A może (tak głośno myślę) zostawić tak jak jest, dodając jeden punkt - komentujemy tylko OSTATNIE wklejone zdjęcie, czyli w momencie napisania przez kogoś posta z kolejnym foto, przestajemy komentować zdjęcia poprzednie, nie wklejamy też zdjęć o charakterze informacyjnym, żeby nie robić bałaganu.
Wtedy rozciągnąć by można liczbę wymaganych komentarzy z trzech np do 5 czy 6?
Jak sądzicie?
Mnie się wydaje, że w miarę jasne jest kiedy dyskusja na temat danego zdjęcia zamiera i można wstawić nowe ale różne osoby mogą mieć różne podejścia do tego
Ja bym dał te 24h jako minimum ale gdy widać, że dyskusja nadal trwa to nie wrzucałbym kolejnego zdjęcia. Jak w ciągu dnia (po tych 24h) przez powiedzmy 4 godziny nie ma nowych wpisów to można wklejać kolejne zdjęcie.
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
A co będzie, jak po tych 24h kilka osób równoczesnie wrzuci zdjecia? Tak sobie tylko teoretyzuję
Czyli, "konkursa" nie bedzie, tylko kto pierwszy ten lepszy. Z drugiej strony to by dobrze świadczylo o watku, że tylu chętnych.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Coście się tak uczepili tych 24 godzin?!
Naprawdę nie rozumiecie znaczenia ostatniego punktu, czy to tylko tak dla zasady, żeby się coś przypadkiem nie udało?
Ostania moja próba - modyfikacje.
Kilka prostych zasad:
- w wątku wstawiamy zdjęcia (i fotografie też) - jeden post - jedno zdjęcie
- oprócz zdjęcia autor pisze kilka słów o swoim dziele - dlaczego mu/jej się ta praca podoba, co ma pokazać, co opowiedzieć, (ewentualnie dlaczego chce ją pokazać innym.)
- po publikacji posta ze zdjęciem dajemy wszystkim czas na komentarze, chętnie poczytamy tu komentarze forumowych autorów docenionych, nagrodzonych w konkursach, zasiadających w konkursowym jury, oczywiście komentarze pozostałych są też bardzo mile widziane i wyczekiwane.
- Komentujemy zaczynając od treści, tematu, kompozycji, przekazu; szumy i inne niedostatki techniczne zostawiamy na koniec.
Ważne by próbować konfrontować, to co autor widział, a co widzą, lub czego nie dostrzegają inni.
- Po co najmniej sześciu komentarzach można wrzucić kolejne foto, w kolejnym poście. (Jeśli wywiąże się żywsza wymiana myśli, dajmy jej wybrzmieć przez chwilę)
- Komentujemy tylko OSTATNIE pokazane zdjęcie, po wstawieniu kolejnego nie przywołujemy w komentarzach zdjęć poprzednio pokazanych.
- Jeśli zdjęcie nie otrzyma żadnego komentarza, lub otrzyma ich mniej niż 6 w ciągu 24h od publikacji postu, kolejny autor może napisać kolejny post zawierający zdjęcie do recenzji.
Jednocześnie proszę kogoś z moderatorów o wyczyszczenie wątku z offtopów organizacyjnych.
---------- Post dodany o 15:39 ---------- Poprzedni post był o 15:32 ----------
Dla przypomnienia - to jest ostatnio wstawione zdjęcie, przebrnęłam przez Offtopy i wyszło mi, że ma tylko dwa komentarze, więc.. kto da więcej?
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 20.11.13 o 16:35
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
To nie jest śmieszne. Ostatnio oglądałem wywiad z Panem Tomaszem Rożkiem, który podszedł do matury z polskiego - analiza fragmentu jego własnej książki. Zdobył około 70% punktów. Czyli rozumienie tekstu przez autora, nie do końca pokrywało się z tym, jak rozumieli ten tekst autorzy pytań maturalnych.
The question is, who cares?
Ale to właśnie ci, co ułożyli te pytania, decydują o tym, jak rozumieć autora.
Dlatego lepiej, kiedy autor opowie o swoim dziele, zanim zrobią to inni (krytycy, pochlebcy, wazeliniarze, wrogowie itp). Potem to już nie ma sensu. Masy i tak wiedzą lepiej- słuchają tego, który mówi w sposób, bardziej dla nich zrozumiały.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA