Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Szeroki kąt do fotografii nocnej

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Szeroki kąt do fotografii nocnej

Chciałbym się was doradzić co kupić do fotografowania nieba nocą i nie tylko.

Dąże do takiego efektu : http://www.dpreview.com/files/news/3...LL_WINNER_.jpg
    Zdjęcie Zrobione Mark III z 24mm obiektywem na iso 3200 - wątpie żebym pokusił się o wyciągnięcie czegoś takiego z OMD, ale myślę że nie aż tak dużo mi brakuje.Generalnie wiadomo takie zdjęcia na FF byłyby lepsze , ale FF nie mam i narazie nie planuje mieć.

Wyczytałem o czymś takim jak "Untracked Astrophoto Rating" (UAR).Wskaźnik ten to iloczyn średnicy bezwzględnej obiektywu , kąta w radianach (chyba bryłowego) i współczynnika maksymalnego czasu naświetlania dla konkretnej długości ogniskowej. Generalnie im wyższy tym lepiej.
    Panasonic 20mm jest na wysokim miejscu ze względu na bdb światło. Potrzebowałbym jednak coś szerszego 1) bo łączenie gwiazd w panorame to żmudne zajęcie 2) Bo zawsze chcialem mieć coś szerszego

Tutaj wyliczenia: https://docs.google.com/spreadsheet/...=sharing#gid=2

Z moich typów w kolejności wylistowałem to co wg mnie jest najbardziej atrakcyjne. Dodaje cene i plusy i minusy. Super by było gdyby ktoś się wypowiedział odnośnie komy tych obiektywów (ważnej jeśli chodzi o gwiazdy) i chętnie posłucham kogoś kto ma doświadczenie z fotografią nocną w systemie u43.

Lista
    1) Rokinon 12mm/2.0 ~ 400$
    Plusy:
    Cena jeszcze znośna, światło , kąt, jeden z większych współczynników UAR
    Minusy:
    Brak sampli , testów, opinii, i na siłę tylko MF

Generalnie jak go zobaczyłem to zachciało mi się go mieć prawie od razu

2) Olympus 12mm/2.0 ~ 700$
    Plusy
    Światło , kąt, jeden z większych współczynników UAR
    Minusy
    Cena
    Słyszałem o nieadekwatnej jakości do ceny,

Gdyby nie cena to ten byłby 1 przed Rokinonem

3)Samyang 7.5mm/3.5~ 250$
    Plusy
    Cena!, Bardzo szeroki kąt, chwalony za jakość zdjęć, światło lepsze od 7-14mm
    Minusy
    Światło nie największe, fisheye = zniekształcenia

4)Panasonic 7-14mm/4.0 ~900$ -
    Plusy :
    Największy możliwy i prosty kąt, stałe światło,
    Minusy:
    Cena - chyba dla mnie jednak ciężka do przełknięcia na najbliższe miesiące,światło bez rewelacji
    wyczytałem o purpurowej flarze gdy są punktowe źródła światła

No właśnie - cena

5)Olympus M Zuiko Digital 9-18mm f4-5.6 ~560$
    Plusy
    Tutaj chyba tylko kąt,
    Minusy:
    Światło, Cena jeszcze akeptowalna ale już drogo

6)Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm/3.5 - 350$
    Plusy
    Cena,zoom z szerokim zakresem , zrobiony dla OMD
    Minusy
    średnie Światło
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Odp: Szeroki kąt do fotografii nocnej

Najbardziej do takich zdjęć, to potrzenba ciemnego nieba. W okolicy dużych miast nie ma szans na takie fotografie.
    12/2,0 ciągnie dość mozno w narożnikach, już lepiej jest w 12-40 ale światło tylko 2,8.
    Próbowałem takich fotek, niestety mikrusy mają problem z odprowadzeniem ciepła z matrycy. Pomaga zaawansowana obróbka o której możesz poczytać na forach astronomicznych. Robi się tak zwane darki, które służą do zrobienia maski zaświetlenia matrycy od nierównemiernego nagrzewania i potem te darki odejmuje się od zdjęcia podstawowego.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Problem długiego naświetlania vs. szumy można opanować stosując metodę tzw. stackowania (plus np. tzw. dark). Niestety długi czas naświetlania to ruch nieba względem Ziemi, i już na fotkach Canona widać, że gwiazdy przestały być punkcikami a są małymi odcinkami, a to było zaledwie 30sekund naświetlania.

Jeśli w kadrze byłoby tylko niebo, to za pomocą specjalnego urządzenia ( nie jest tanie), można zsynchronizować ruch nieba z ruchem aparatu i wtedy gwiazdy niezależnie od długości czasu naświetlania będą punkcikami.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Robi się tak zwane darki, które służą do zrobienia maski zaświetlenia matrycy od nierównemiernego nagrzewania i potem te darki odejmuje się od zdjęcia podstawowego.
    Hmmm, a nie włączałeś opcji "nocne kadry" (albo jakoś tak)? Chyba nawet E-510 miało tą opcje. Robi właśnie to o czym piszesz.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Jeśli w kadrze byłoby tylko niebo, to za pomocą specjalnego urządzenia ( nie jest tanie), można zsynchronizować ruch nieba z ruchem aparatu i wtedy gwiazdy niezależnie od długości czasu naświetlania będą punkcikami.
    Och takie urzadzonko mozna sobie zrobic samemu i wcale nie jest to takie trudne jak sie wydaje.
    Ani tak drogie... zarazem. Wymagane tylko trochę smykałki to majsterkowania.
    Wystarczy poszukać po necie. Jest sporo takich konstrukcji domowych dokladnie opisanych.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zimoch Zobacz posta

Dąże do takiego efektu : http://www.dpreview.com/files/news/3...LL_WINNER_.jpg
    Zdjęcie Zrobione Mark III z 24mm obiektywem na iso 3200 - wątpie żebym pokusił się o wyciągnięcie czegoś takiego z OMD, ale myślę że nie aż tak dużo mi brakuje.Generalnie wiadomo takie zdjęcia na FF byłyby lepsze , ale FF nie mam i narazie nie planuje mieć.
    Ale to zdjęcie to panorama, być może zrobiona obiektywem 24mm, ale panorama. Dlaczego? Nawet gdyby nie zwracać uwagi na niebo (smugi gwiazd nie tworzą jednego kierunku i widać jakieś sztukowanie), to zwyczajnie jest to za szeroko jak na 24mm. A tak poza tym technicznie rzecz biorąc, to 5d MK3 nie ma 30 megapixeli.

Wyczytałem o czymś takim jak "Untracked Astrophoto Rating" (UAR).Wskaźnik ten to iloczyn średnicy bezwzględnej obiektywu , kąta w radianach (chyba bryłowego) i współczynnika maksymalnego czasu naświetlania dla konkretnej długości ogniskowej. Generalnie im wyższy tym lepiej.
    Panasonic 20mm jest na wysokim miejscu ze względu na bdb światło.
    Jasność obiektywu nie ma tu nic do rzeczy. Przy okazji raz na zawsze zapomnij o jasnych obiektywach do robienia zdjęć w ciemności. One do tego nie służą.

Potrzebowałbym jednak coś szerszego 1) bo łączenie gwiazd w panorame to żmudne zajęcie 2) Bo zawsze chcialem mieć coś szerszego
    Przygotuj się na to, że panorama to chleb powszedni.

Z moich typów w kolejności wylistowałem to co wg mnie jest najbardziej atrakcyjne. Dodaje cene i plusy i minusy. Super by było gdyby ktoś się wypowiedział odnośnie komy tych obiektywów (ważnej jeśli chodzi o gwiazdy) i chętnie posłucham kogoś kto ma doświadczenie z fotografią nocną w systemie u43.
    Bardzo poważnie pisząc, poćwicz na 20 mm lub 14-42 jeśli możesz go od kogoś pożyczyć.

Wyjedź za miasto, z dala od wiosek i miasteczek, gdzie nie będzie bliskich źródeł światła. Wybierz pogodną noc, bez księżyca. W miarę chłodną i suchą by wieczorne parowanie nie stworzyło zawiesiny kilka lub kilkadziesiąt metrów nad ziemią. Ustaw aparat na tryb M, czas 30 sekund, ISO 200, wyłącz AF, przymknij obiektyw do f/5.6, a ostrość ustaw na nieskończoność. Tu przydałby się jednak obiektyw z jasną podziałką ostrości, ale wystarcz jak pokręcisz do końca lub w podglądzie ustawisz sobie ręcznie na jakąś gwiazdkę. Zrób kilka zdjęć. Zdecyduj czy zmniejszyć czy zwiększyć czas naświetlania. Będziesz miał smugi, tego na razie nie da się uniknąć. Trzeba mieć sprzęt do śledzenia nieba. Ale na razie wystarczy jak będziesz miał efekty w miarę czyste, bez szumów itp.

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Odpowiem na szybko bo z komórki.
    To że nie może być źródeł swiatla to wiem. Spójrz prosze na mój wątek z działu zdjęcia początkujących i zobacz co udało mi sie osiągnąć w tym temacie.
    Dziwię się ze mówisz ze jasne obiektywy nie są stworzone do nocnej fotografii. Im większy otwór względny tym więcej światła wpada tym krótsze czasy sa potrzebne do naświetlenia.
    Na przeslonie 5.6 mam 3-4 razy dłuższy czas niz na 1.7.
    Zasada 600 działa dla ff dlatego 30 sekund to max dla tefo formatu. Dla u43 trzeba zastosować zasade 300 (300/20=15sek) i to jest moj maks na omd. Do tej pory nie udalo mi sie tak długo naświetlac, bo robiłem zdjecia przy mocnym księżycu 8 sek maks.

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Napisz do fachowców i praktyków
    http://www.stma.pl/o-nas/
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Podejrzewam ze skończy sie ma tym ze mam se ff kupić; )

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Spokojnie z tym fufu, na początek zapoznaj się z tematem "astrokoziołek", a jak Cię wciągnie, to skończysz na teleskopie z montażem i napędem i wielką czarną dziurą w budżecie .
    A tak na poważnie, to w tym temacie nie ma tanich i dobrych rozwiazań, niestety, jak to mówią : szkłem d... nie podetrzesz.
    Zdjecia tego typu, jakie przedstawiłeś na początku postu, są to stacki z kilku-kilkunastu ujęć nieba wraz z darkami i flatami, często też z biasami, do których dodaje się na końcu pierwszy plan.

Tu masz moją fotkę z 7-14 + e-620 kilka kilometrów za Limanową, bardzo mało świateł. Jeden kadr, praktycznie nieobrabiany.
    https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=94375&d=1375702781
    W
    ięcej, bez widocznych poruszeń gwiazd nie udało mi się wyciągnąć przy w miarę sensownym ISO.
    Ostatnio edytowane przez sepi19 ; 24.03.14 o 23:06
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo