cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dlatego wolę je składać na kompie - dobry program do HDRów posiada często korekcje "ducha" i radzi sobie z tym problemem.
Odkąd mam K-5 to mniej wykonuję zdjęć HDR ale nadal je lubię za efekt.
Darmowe tak - ja posiadam LR4 i wątpię aby otrzymał support do obsługi E-M10.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Sprawdziłem przed chwilą.
Miałem dzisiaj 1,5 godz. zabawy z E-M10 w klubie tanecznym.
Otwarłem ORF w Darktable - sekcja korekcja - opis E-M10 oraz szkło poprwnie ale komunikat "aparat/obiektyw nie rozpoznany" .
Ale wystarczyo z listy wybrać E-M5 i gra i trąbi - korekcja winietowania i geometrii obu szkieł którymi się bawiłem tj mZD45 i mZD14-150 działa.
Pewnie niebawem wyjdzie update.
BTW E-M1 - też nie mam na liście w DT.
Moja wersja Lensfun 0.2.7.2 + ręcznie wprowadzone korekcje moich szkieł z nowszych baz lensfun.
Polecam się
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Udało mi się zrobić parę fotek z E-M10 - niestety tylko w salonie FJ. Chciałbym podzielić się spostrzeżeniami.
Na początek fotka z mZD 14-42ED z ogniskową 14 mm
Dla porównania fotka wykonana z tego samego miejsca, ale z użyciem mZD 12-50 na ogniskowej 12 mm.
Dalej chciałbym pochwalić działanie stabilizacji. Na dowód fotka z czasem ekspozycji 1/4 sekundy, gdzie nie zauważam żadnego poruszenia.
Body ma możliwość ustawienia ISO do poziomu aż 25600. Fotka jaką uzyskałem jest poniżej. Pytanie - czy warto udostępniać w menu aż takie wysokie poziomy czułości, skoro materiał uzyskany przy ich pomocy jest delikatnie mówiąc mizerny?
Zdjęcia zrobione na szybko, tylko JPG i prosto z puszki - jedynie wyostrzone w LR.
A Maleństwo się podoba i kusi. Napiszę do Pani Joanny zamówienie![]()
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Tak, bo można to wpisać do materiałów promocyjnych. Nie oddasz po zakupie do sklepu aparatu z powodu, że ISO25600 Cię nie zadowala, bo Cię wyśmieją. Chociaż Nikon D4s ma takie użyteczne
Zawsze 2-3 ostatnie działki są wyssane z palca. W GX7 też jest 25600 (o czym dowiedziałem się przed chwilą, bo tak daleko po skali wcześniej nie spacerowałem), ale poza 2500-3200 nie wychodzę.
EDIT: W domu przy lampce ~60W jestem w stanie uzyskiwać czasy rzędu 1/3200s dla F1.7Szkoda, że bezużytecznej jakości są pliki
![]()
Ostatnio edytowane przez strOOs ; 23.03.14 o 22:45
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
E tam bezużytecznej. Jako fotografia dokumentacyjna takie zdjęcia są całkowicie użyteczne. Nie zapominajmy, że aparaty nie tylko są używane do fotografii artystycznej.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
Aparat ma takie użyteczne iso, przy jakim mogą być zapisywane rawy. W Olku jest to chyba iso 6400.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb