Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: pytanie o Canona i przepinanie obiektywu na długim czasie

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

pytanie o Canona i przepinanie obiektywu na długim czasie

Pytanie do kanonierów najlepiej właścicieli 7D

Czy da się ustawić czas ekspozycji np 60s i podczas wykonywania zdjęcia o czasie 1 minuty przepiąć obiektyw ?

W EM-1 przerywa wykonywanie zdjęcia gdy nacisnę guzik odblokowania obiektywu ale jak jest w Canonie ?
    W EM-1 mam podwójną ekspozycję ale jak wygląda sprawa w przypadku 7D, który takiej nie ma. Czy da się podczas wykonywania zdjęcia przepiąć obiektywy ?

Ktoś może zerknąć ? sprawdzić ? potwierdzić ?

będę przedźwięczny !

Z resztą Może być całościowe info więc jak wygląda sprawa w innych sprzętach niż canona też mnie interesuje

Za chwilę napiszę w czym rzecz

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: pytanie o Canona i przepinanie obiektywu na długim czasie

Cześć,
    Co prawda - na piątce ale:
    - czas ekspozycji na kanonach to max 30s.
    - można zmieniać obiektywy w trakcie
    - po zainstalowaniu Magic Lantern można ustawiać dowolne (na 5d2 do 8h) czasy migawki i również zmieniać obiektywy

ps. Co to jest podwójna ekspozycja?
    Ostatnio edytowane przez Syd Barrett ; 15.02.14 o 19:58

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Dzięki serdeczne jak się da w 5D to da się i w 7D

Podwójna ekspozycja to wykonanie dwóch klatek na jednym zdjęciu.
    W dawnych czasach analogowych robiło się to tak, że naciągałeś tylko migawkę zaś nie przesuwałeś filmu i mogłeś dwa zdjęcia walnąć na jednej klatce.
    Takie jakby nałożenie dwóch warstw z przezroczystością w "fotoszopie" tylko robisz to w aparacie i masz negatyw / raw itp itd

Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Jestem prawie pewny, że niestety nie ma tego w 5d2. W Magic Lantern są HDRy do 12 zdjęć z odstępami do 8EV różnicy przy każdym zdjęciu, jest też multiekspozycja polegająca na 2 zdjęciach przy różnych wartościach ISO ale takiego ordynarnego fotoszopa, który by przeszedł każdy konkurs po prostu nie ma.
    Na pewno w 5d3 multiekspozycja jest już dostępna w zwykłym Menu (bez Magic Lantern), także być może w 7D również już jest?

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

To, że w 7D nie ma to wiem. było w Zenicie, było w Praktice, ale w dużej ilości cyfrówek opcji takiej nie ma.
    Śliczne dzięki za pomoc. !!

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Wielu ciekawych i potrzebnych funkcji z analoga niestety nie ma w cyfrówkach. Szkoda, przecież to nie jest żaden problem techniczny, w większości przypadków nie ma też blokad patentowych. Szkoda, naprawdę .
    W analogowym pentaxsie nie ma problemu z potwierdzeniem ostrości na wet na szkłach m-42, że o jasnosci wizjera nie wspomnę, sterowanie źrenicą oka ostrością w Canonie, wskazówki zakresu głębi ostrości w dalmierzowym kodaku i wiele wiele innych faktycznie przydatnych funkcji. Ech ....
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Co do Pentaxa to parę lat temu lustrzanki-cyfrówki miały potwierdzenie z m42. W Olympusie i Canonie potrzebna była do tego przejściówka z chipem.
    W Magic Lantern jest potwierdzenie ostrości przy manualach przy LV - płaszczyzna ostrości może się wyświetlać np. na czerwono. Poza tym jest lupka 5, 10x wskazująca ostrość w wybranym joystickiem miejscu.
    W nowych aparatach jest fotopułapka na zmianę kadru, fotopułapka na wejście kogoś/czegoś w pole ostrości, są HDRy (łącznie z tymi robionymi automatycznie przez aparat), panoramy, zaawansowane opcje do timelapsów. Wreszcie nawet jest możliwość wysyłania zdjęć na koniec świata przez Wifi. W niektórych jest też głębia ostrości, a nawet jeśli nie ma sterowania ostrości źrenicą oka to np. chociażby istnieje cudowna możliwość zmiany ISO

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    To, że w 7D nie ma to wiem. było w Zenicie, było w Praktice, ale w dużej ilości cyfrówek opcji takiej nie ma.
    Śliczne dzięki za pomoc. !!
    W Zenicie akurat nie było, przynajmniej w moim się nie dało zrobić 2 zdjęć na jednej klatce (TTL), dało się w Smienie i w Minolcie 505si.

Z drugiej strony w cyfrówkach to jakby mniejszy problem bo potem można sobie w PS czy innym GIMPie wszystko lepiej poskładać.
    Zapraszam do albumu i galerii

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    W Zenicie akurat nie było, przynajmniej w moim się nie dało zrobić 2 zdjęć na jednej klatce (TTL), dało się w Smienie i w Minolcie 505si.
    nie było takiego knefelka jak w Nikonie FM2 ale dało się to zrobić patentem z tego co pamiętam trzeba było przewinąć film, cofnąc jedną klatkę i naciągnąc migawkę. Wydaje mi się że takie zabawy z powodzeniem robiłem w 12 XP ale ręki sobie nie dam uciąć

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Z drugiej strony w cyfrówkach to jakby mniejszy problem bo potem można sobie w PS czy innym GIMPie wszystko lepiej poskładać.
    Nie, jeśli potrzebujesz RAWa Widzę analogię do ciemni. Praca na warstwach w photoshopie to odpowiednik podwójnego naświetlania ekspozycji pod powiększalnikiem a RAW to taka podwójna ekspozycja na negatywie

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Nie, jeśli potrzebujesz RAWa Widzę analogię do ciemni. Praca na warstwach w photoshopie to odpowiednik podwójnego naświetlania ekspozycji pod powiększalnikiem a RAW to taka podwójna ekspozycja na negatywie
    Analogia może i trafna, ale jednak w czasach cyfrowych możliwości manipulacji obrazem są większe. Poza tym na analogu bardzo dużo osób nie robiło samodzielnie odbitek (np. ja nigdy) i taka podwójna ekspozycja dawała pewne możliwości. Teraz każdy kto ma komputer może bez problemu edytować zdjęcie.

A tak swoją drogą to po co Ci RAW z podwójną ekspozycją?
    Zapraszam do albumu i galerii