Strona 6 z 32 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 317

Wątek: FrustArt - otwarty wątek eksperymentalny

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Odp: FrustArt - otwarty wątek eksperymentalny

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    A jaką metodą wybierzemy metodę głosowania?
    Głosujmy

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez ehosonda Zobacz posta
    fot nr 3.

ogolnie jesli moge, to mam wrazenie, ze zbyt duza role przyklada sie na tym forum do samego obrazka, premiuje sie efekciarstwo, przymyka oko na manipulacje lub wrecz w ramach dobrych rad zacheca np. do usuwania czegos z obrazu! trudno mi to zaakceptowac, bo (wracam do dzarro) wole rzeczywistosc taka jaka jest niz powerade zamiast wody.
    Dzięki za opinię. Dla jasności dodam jednak, że ja nie przedstawiam rzeczy takimi jakie one są - to są obrazy subiektywne. Interesuje mnie ich wyjęcie z rzeczywistego, realnego kontekstu - tak by zaczęły tworzyć kontekst własny. Manipulacji i bardzo mocnej obróbki staram się unikać, choć drobne retusze czasem robię. Np. gdyby przyjąć perspektywę dokumentalisty czy innego "nowego topografa" - to to są prace nie do przyjęcia, bo np. zdjęcia z Trójmiasta będą wyglądać jak zdjęcia z Warszawy itd. Mnie interesują takie trochę ulotne rzeczy - dotykalność, obecność, brak obecności, zasłonięte, odkryte... A na ogół jak się fajny kontekst do śmietnika, roweru albo samochodu trafi to po prostu pstrykam - i tyle.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Całkowicie błędna teza. Autobusu nie ma w kadrze.
    Bardzo często to, co ważne w fotografii jest poza kadrem.
    Poza tym nie napisałeś ani słowa o zdjęciu - ja piszę o tym, co widzę, jak odczytuję to, co widzę. Chętnie poznam (myślę, że nie tylko ja) co Ty chciałeś pokazać i dla czego zrobiłeś to foto.

Ponieważ dyskusja ciągnie się wielowątkowo, dotyczy kilku juz zdjęć, a ja uparcie nie chcialabym robić z tego wątku jakiegoś ditla czy innego konkursu, bo nie taki był zamysł, więc proponuję aby omawiane zdjęcie nie tylko przywołać jego numerem, ale także wkleić - choćby w miniaturze.

---------- Post dodany o 13:37 ---------- Poprzedni post był o 13:25 ----------

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    G
    nr. 3
    Ja tu widzę zabawę rytmem, poszukiwanie powtarzalnych wzorów w czymś prostym i codziennym, jednak w niecodziennym świetle. To zdjęcie nie szepcze do mnie żadnej historii, to zdjęcie pokazuje formy, linie, kształty codziennej przestrzen czasem zwielokrotnione cieniem, które na ogół nie są postrzegane jako porządek, a jednak często mają ów porządek w sobie.
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 20.11.13 o 14:41

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Poza tym nie napisałeś ani słowa o zdjęciu - ja piszę o tym co widzę, jak odczytuje to co widzę.
    Oczywiście. Po to zrobiłem zdjęcie, by nie musieć pisać.
    Gdy będę chciał coś opisać słowami, wtedy użyję szerokiego instrumentarium i bogactwa języka polskiego.
    Ty nie piszesz "co widzisz", tylko "co sobie wyobrażasz", taki niuans.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Kolejną uwagę mam do tego by nie wstawiać swoich przeróbek autorskich zdjęć, rozwala to moim zdaniem kompletnie sens wątku..
    +1
    Absolutna zgoda!

---------- Post dodany o 13:44 ---------- Poprzedni post był o 13:43 ----------

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Ty nie piszesz "co widzisz", tylko "co sobie wyobrażasz", taki niuans.
    Wyobrażam sobie - w sensie odczytuję to, co widzę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    210
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    I na koniec - to na ścianie to nie rozdzielnia z bezpiecznikami tylko raczej skrzynka hydrantowa. Tak dla porządku.
    Wiesz, czy zgadujesz, bo ja bym się na 100% nie założył To tak w ramach OT.

W kwestii samego wątku rozumiem, że kolejne zdjęcia pojawiają się jako potwierdzenie swoich tez w dyskusji nad pierwszym, ale już dostały kolejne numerki i już porównujemy jedno z drugim, a chyba nie o to chodziło na początku. Przez to od razu została złamana ostatnia zasada zaproponowanego regulaminu:
    - Jeśli zdjęcie nie otrzyma żadnego komentarza, lub otrzyma ich mniej niż 3 w ciągu 24h, kolejny autor może napisać kolejny post zawierający zdjęcie do recenzji.
    Nie minęły 24h od wstawienia pierwszego zdjęcia, a już dyskutujemy na temat trzech. Za chwilę będzie taki misz-masz, że nikt się nie połapie o co chodzi.
    The question is, who cares?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Jedno co mi nie podchodzi to to ze,ze autor musi tlumaczyc wstawiane zdjecie.
    Dobre zdjecie samo zagada i sie obroni.Jesli ktos nie uslyszy tego co zdjecie mowi to po prostu niech zapyta.Autor jednak niech nie odpowiada na kazde pytanie tylko jak bedzie podsumowanie dyskusji to to wtedy mozna se pogdybac.Powiedzmy tydzien po wstawieniu zdjecia.
    To mamy na co dzień. A niech się tłumaczy co chciał/a za myśl przekazać np. targając koleżankę/modelkę w chaszcze o poranku.
    Ja na przykład bardzo chcę wiedzieć DLACZEGO to zrobił/a co widzę i co mogę(albo nie) sobie dośpiewać to jedno a intencja autora to drugie.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

dzarro
    Gość

czyli jest sprzeczność, w każdym razie niejasność, w "regulaminie:

"Po co najmniej trzech komentarzach można wrzucić kolejne foto, w kolejnym poście. (Jeśli wywiąże się żywsza wymiana myśli, dajmy jej wybrzmieć przez chwilę)"

Chyba lepiej zostawić ten zapis o 24 godzinach. Przyjmijmy, że wątek jakoś się rozkręcił i 3 pierwsze zdjęcia były w promocji.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 20.11.13 o 15:06

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Za chwilę będzie taki misz-masz, że nikt się nie połapie o co chodzi.
    Oj tam, każdy wklei zdjęcie o którym mówi i od razu będzie wiadomo

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    FrustArt - otwarty wątek eksperymentalny - suplement do wątku o tym dla czego fotografujemy

Kilka prostych zasad:
    -
    - Po co najmniej trzech komentarzach można wrzucić kolejne foto, w kolejnym poście. (Jeśli wywiąże się żywsza wymiana myśli, dajmy jej wybrzmieć przez chwilę)

- Jeśli zdjęcie nie otrzyma żadnego komentarza, lub otrzyma ich mniej niż 3 w ciągu 24h, kolejny autor może napisać kolejny post zawierający zdjęcie do recenzji.
    Ahutta,
    w założeniu było, że po 3 komentarzach można wrzucić kolejne foto, punkt ostatni był wentylem na wypadek, gdyby nikt nie chciał nic napisać....
    W ostatnim punkcie jest JEŚLI

To nie tak, że ja tu rządzę i niczego nie pozwolę modyfikować - zresztą napisałam to na samym początku.
    Wiem natomiast, że nie chciałabym konkursu, bo jak yamada pisze wcześniej, każdy pokazujący zdjęcie w tym otwartym wątku powinien mieć równe szanse, aby poczytać recenzje swojej pracy.

Myślę, że postulat dzarro nie jest pozbawiony sensu - jedno zdjęcie na 24 godziny. Jednak przykładowo - teraz jako ostatnie jest wrzucone zdjęcie dzarro - przyjmijmy, że zostało opublikowane w południe, ktoś następny chciałby wrzucić zdjęcie ale w południe nie ma dostępu do kompa, zdjęcia, netu - czyli znowu pozbawi się go możliwości wystawienia czegoś w tym wątku na zawsze?
    Nie wiem jak rozwiązać ten supeł. Kto pomoże?

Myslę też, że trzeba aby ktoś za chwile poczycścił ten wątek z uwag techniczno-organizacyjnych.
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 20.11.13 o 15:25