Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 115

Wątek: Wyniki popRAWka 8/2013

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Odp: Wyniki popRAWka 8/2013

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Nie zrozumieliśmy się.
    tak powinien wyglądać opis:
    Z całym szacunkiem dla kolegi. Gdybym miał opisać jak miałem w każdej wersji ustawione suwaki, jak wywołałem zdjęcia w programie machinery, jakie maski zastosowałem, co za pomocą pędzla odkrywałem, jakie krycie zastosowałem do każdej maski, ile razy powtarzałem to samo zdjęcia i jakie partie zdjęcia odkrywałem z różnym kryciem, jak miękki był pędzel i jeszcze setki szczegółów to zanudził bym wszystkich a sam pewnie też w pewnym momencie bym się pogubił w tym opisie.
    Myślę, że jak ktoś będzie zainteresowany np. jak zmieniłem zielone liście w jesienny kolor to chętnie opiszę ze szczegółami, ale całości nie wyobrażam sobie opisywać.

Przeczytałem co koledzy napisali o swoich pracach. Dla mnie zrozumiałe bo trochę PS-a znam. Dla tych co by się chcieli uczyć to niewiele wyniosą z tych opisów.
    Ja uczę się na pokazach, które można znaleźć w internecie. Tam jest film i narator, który opowiada krok po kroku co jest robione. Bez tłumaczenia, film też niewiele by dawał. Polecam też ksiązki do PS. Opisy zajmują czasami kilka stron i dokładnie wyjaśniają dlaczego zrobiono tak a nie inaczej.
    Ostatnio edytowane przez A56 ; 1.01.14 o 21:19

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    Co do techniki to raczej skrótowo napiszę. Gdyby ktoś chciał szczegóły to proszę pisać.
    ...
    Trochę skrótowo to opisałeś. Ale skoro prosisz o szczegóły. Domyślam się jak wywoływałeś kolejne warstwy (światła i cienie w wybranych obszarach w granicach zakresu histogramu). Ale może sprecyzuj z jakimi parametrami połączyłeś te 4 warstwy? Zastosowałeś maskowanie czy jakieś przejścia między warstwami? I co masz na myśli pisząc, że "szlifowałeś" zdjęcie?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Z całym szacunkiem dla kolegi. Gdybym miał opisać jak miałem w każdej wersji ustawione suwaki, jak wywołałem zdjęcia w programie machinery, jakie maski zastosowałem, co za pomocą pędzla odkrywałem, jakie krycie zastosowałem do każdej maski, ile razy powtarzałem to samo zdjęcia i jakie partie zdjęcia odkrywałem z różnym kryciem, jak miękki był pędzel i jeszcze setki szczegółów to zanudził bym wszystkich a sam pewnie też w pewnym momencie bym się pogubił w tym opisie.
    Myślę, że jak ktoś będzie zainteresowany np. jak zmieniłem zielone liście w jesienny kolor to chętnie opiszę ze szczegółami, ale całości nie wyobrażam sobie opisywać.
    Recepta popRAWkowa to wskazanie, poradnik jak to zrobiłem i nie widzę potrzeby wgłębiania się w detale: "które mogły by zanudzić" każdy jest ciekaw technik stosowanych przy tworzeniu zwycięskiej pracy.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Z całym szacunkiem dla kolegi. Gdybym miał opisać jak ...
    Z całym szacunkiem ale odnoszę wrażenie że źle nas (przynajmniej mnie) oceniasz. Albo bierzesz nas za geniuszy albo masz nas głęboko w ...
    Ja nie chcę wiedzieć ile masek zastosowałeś jak je zmiękczałeś czy ile warstw i jakie nasycenie.
    Jednakże w Twoim opisie brakuje mi objaśnienia na co kładłeś nacisk (jasność, kolory, szczegóły itp) wywołując poszczególne wersje, która część obrazka jest "przepuszczona" przez machinery. To tylko kilka pierwszych pytań po przeczytaniu Twojego opisu.
    Nie jestem geniuszem i z Twojego opisu wiem tylko tyle ile sam, niejasno podejrzewałem. Skoro tak to znaczy, że masz mnie ...
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Przeczytałem co koledzy napisali o swoich pracach. Dla mnie zrozumiałe bo trochę PS-a znam. Dla tych co by się chcieli uczyć to niewiele wyniosą z tych opisów.
    Ach nie ma co sie droczyc.Moze zacznij od poczatku.
    W czym wywolales rawa,Na co zwracales uwage.Jak otrzymalesc blekit nieba,czy ten blekit juz byl w rawie.
    To nie jest trudne .Mozna wziac jeszcze raz plika wrzucic do wywolywaczki i zrobic screena z ustawionymi suwakami.
    A o jesiennych listach na drzewach pogadamy pozniej

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Opiszę jak ja bym to zrobił (ale jestem zarozumiały )

Wywołanie RAW-a w Darktable. To taki Linuxowy odpowiednik LR. Już w samej obróbce tym programem ustawiłem balans bieli, punktowo ściemniłem niebo aby chmury wydobyć. Popracowałem nad nasyceniem drzew i kolorem wody. to wszystko w Darktable.
    Eksport do tiff - reszta w Gimpie.
    Nadal wydawało mi się za chłodne, więc ociepliłem tak aby efekt wieczoru uzyskać.
    Jest w Gimpie filtr "tone-mapping" działający jak machinery. Doskonale przyciemnia jasne i rozjaśnia ciemne miejsca. Co więcej - nie zwiększa szumu. Dzięki niemu skały uzyskały pożądane przeze mnie światło.
    Na warstwach zrobiłem liście na drzewach i niebo.
    Dla nieba była wywołana druga wersja tiff-a z Darktable. Ta wersja służyła jako druga warstwa.
    Oczywisty mój błąd, który później zauważyłem to rozjaśnienie (tęczowe) nad linią drzew. No źle maskę założyłem
    Jak już miałem wszystkie światła i kolory, zająłem się szczegółami: mikrokontrast na całości i wyostrzenie filtrem Eg Smart Redux Sharpen z małym promieniem i dużą siłą i po raz drugi z dużym promieniem i bardzo małą siłą. Daje to doskonały skutek bez zwiększania szumu.
    Przeskalowanie i wyostrzenie.

I tak chciałbym aby opisy wyglądały. Oczywiście jak A56 pisał nie ma sensu podawania jak ustawione są suwaki bo to bez sensu. Trzeba mniej więcej już mieć pojęcie jak działa program.
    Ale... opis A56 jest ździebko lakoniczny
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Trochę skrótowo to opisałeś. Ale skoro prosisz o szczegóły. Domyślam się jak wywoływałeś kolejne warstwy (światła i cienie w wybranych obszarach w granicach zakresu histogramu). Ale może sprecyzuj z jakimi parametrami połączyłeś te 4 warstwy? Zastosowałeś maskowanie czy jakieś przejścia między warstwami? I co masz na myśli pisząc, że "szlifowałeś" zdjęcie?
    Tak jak na początku napisałeś wszystkie zdjęcia w zakresie świateł i cieni były wywoływane.
    Łączyłem zdjęcia pojedynczo. Jedno ze zdjęć, było zdjęciem podstawowym. Do niego dołączyłem np zdjęcie w którym miałem zrobione niebo tak jak sobie je wyobrażałem. Do połączenia tych dwóch zdjęć zrobiłem z głównego zdjęcia maskę, na której niebo było białe a reszta czarna. Taka maska umożliwiła mi łatwe połączenie tych zdjęć. Teraz pytanie o maskę. Wywołałem zdjęcie w camera RAW tak by niebo było jasne a drzewa, które są na granicy z niebem były jak najbardziej czarne (suwak czarne na max, suwak białe na max, podniesienie kontrastu, zielony kolor na max, niebieski całkowicie rozjaśniony).
    Tak wywołane zdjęcie (brzydkie) wrzucam do PS. Wchodzę w kanały i szukam w którym kanale jest najlepsza wersja. Tą wersję kanału kopiuję, przechodzę w warstwy i wklejam.
    Tak przygotowaną maskę łączę ze zdjęciem(Ctrl+E). Teraz Ctrl+L i poprawiam poziomy, tak by osiągnąć jak najjaśniejsze niebo i jak najciemniejszą linię drzew. Teraz zostaje dobrać wielkość pędzla jak najtwardszy i zamalować dół zdjęcia na czarno. Teraz mam maskę do połączenia zdjęcia nieba z zdjęciem podstawowym. Po połączeniu powiększam zdjęcie i sprawdzam jak wygląda linia niebo - las. Jeżeli trzeba to poprawiam maskę. Myślę, ze koledze dalej o poprawianiu maski nie muszę pisać bo wie o co chodzi.
    Inne zdjęcia dołączałem do tego. które miałem już z niebem takim jak chciałem. Łączyłem je za pomocą maski czarnej, odkrywając te partiem które mnie interesowały. Myślę, że szczegóły, które odkrywałem nie muszę opisywać, bo to widać na zdjęciu.
    Co do "szlifowania " to po połączeniu wszystkich zdjęć w jedno zabrałem się za dopasowani kontrastu (mając drugą warstwę) i w zależności, czy chciałem kontrast zastosować do całego zdjęcia, czy do poszczególnych partii, stosowałem maskę. To samo robiłem z dopasowaniem tonów i kolorów. Wszędzie dodatkowa warstwa i maska. (chyba już nudzę)
    Po tej operacji dodatkowa warstwa ze zdjęcia i zmiana krycia na łagodne światło. Tu oczywiście znowu maska, wybranie pędzlem to co mnie interesuje i zmniejszenie krycia do kilku procent. (w tej operacji ciekawie wychodzi woda). Ctrl+E - scalam warstwy
    Następny krok to ponowna warstwa ze zdjęcia następnie Filtr / Rozmycie/Średnia.
    zmiana krycia na łagodne światło. Czarna maska i za pomocą pędzla wybieram to co mnie interesuje, dodatkowo zmieniam krycie (wg gustu).
    Teraz pozostaje jeszcze trochę pracy w światłach. Nowa warstwa ze zdjęcia (Ctrl+J) Obraz/Dopasowania/ Dopasuj kolor/Luminacja
    Luminację ustawiam na 150 i OK.
    Maska czarna, pędzel i wybieram co mnie interesuje z luminacji (wg uznania) Łączę warstwy (Ctrl+E).
    Teraz pozostaje zrobienie ładnej jesieni. Czy to też opisywać?

Jeżeli mam jeszcze coś opisywać to pytajcie, odpowiem.
    Ostatnio edytowane przez A56 ; 1.01.14 o 22:07

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Wywołanie RAW-a w Darktable. To taki Linuxowy odpowiednik LR.
    LightRoom -> LR -> Luxury Rich
    DarkTable -> DT -> Dużo Tańszy

PS.
    The question is, who cares?

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Teraz pytanie o maskę. Wywołałem zdjęcie w camera RAW tak by niebo było jasne a drzewa, które są na granicy z niebem były jak najbardziej czarne (suwak czarne na max, suwak białe na max, podniesienie kontrastu, zielony kolor na max, niebieski całkowicie rozjaśniony).<br>
    Tak wywołane zdjęcie (brzydkie) wrzucam do PS. Wchodzę w kanały i szukam w którym kanale jest najlepsza wersja. Tą wersję kanału kopiuję, przechodzę w warstwy i wklejam.<br>
    Tak przygotowaną maskę łączę ze zdjęciem(Ctrl+E). Teraz Ctrl+L i poprawiam poziomy, tak by osiągnąć jak najjaśniejsze niebo i jak najciemniejszą linię drzew. Teraz zostaje dobrać wielkość pędzla jak najtwardszy i zamalować dół zdjęcia na czarno. Teraz mam maskę do połączenia zdjęcia nieba z zdjęciem podstawowym. Po połączeniu powiększam zdjęcie i sprawdzam jak wygląda linia niebo - las. Jeżeli trzeba to poprawiam maskę. Myślę, ze koledze dalej o poprawianiu maski nie muszę pisać bo wie o co chodzi.<br>
    Teraz z kolei traktujesz mnie (nas?) jak idiotę
    Zamiast opisywać jak zrobiłeś maskę, napisałbyś po co ją robiłeś, co chciałeś na warstwie "wyciągnąć".
    PS
    Powiesz do czego użyłeś Machinery?
    Tylko nie opisuj jak zrobiłeś maskę.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Teraz z kolei traktujesz mnie (nas?) jak idiotę
    Helmuth, jest fajnie wyjaśnione. Dla mniej wtajemniczonych może zbyt szczegółowo i nieco zawile, ale gdy się trochę nad tym posiedzi i poszuka tematów Googlami czy inną wyszukiwarką, można się dowiedzieć czegoś ciekawego o sposobie pracy nad tym zdjęciem.