Tez prawda, ze robienie portretow w pelnym sloncu to z reguly nie bardzo pomysl. W cieniu, czy przy pochmurnej pogodzie powinno dac rade z iso200 i 1/4000 nawet.
Tez prawda, ze robienie portretow w pelnym sloncu to z reguly nie bardzo pomysl. W cieniu, czy przy pochmurnej pogodzie powinno dac rade z iso200 i 1/4000 nawet.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Nie wiem jak to rozumieć mając świadomość, że w twojej foto torbie siedzi PL25/1.4. Jeśli chodzi ci o pracę bez filtrów to już kiedyś pisałem o przypadku testowania przez znajomego z CB kilku eLek. Poza odciskami palców na tylnej soczewie 85Ly, nie dało się ztcp w czerwcu nie przepalić kadru (20D, 35L i chyba jeszcze 135L) poniżej f/2.8. 2.8 to było takie extremalne ettr, ale zawsze można założyć filtr. Jak mi się zachciało rozmywać, to sobie kupiłem bardzo czarne szkiełko BW, chyba 1.8 i dodatkowo założyłem polar Helio HT. Kadry (ze szkieł m43) zarąbiste.
O pracy 85L/II@1.2 z punktu widzenia 20/5D nie mogę nic innego powiedzieć jak :mrgreen a, że na f/4 jest OMG! to druga sprawa.
Pytałeś, bo chcesz kupić Lajkę?
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
To już lepiej użyć CPL, bo ekspozycję zmieni o nawet 3EV, a przy okazji może wytłumi odblaski z buźki obiektu ...Bo w słoneczne południe słońce i temperatura robią swoje ... pot i tłuszczyk (nawet niewielki) w połączeniu z bezpośrednim światłem słonecznym, wzmocnionym dodatkowo błyskiem flesza daje "przepiękne" lustrzane rozbłyski na skórze.
PS
Tylko daruj sobie opowiastki o wizażystce, czy czymś w tym stylu
PPS
Jeśli już musimy robić w pełnym słońcu, np na plaży, to nad modelem ustawia się namiot lub inny ekran zasłaniający bezpośrednie światło słoneczne. I tym sposobem model jest w cieniu, i co najwyżej doświetlamy blendą dającą rozproszone światło.
PPPS
A jak już błyskamy, to lampiszona najlepiej wstawić w jakiś softbox rozpraszający światło.
Niestety stosując wszystkie powyższe PS'u to ze zwykłego spaceru robi się cyrk.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Identyczny to może nie, ale podobny.
Co mnie zresztą nie dziwi, biorąc pod uwagę że to podobne konstrukcje.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Jedno i drugie matryca 35 mm, te same ogniskowe i przeslonyTroche faktycznie za duzo podobienstw na duze roznice
![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Może zainteresuje Was też porównanie ISO w kontrolowanych warunkach. Tym razem konkurencją dla Canona 6D, jest Nikon D800:
http://rafalglebowski.pl/blog/bardzo...ci-6d-vs-d800/