Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 154

Wątek: [OlyTest] E-PM2 kontra staruszek E-520

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria

Odp: [OlyTest] E-PM2 kontra staruszek E-520

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Tylko nie wszędzie pozwalają na pstrykanie i czasem kusi poeksperymentować
    [QUOTE=alnico;1042558]To jedna rzecz, np. jaskinie gdzie nie pozwolą rozłożyć statywu, a ciemno.
    Druga, włączając się w dyskusje o wysokim ISO, to obiekty w ruchu, gdzie o statywie czy długim czasie możemy zapomnieć. W ciemnicy tylko dobre, wysokie ISO (!) nas uratuje.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

[QUOTE=alnico;1042558]
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    To jedna rzecz, np. jaskinie gdzie nie pozwolą rozłożyć statywu, a ciemno.
    Druga, włączając się w dyskusje o wysokim ISO, to obiekty w ruchu, gdzie o statywie czy długim czasie możemy zapomnieć. W ciemnicy tylko dobre, wysokie ISO (!) nas uratuje.
    Mieliśmy tutaj taki przykład zdjęcia nocnego z ręki przy iso 1600. Wstawiłem też crop 1:1 porównujący fragment tych zdjęć (z RAW) Uważasz, że ta róznica jest duża w szczegółowości, czy poziomem szumu pomiędzy starszą i nowszą matrycą? Nowszy bedzie o tyle lepszy, że dysponuje wyższym iso możliwym do ustawienia oraz matrycą o większej ilosci MPix-eli (teoretycznie lepsza szczegółowość powinna być).
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Zgadzam się z Toba calkowicie co do wernisaży, sam też wolę statyw i ISO 200. I porządne zdjęcie zakupić w albumie lub innym wydruku. Tylko nie wszędzie pozwalają na pstrykanie i czasem kusi poeksperymentować, poznać granice akceptowalności, zwłaszcza po dyskusjach o nizszości jednego sony niż inne sony. Nie uważam, że amator musi przywieśc zewsząd zdjęcia. Dziś już tak nie eksperymentuję...
    O wlasnie.Amator nie musi.Moze,jesli chce, popstrykac z ukrycia i jesli zawziety mocno i wielkie mniemanie o sobia majacy,bo mu wszystko wolno wszedzie.
    I to ze dzis nie eksperymentujesz w takich miejscach to chwala Ci.Co do pozwalania lub nie to pelne prawo wlasciciela i jego regulaminu.Jednak My myslimy,ze to nam wszystko wolno bo aparat na pasku zawiesilismy dumnie klate wypinajac.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

[QUOTE=andtor2;1042576]
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Mieliśmy tutaj taki przykład zdjęcia nocnego z ręki przy iso 1600. Wstawiłem też crop 1:1 porównujący fragment tych zdjęć (z RAW) Uważasz, że ta róznica jest duża w szczegółowości, czy poziomem szumu pomiędzy starszą i nowszą matrycą? Nowszy bedzie o tyle lepszy, że dysponuje wyższym iso możliwym do ustawienia oraz matrycą o większej ilosci MPix-eli (teoretycznie lepsza szczegółowość powinna być).
    Jak dla mnie różnica polega na większym DR i większej szczegółowości - wynikającej z właściwości zestawu matryca + Filtr AA W stosunku do E-520/ E-30 widziałem postęp już w E-PL1 pojawienie się E-M5 spowodowało, że zapomniałem co to przepały w światłach, i o problemach z wyciąganiem z cieni. Jest po prostu inaczej, z dużo większym zapasem.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Jak dla mnie różnica polega na większym DR i większej szczegółowości - wynikającej z właściwości zestawu matryca + Filtr AA W stosunku do E-520/ E-30 widziałem postęp już w E-PL1 pojawienie się E-M5 spowodowało, że zapomniałem co to przepały w światłach, i o problemach z wyciąganiem z cieni. Jest po prostu inaczej, z dużo większym zapasem.
    Udowodnij swoją wypowiedź wstawiając fotki tak jak ja to zrobiłem.
    Naprawdę będę wdzięczny za takie porównanie.

PS
    Wg mnie problem jest w tym, że postęp w nowych konstrukcjach daje większy margines bezpieczeństwa w trudniejszych sytuacjach. Z puszkami typu E-1/3/300 czy pierwszymi PENami z ekspozycją trzeba trafić w punkt. Mając nowszą puszkę można więcej zakombinować w post procesie, dlatego takie są opinie na forach: "ze starą puszką nie udało by mi się (bo umiejętności moje są jakie są), a jak kupiłem nowinkę to sam miód malina ..."

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

[QUOTE=apz;1042585]
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta

Witam !

Postep ktory zauwazylem zaczal sie juz od E-620 gdzie aparat bardzo ladnie naswietlal i nie przepalal a z RAW-a moglem wyciagac
    znacznie wiecej niz z wczesniejszych modeli. Juz tutaj byl lepszy DR.
    Standard m.ZD z EPL-1 dawal bardziej szczegolowy obraz (slabszy AA) ale AF nie dzialal najlepiej ze szklami Zuiko.
    Co do DR to peny mnie nie zachwycily, dopiero EPL-5 pokazal, ze mozna tak samo jak inne aparaty zmiescic swiatla i cienie.
    Poza tym AF z ZUIKO nabral w koncu sensownej pracy.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Jesli ktos nie widzi roznicy miedzy starymi matrycami a nowymi, to znaczy najzwyczajniej tyle, ze nie potrzebuje nowinek...
    ...bo i tak nie wie za bardzo co z nia mozna zrobic, wiec bedzie sie sprzet marnowal, a i kase mozna lepiej wydac

pozdro

EDIT: dobra popsuje wam zabawe.

Pewnie z wielu podnoszacych larum nie wpadlo na to by ujednolicic porownanie i przeskalowac obrazki z 16 mpx do 10 jakimi dysponuje e520 i wtedy sobie ogladac.
    Pewnie nikt nie zauwazyl drobnego faktu, ze obraz z e520 pozbawiony jest jakichkolwiek szczegolow (oczywiscie podkoloryzowalem troche).
    To na razie tyle

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 11.01.14 o 14:06
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Jesli ktos nie widzi roznicy miedzy starymi matrycami a nowymi, to znaczy najzwyczajniej tyle, ze nie potrzebuje nowinek...
    ...bo i tak nie wie za bardzo co z nia mozna zrobic, wiec bedzie sie sprzet marnowal, a i kase mozna lepiej wydac
    Jeśli to do mnie to tak średnio trafione Nie mogę się dopatrzeć jak na razie tej kolosalnej różnicy, przepaści, o której jest często mowa.
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Pewnie nikt nie zauwazyl drobnego faktu, ze obraz z e520 pozbawiony jest jakichkolwiek szczegolow (oczywiscie podkoloryzowalem troche).
    Bardzo śmiała teza, mocno podkoloryzowana w kontekście zrobionych tu porównań.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 11.01.14 o 15:53
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Raczej niepełny, bo z usuniętym exifem Drodzy koledzy testerzy dlaczego z prezentowanych jpegów usuwacie exify w czasie prowadzenia merytorycznej dyskusji przecież to nie ma sensu, jest nieprofesjonalne i wystawia Wam takie a nie inne świadectwo?
    To już było poruszane i wina nie leży po stronie wstawiających, a w fakcie, że pliki JPG o rozmiarze większym niż 1MB są przez forum kompresowane do rozmiaru 1MB i zapisywane bez exif'a. Skoro już tak sobie słodzimy, w kwestii profesjonalizmu
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    To już było poruszane i wina nie leży po stronie wstawiających, a w fakcie, że pliki JPG o rozmiarze większym niż 1MB są przez forum kompresowane do rozmiaru 1MB i zapisywane bez exif'a. Skoro już tak sobie słodzimy, w kwestii profesjonalizmu
    No to moze przestanmy testowac tylko po prostu popstrykajmy pare kadrow z puszek uzyczonych do obeznania sie z nowalijkami.MZ to co robimy nie ma nic wspolnego z zadnym normalnym testem.Tak jak wiele nazwanych pstrykow z sesja i modelkami.
    Tak wiem powtarzam sie,jednak to po prostu prawda.