OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
[QUOTE=alnico;1042558]Mieliśmy tutaj taki przykład zdjęcia nocnego z ręki przy iso 1600. Wstawiłem też crop 1:1 porównujący fragment tych zdjęć (z RAW) Uważasz, że ta róznica jest duża w szczegółowości, czy poziomem szumu pomiędzy starszą i nowszą matrycą? Nowszy bedzie o tyle lepszy, że dysponuje wyższym iso możliwym do ustawienia oraz matrycą o większej ilosci MPix-eli (teoretycznie lepsza szczegółowość powinna być).
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
O wlasnie.Amator nie musi.Moze,jesli chce, popstrykac z ukrycia i jesli zawziety mocno i wielkie mniemanie o sobia majacy,bo mu wszystko wolno wszedzie.
I to ze dzis nie eksperymentujesz w takich miejscach to chwala Ci.Co do pozwalania lub nie to pelne prawo wlasciciela i jego regulaminu.Jednak My myslimy,ze to nam wszystko wolno bo aparat na pasku zawiesilismy dumnie klate wypinajac.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
[QUOTE=andtor2;1042576]Jak dla mnie różnica polega na większym DR i większej szczegółowości - wynikającej z właściwości zestawu matryca + Filtr AA W stosunku do E-520/ E-30 widziałem postęp już w E-PL1 pojawienie się E-M5 spowodowało, że zapomniałem co to przepały w światłach, i o problemach z wyciąganiem z cieni. Jest po prostu inaczej, z dużo większym zapasem.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Udowodnij swoją wypowiedź wstawiając fotki tak jak ja to zrobiłem.
Naprawdę będę wdzięczny za takie porównanie.
PS
Wg mnie problem jest w tym, że postęp w nowych konstrukcjach daje większy margines bezpieczeństwa w trudniejszych sytuacjach. Z puszkami typu E-1/3/300 czy pierwszymi PENami z ekspozycją trzeba trafić w punkt. Mając nowszą puszkę można więcej zakombinować w post procesie, dlatego takie są opinie na forach: "ze starą puszką nie udało by mi się (bo umiejętności moje są jakie są), a jak kupiłem nowinkę to sam miód malina ..."![]()
[QUOTE=apz;1042585]Witam !
Postep ktory zauwazylem zaczal sie juz od E-620 gdzie aparat bardzo ladnie naswietlal i nie przepalal a z RAW-a moglem wyciagac
znacznie wiecej niz z wczesniejszych modeli. Juz tutaj byl lepszy DR.
Standard m.ZD z EPL-1 dawal bardziej szczegolowy obraz (slabszy AA) ale AF nie dzialal najlepiej ze szklami Zuiko.
Co do DR to peny mnie nie zachwycily, dopiero EPL-5 pokazal, ze mozna tak samo jak inne aparaty zmiescic swiatla i cienie.
Poza tym AF z ZUIKO nabral w koncu sensownej pracy.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Jesli ktos nie widzi roznicy miedzy starymi matrycami a nowymi, to znaczy najzwyczajniej tyle, ze nie potrzebuje nowinek...
...bo i tak nie wie za bardzo co z nia mozna zrobic, wiec bedzie sie sprzet marnowal, a i kase mozna lepiej wydac
pozdro
EDIT: dobra popsuje wam zabawe.
Pewnie z wielu podnoszacych larum nie wpadlo na to by ujednolicic porownanie i przeskalowac obrazki z 16 mpx do 10 jakimi dysponuje e520 i wtedy sobie ogladac.
Pewnie nikt nie zauwazyl drobnego faktu, ze obraz z e520 pozbawiony jest jakichkolwiek szczegolow (oczywiscie podkoloryzowalem troche).
To na razie tyle
pozdro
Ostatnio edytowane przez nyny ; 11.01.14 o 14:06
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Ostatnio edytowane przez And.N ; 11.01.14 o 15:53
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
The question is, who cares?
No to moze przestanmy testowac tylko po prostu popstrykajmy pare kadrow z puszek uzyczonych do obeznania sie z nowalijkami.MZ to co robimy nie ma nic wspolnego z zadnym normalnym testem.Tak jak wiele nazwanych pstrykow z sesja i modelkami.
Tak wiem powtarzam sie,jednak to po prostu prawda.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie