Generalnie mi po nic. Natomiast wiele konkursów w swoim założeniu dopuszcza zdjęcia, poparte plikiem RAW. Po to aby fotograf pokazał że umiejętność wykonania danego zdjęcia to umiejętność pracy aparatem a nie programem graficznym.
Więc jesli na warstwach w photoshopie wkleisz księżyc będzie to manipulacja niedozwolona
Jeśli wykonasz zdjęcie z podwójną ekspozycją w aparacie - będzie dozwolona.
Według mnie w tym szaleństwie jest metoda bo odcedza fotografa od grafika. Choć to oczywiście kwestia indywidualnego podejścia a przede wszystkim umowy. Problem który mnie dziś frapował to jak zrobić podwójną ekspozycję aparatem nie mającym takiej funkcji.
Zdjęcie znajomego, które zajęło pierwsze miejsce w konkursie jest zdjęciem, o którym pewien dziennikarz napisał że to oszustwo bo zdjęcie jest niemożliwe do wykonania bez pracy w programie graficznym więc gość powinien zostac zdyskwalifikowany
Staram się więc podać kilka przykładów jak można takie zdjęcie wykonać, ponieważ lekko się zirytowałem wpisem zarzucającym fotografowi oszustwo. Temat rozważań to jak zrobić podwójną ekspozycję aparatem bez takiej funkcji.oraz jak zrobić zdjęcie aparatem z taka funkcją... Sposób myslenia redaktora jest smieszny. Ja nie umiem > nie da się > jak ktoś zrobił to oszukał
Z resztą możemy się zabawić i mogę to zdjęcie wrzucić
Jak skończę pisać wpis na blogu na ten temat to wkleję tu link
---------- Post dodany o 00:39 ---------- Poprzedni post był o 00:25 ----------
zatem zabawa :
Jak ciupnąc takie zdjęcie tak aby być w posiadaniu pliku RAW. Ostra jest zarówno modliszka jak i księżyc. Da się zrobić to zdjęcie nie sklejając tego na warstwach photoshopa czy się nie da? Da się mieć takie zdjęcie w RAWie czy to niemożliwe...
że się da - wiadomo - wystarczy aparat z podwójną ekspozycją jak jednak zrobić takie zdjęcie gdy nie mamy aparatu z podwójną ekspozycją ?![]()

Odpowiedz z cytatem