A na temat obiektywów wymienionych przez autora wątku nichuchu.
A na temat obiektywów wymienionych przez autora wątku nichuchu.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
ISO 800. 40sek naświetlania jak na system 4/3 to spora wartość
Zalecane ISO na dzień dobry to 1600 albo 3200. Ja jak robiłem zdjęcia nocne to zaczynałem od 1600 i w sumie więcej mi nie było potrzebne, ale miałem sporo światła z księżyca.
Szum wcale nie musi być takie zły - w końcu wygląda prawie jak gwiazdy
Masz jakieś foty , którymi możesz się podzielić ?
Moje nocne foty:
![]()
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
Zimoch, moim zdaniem Olek niestety ze względu na wielkość matrycy, wielkość piksela, "czystość" rawa z puszki i wartość filtra AA niezbyt nadaje się do astrofoto.
O szumach na wysokim ISO nie wspominam, cobyscie nie bili za mocno![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Doszliśmy do punktu gdzie będzie polecane fufuTak , wiem nadaje się do tego lepiej, ale nie ma co przesadzać - podobają ci się moje 2 foty?
Stosujac zasade 600 dla FF a dla u43 zasadę 300 dochodzę do następujących wniosków:
Obecnie maksymalna wartość naświetlania w moim przypadku to 300/20 = 15 sek. Oba powyższe zdjęcia były robione przy 8 sek na ISO 1600 na maksymalnej przesłonie 1,7.
Więc mam zapas czasowy jeszcze drugie tyle i zapas ISO też drugie tyle.(3200 to wydaje się sensowny max dla OMD) ,ale
przy obiektywie 12mm czas wynosi 300/12 = 25 sek a świato jest podobne więc mogę wyciągnąć jeszcze czasowo 4razy więcej czasu, co daje mi naprawdę spory zapas.
Czekam na sample dobasa z 12mm@2.0
Ostatnio edytowane przez zimoch ; 25.03.14 o 22:02
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
Pewnie, że się podobają. Ale do zdjęcia z pierwszego postu nie będę ich porównywał, inna kategoria. Tak dla jasności, cobyś mnie źle nie odebrał, na twoich jest piękny krajobraz ze ślicznym, rozgwieżdżonym niebem, na pierwszej jest milion pięknych gwiazd i krzaczory.
ps, przez was wytaskałem moje GOTO na balkon i podpiąłem 620. Może coś z tego wyjdzie, choć Orion już się prawie zniknął za blokami.
@Zimoch też mi się podobają Twoje zdjęcia![]()
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Niestety nie ma rzeczy idealnych na tym świecie, niestety coś za coś.
Faktycznie, jak mamy w kadrze niebo i ziemię, to trzeba składać ekspozycję z dwóch ujęć (nieba i ziemi), czyli do kompletu trzeba dokupić PS'a.
Kiedyś, mając jeszcze Minoltę A1, robiłem jakieś gwiazdki i przekonałem się do małego ISO i stack'owania, bo na niebie mamy tylko rzeczywiste gwiazdya nie pełno dodatkowych urojonych ...
---------- Post dodany o 10:55 ---------- Poprzedni post był o 10:50 ----------
Obawiam się, ze nawet jak znikną chmury, to może być problem. Przy tego rodzaju fotkach należy uciekać z miasta:
- za dużo świateł,
- zanieczyszczenie powietrza.
Od jakiegoś czasu mieszkam na wsi, 20-30 km od dużego miasta i dopiero teraz mogę się przekonać jak dużo jest gwiazd, szczególnie po przeciwnej stronie od miasta![]()