Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: ZD 14-45 kontra ZD 14-54

| OlyJedi Awatar gama
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

ZD 14-45 kontra ZD 14-54

Jestem posiadaczem E-500 z obiektywem 14-45. Niestety nie jestem zadowolony ze zdjęć robionych tym obiektywem, szczególnie w plenerze. Czy zainwestowanie w 14-54 poprawi moje samopoczucie? Wiadomo koszt takiego szkła to około 2 tys. Czy ta cena przekłada się na zdecydowaną poprawę jakości zdjęć? Pomóżcie proszę!!!!

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    A ja jestem calkiem zadowolony. Co ci konkretnie przeszkadza? Jesli nieostrosc, to mozna to poprawic, lekko podciagajac ostrosc w PS-ie czy innym programie. Predzej wymienil bym go ze wzgledu na jasnosc. 14-54 jest bezsprzecznie lepszym obiektywem i jego zakup powinien poprawic twoje samopoczucie Napisz, co Ci przeszkadza w 14-45, bedzie latwiej Ci pomoc.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    temat byl juz walkowany wiele razy, poszukaj w archwium

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Poszukalem i cos znalazlem. Moze to Ci jakos pomoze. Taki watek wygrzebalem: https://forum.olympusclub.pl/topics2...ighlight=14-45
    Pzdr

dinx6
    Gość
    plener, czyli? jeśli chcesz kupić 14-54 do robienia krajobrazów, to poprawy jakości stosownej do różnicy ceny moim zdaniem nie powinieneś się spodziewać. przy jakichś plenerowych portretach czuje się to bardziej. lepsze światło, lepsze rysowanie, szybszy af robią swoje.

14-54 jest bardzo dobrym szkłem, ale nie przesadzałbym z tym, że 14-45 jest szkłem fatalnym. zauważyłem, że opinie dotyczące tego słoika są coraz bardziej fanatyczne, in minus. przez to wiele osób się do niego zraża. biję się w pierś- sam też narzekałem, ale nazywanie go nieporozumieniem jest IMO zdecydowaną przesadą.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Jest przesada zdecydowanie. Oczywiscie mam na mysli egzemplarze poprawnie dzialajace, jak np. moj Kit 14-45 na tle kitow innych firm wypada swietnie.

gama: poczytaj ten watek do ktorego link Ci dalem, napisz co Ci w 14-45 przeszkadza i zastanow sie jeszcze raz, czy na pewno potrzebujesz lepszego szkla. Uwazaj, by nie dac sie poniesc emocjom i potrzebie kupowania "lepszego", by nie wydac 2 tys. bez sensu. Dzialajacy 14-45 to obiektywik calkiem ok
    Pzdr

gama5
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    A ja jestem calkiem zadowolony. Co ci konkretnie przeszkadza? Jesli nieostrosc, to mozna to poprawic, lekko podciagajac ostrosc w PS-ie czy innym programie. Predzej wymienil bym go ze wzgledu na jasnosc. 14-54 jest bezsprzecznie lepszym obiektywem i jego zakup powinien poprawic twoje samopoczucie Napisz, co Ci przeszkadza w 14-45, bedzie latwiej Ci pomoc.
    Pzdr
    Dzięki za pomoc.
    co do konkretów, słabo ostrzy i jakieś te fotki rozmyte, słaby kontrast. Dla porównania załączam dwie fotki. z E-500 i z mojego starego kompaktu HP 850
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	e_500_148.jpg
Wyświetleń:	160
Rozmiar:	175,8 KB
ID:	1039   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hp850_141.jpg
Wyświetleń:	177
Rozmiar:	244,7 KB
ID:	1040  

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Hmm no coz, albo nie trafiles z ostroscia, albo... 14-45 jest troche mydlany. Ale troche. Ja zazwyczaj troche wyostrzam fotki z niego i jest w miare ok. Wzialem twoja fotke i podostrzylem troche (przepraszam, ze bez pozwolenia. Mam nadzieje, ze moge ).
    Lepiej? Czy o taka ostrosc Ci chodzi? Mozna zawsze jeszcze troche podostrzyc, staralem sie delikatnie. Moim zdaniem zdjecie z kompakta jest troche przeostrzone (trawa).
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	t_e_500_148_462.jpg
Wyświetleń:	146
Rozmiar:	84,1 KB
ID:	1043  

| OlyJedi Awatar gama
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Hmm no coz, albo nie trafiles z ostroscia, albo... 14-45 jest troche mydlany. Ale troche. Ja zazwyczaj troche wyostrzam fotki z niego i jest w miare ok. Wzialem twoja fotke i podostrzylem troche (przepraszam, ze bez pozwolenia. Mam nadzieje, ze moge ).
    Lepiej? Czy o taka ostrosc Ci chodzi? Mozna zawsze jeszcze troche podostrzyc, staralem sie delikatnie. Moim zdaniem zdjecie z kompakta jest troche przeostrzone (trawa).
    Masz racje, że obiektyw jest mydlany to również pokazują inne fotki, oczywiście zawsze można wyostrzyć, ja robie to w CS efekty są Ok, ale kiedy robiłem kompaktem nigdy nie musiałem tego robić. Może 14-54 nie daje mydlanego efektu i mam nadzieje, że lepiej ostrzy

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gama5
    co do konkretów, słabo ostrzy i jakieś te fotki rozmyte, słaby kontrast. Dla porównania załączam dwie fotki. z E-500 i z mojego starego kompaktu HP 850
    Sprawdzaj na który punkt AF ostrzy Ci aparat - najlepiej wyłącz boczne i używaj najczulszego środkowego czujnika krzyżowego, a poźniej w razie potrzeby przekadrowuj przed wykonaniem ujęcia przy zablokowanej pozycji AF (z wciśniętym po połowy spustem migawki). Fotki z kompaktów mają to do siebie, że praktycznie zawsze są silnie wyostrzone przez firmware aparatu. Lustrzanka daje Ci wybór - jeśli chcesz "źyletkę" to musisz sam pokręcić ostrość - np. przy "wywoływaniu" RAW-a. Mniejsza matryca kompaktu daje też bardzo dużą głębię ostrości, co przyzwyczaja do widoku zdjęć o ostrym nie tylko pierwszym planie, ale również całym otoczeniu. Musisz panować nad głębią odpowiednio dobierając przysłonę do zamierzonego efektu.

14-54 jest wart swojej ceny - w stosunku do 14-45 otrzymasz:
    - poprawę jasności o min. 2/3EV, co usprawni pracę systemu AF i uszcześliwi Twoje wpatrzone w wizjer oko większą ilością fotonów na jednostkę powierzchni.
    - mniejsze aberacje chromatyczne
    - szybszy napęd AF
    - uszczelnienie - koi nerwy podczas zdjęć w deszczu i zapylonym środowisku
    - nieco szerszy zakres ogniskowych

Wieść gminna głosi, że za miesiąc ma się ukazać 12-60, więc wstrzymaj się z zakupem
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8