie aspiruje do robienia galaktyk z super przyblizajacym teleskopem. Chciałem ogarniać drogę mleczna w całości jak w poście nr1. Autor tego zdjęcia sadze ze nie użył nic dodatkowego poza statywem. 30 sek naświetlania nie wymaga cudów. Złożył to w panoramę i wsio.
Szerszy kąt daje lepsze możliwości nie tylko w nocnym foceniu ale tez w krajobrazie w ogóle. Czekam na premierę tego rokinona i na pierwsze opinie.
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
he ???
Nie zgadzam sie akurat. Podstawa do takich zdjęć to jak najjaśniejszy szeroki kąt.
jak będziesz miał f8 albo f5.6 to czas ekspozycji będzie taki, że Ci gwiazdy zrobią smugi
Ja do zdjęć nieba uzywam
12f 2,0 lub
25 f1.4 - fajnie jasno choć trochę za wąsko ale panorama jak się nie rusza tak szybko jak zorza może też mieć sens
12-40 f2.8 pewnie tyż ale nie uzywalem.
w planach jest jakieś jasne 7-14 jak się pojawi może będzie dobre. pewnie najlepsze
9-18 zapomnij - nie nada się,
tu ściągawka :
ja póki co walczyłem z zorzami ale też jakś zaczynam z zainteresowaniem patrzeć na takie zdjęcia z niebiem![]()
Ostatnio edytowane przez dobas ; 25.03.14 o 13:28
@dobas
Juz to wyjaśniłem koledze
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
Dróg dojścia do celu jest wiele.
Można rozglądać się za jasnym szerokim obiektywem, body o mało szumiącym wysokim ISO.
Można, również, kupić takie urządzonko http://www.vixenoptics.com/mounts/polarie.html i nie przejmować się jasnością obiektywu ani szumem w body.
tak ale minus niestety jest taki że przesywa się też gleba jak chcemy mieć na pierwszym planie ziemię.
Do samego nieba perfekcja. Choć zdjęcia z ziemią można obskoczyć pewnie podwójną ekspozycją
Tańsza alternatywa to chyba taki kręciołek zwłaszcza że z jakimś teleskopem. Nie mam pojęcia czy można go stosować jako alternatywę VIXENa
http://www.optyczne.pl/6246-news-Vir..._w_jednym.html
minus taki, żeto mocowanie teleskopu jest wielkości małej szafeczki. Plus taki że tańszy. Jak się sprawdzi to może warto w tym kierunku iść.. ?