"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Kai ogólnie "lekko" podchodzi do większości "testów". Ale lubię go oglądać, uwielbiam uliczki i widoki HK.![]()
Ostatnio edytowane przez Fotomaniac ; 3.11.13 o 22:22
foto, watches, MB, jazz & more
Ciekawe, że już w drugim zdaniu porusza kwestię ceny E-M1. Takie nawiązanie do dyskusji która się tu przed chwilą odbyła"Here is new Olympus OM-D E-M1. What you want yo know is: should you pay a stupidly high amount for mirrorless camera?". Wygląda więc, że E-M1 jest drogi nie tylko dla Kowalskiego.
Co do samej recenzji to mam niedosyt. Scena pokazującą wysokie ISO moim zdaniem do poprawy, bo jak ocenić szumy gdy prawie wszystko jest poza głębią ostrości? Mogli by też pokazać jak spisuje się AF ze szkłami 4/3 bo to jedna z ważniejszych zmian. Reszta ok, było lekko i było też trochę śmiesznych tekstów
A co do aparatu to z jednej strony zmiany w porównaniu do E-M5 mi się podobają, wreszcie jest grip, dali też lepszy wizjer (chyba tej klasy co w A99 i A7 i NEX-6), AF lepiej działa ze szkłami 4/3. A z drugiej strony te zmiany wycenione są dość słono. Nie podoba mi się też to, że nie wbudowali flasha, a przecież jest to spory korpus i nie było potrzeby kompromisów związanych z miniaturyzacją.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?
Cena musi spaść. Konkurencja jadąca na magii fufu nie da żyć Olympusowi z tak wyżyłowanymi cenami. Teraz Sony, za chwilę Nikon ze swoim pokrakiem a za rok Fuji też wejdzie z bezlustrem z klatką 24x36.
Więc za co klient musi zapłacić tak wysoka cenę? Za uszczelnienia?
Uszczelnienia w ponad 90% sytuacji są bez znaczenia.
Aparat zapakowany w woreczek strunowy i uszczelniony na końcu obiektywu taśmą klejącą może nie wygląda super profesjonalnie ale jest tak samo "szczelny"
Uważam, że cena na rynku powinna być porównywalna z cenami uszczelnionych Pentaxów.
Może moje słowa są gorzkie i zostanę za to obdarzony całym naręczem minusów ale tak to odbieram, zwłaszcza w świetle obcięcia funkcjonalności AF ze starymi szkłami w trybie video.
Ostatnio edytowane przez wulf ; 4.11.13 o 09:50 Powód: dodanie dygresji
bezbagnetowiec z mianowania
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?