Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 154

Wątek: [OlyTest] E-PM2 kontra staruszek E-520

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: [OlyTest] E-PM2 kontra staruszek E-520

grube uproszczenie.
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    tymczasowy_, potwierdzasz to, co od jakiegoś (niedługiego) czasu podejrzewałem... Najważniejsza jest sprawa poprawnego naświetlenia kadru. Matryca?...

PS
    Chateau Colombier Monpelou - z rekomendacji skorzystam
    Grube uproszczenie.

---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post był o 22:18 ----------

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Taka weekendowa
    Martwa natura urokliwa, ale w tych warunkach zawsze będzie nieżle. Tylko że to są najlepsze, najbardziej dogodne warunki dla wszystkich tych matryc.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 10.01.14 o 23:22
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    grube uproszczenie.Grube uproszczenie.
    Może i masz rację... Czekam na Twój test.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Martwa natura urokliwa, ale w tych warunkach zawsze będzie nieżle. Tylko że to są najlepsze, najbardziej dogodne warunki dla wszystkich tych matryc.
    Sorry nie bardzo Cię zrozumiałem, może dlatego, ze butelka jest już prawie pusta.
    Warunki są takie same dla każdej matrycy i matryce pokazały to co pokazały, szkoda, że nie chciało mi się wyciągać E-1, ale prawdopodobnie nie byłoby gorzej niż w E-300 A technologia tak mniej więcej 10 latek wstecz ...

petreq, myślę, że masz rację - podstawa to poprawne naświetlenie.

PS
    Wg mnie w takich testach nie można porównywać jpegów generowanych w puszkach, przecież różnica w czasie powstania silników jpeg w tych puszkach to dekada, czyli w tej dziedzinie niemal wieczność.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 10.01.14 o 23:34

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Sorry nie bardzo Cię zrozumiałem, może dlatego, ze butelka jest już prawie pusta.
    Warunki są takie same dla każdej matrycy i matryce pokazały to co pokazały, szkoda, że nie chciało mi się wyciągać E-1, ale prawdopodobnie nie byłoby gorzej niż w E-300 A technologia tak mniej więcej 10 latek wstecz ...

petreq, myślę, że masz rację - podstawa to poprawne naświetlenie.
    Dokładnie tak jak mówisz, tylko E-1 tez da radę np w studio, spróbuj tak doświelic krajobraz, czy wnetrze toskańskiej katedry - wtedy te piękne porównania biorą w łeb.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Dokładnie tak jak mówisz, tylko E-1 tez da radę np w studio, spróbuj tak doświelic krajobraz, czy wnetrze toskańskiej katedry - wtedy te piękne porównania biorą w łeb.
    Jeśli w toskańskiej katedrze ekspozycja będzie na poziomie ISO 1600, f=2.0 i 1/30sek. to nie widzę problemów aby E-1 czy E-300 nie sprostał zadaniu chyba, że ta katedra ma różny wpływ na na różne matryce. Moje Chateau ma wpływ jednakowy.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Jeśli w toskańskiej katedrze ekspozycja będzie na poziomie ISO 1600, f=2.0 i 1/30sek. to nie widzę problemów aby E-1 czy E-300 nie sprostał zadaniu chyba, że ta katedra ma różny wpływ na na różne matryce. Moje Chateau ma wpływ jednakowy.
    Może tak ,może nie...

Pełny jpg z aparatu (E-M5) , iso mogło być o połowe mniejsze, powodzenia z E-1. Gdybyś był przejazdem, zrobione we Florencji.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6126507.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	1,05 MB
ID:	107819  
    Ostatnio edytowane przez apz ; 11.01.14 o 00:35

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Może tak ,może nie...

Pełny jpg z aparatu (E-M5) , iso mogło być o połowe mniejsze, powodzenia z E-1. Gdybyś był przejazdem, zrobione we Florencji.
    Raczej niepełny, bo z usuniętym exifem Drodzy koledzy testerzy dlaczego z prezentowanych jpegów usuwacie exify w czasie prowadzenia merytorycznej dyskusji przecież to nie ma sensu, jest nieprofesjonalne i wystawia Wam takie a nie inne świadectwo?

PS
    RAWu nie chce mi się ściągać i przetwarzać, nie lubię zaśmiecać sobie dysku.

---------- Post dodany 11-01-14 o 00:02 ---------- Poprzedni post był 10-01-14 o 23:41 ----------

OK, odczytałem exifa z orfa.
    15mm, iso=3200, 1/80, f=5 - faktycznie katedra musiała być piękna, bo emocje poniosły i nie ustawiliśmy optymalnych parametrów ( i po co ta 3 osiowa stabilizacja w E-M5? )
    Tak więc z E-1/3/300 z kitem 14-54 miałbym
    14mm, 1/40, f=2.8 i ISO=800 czyli spoko.
    Ale prawdopodobnie zdjęcie zrobił bym za pomocą LX5
    ekwiwalent 24mm, 1/40, f=2.0 i ISO=400

Można by popróbować na 1/20 i z o połowę mniejszym ISO.
    Zazwyczaj mając w LX5 ustawiony ekw. 24mm, 1/10 jest aż nadto wystarczające na uzyskanie nieporuszonego zdjęcia

PS
    Niewykluczone że nawet dynamika byłaby lepsza na moich aparatach niż na iso=3200 z OMD E-M5

Tak więc teoria petreq (dobra ekspozycja to podstawa) jest chyba wciąż słuszna.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 11.01.14 o 01:06

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Raczej niepełny, bo z usuniętym exifem Drodzy koledzy testerzy dlaczego z prezentowanych jpegów usuwacie exify w czasie prowadzenia merytorycznej dyskusji przecież to nie ma sensu, jest nieprofesjonalne i wystawia Wam takie a nie inne świadectwo?

PS
    RAWu nie chce mi się ściągać i przetwarzać, nie lubię zaśmiecać sobie dysku.

---------- Post dodany 11-01-14 o 00:02 ---------- Poprzedni post był 10-01-14 o 23:41 ----------

OK, odczytałem exifa z orfa.
    15mm, iso=3200, 1/80, f=5 - faktycznie katedra musiała być piękna, bo emocje poniosły i nie ustawiliśmy optymalnych parametrów ( i po co ta 3 osiowa stabilizacja w E-M5? )
    Tak więc z E-1/3/300 z kitem 14-54 miałbym
    14mm, 1/40, f=2.8 i ISO=800 czyli spoko.
    Ale prawdopodobnie zdjęcie zrobił bym za pomocą LX5
    ekwiwalent 24mm, 1/40, f=2.0 i ISO=400

Można by popróbować na 1/20 i z o połowę mniejszym ISO.
    Zazwyczaj mając w LX5 ustawiony ekw. 24mm, 1/10 jest aż nadto wystarczające na uzyskanie nieporuszonego zdjęcia

PS
    Niewykluczone że nawet dynamika byłaby lepsza na moich aparatach niż na iso=3200 z OMD E-M5

Tak więc teoria petreq (dobra ekspozycja to podstawa) jest chyba wciąż słuszna.
    Znalazlem przyczynę braku exifów - forum , kompresując jpg do 1/6 wejściowego zdjęcia wycina jego exif.
    Co do ekspozycji -to była krótka seria w bracketingu, czas był dostosowny do chęci uniknięcia przesuniąc między kadrami , można było zmniejszyć przysłonę i zmniejszyć ISO. To byl mój czwarty dzień z nowym aparatem, mogłobyć lepiej, nie wyszło najgorzej.

Tylko skąd dowiedziałbym się, że zdjęcia z ISO3200 nadają się do czegokolwiek z tego aparatu gdybym ich wtedy nie popelnił ? Z netu?
    Ostatnio edytowane przez apz ; 11.01.14 o 01:36

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Tylko skąd dowiedziałbym się, że zdjęcia z ISO3200 nadają się do czegokolwiek z tego aparatu gdybym ich wtedy nie popelnił ? Z netu?
    Tak.Tylko z neta.Bo gdzie indziej to gdzie??Na wernisażach nikt porządny nie daje fotek z ISO3200.Kotleciaz lampa blysnie z rozpraszaczem "czar geesu" czy jakos tak.
    Tylko w necie mozna pokazac z takim lub wyzszym iso na zasadzie -popatrz jak wyszlo.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Tak.Tylko z neta.Bo gdzie indziej to gdzie??Na wernisażach nikt porządny nie daje fotek z ISO3200.Kotleciaz lampa blysnie z rozpraszaczem "czar geesu" czy jakos tak.
    Tylko w necie mozna pokazac z takim lub wyzszym iso na zasadzie -popatrz jak wyszlo.
    Zgadzam się z Toba calkowicie co do wernisaży, sam też wolę statyw i ISO 200. I porządne zdjęcie zakupić w albumie lub innym wydruku. Tylko nie wszędzie pozwalają na pstrykanie i czasem kusi poeksperymentować, poznać granice akceptowalności, zwłaszcza po dyskusjach o nizszości jednego sony niż inne sony. Nie uważam, że amator musi przywieśc zewsząd zdjęcia. Dziś już tak nie eksperymentuję...