Strona 85 z 164 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795135 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Czym to się różni w efekcie od jednej dłuższej ekspozycji? Tak na chłopski rozum, to jakości obrazu powinno być obojętne, czy kadr jest naświetlany na raty, czy jednorazowo.
    Szum jest przypadkowy i się "odejmie" / zredukuje przy złożeniu kilku fotek, obraz właściwy się z sumuje i wyjdzie taki jakby z jednej długiej ekspozycji ... Generalnie poczytaj sobie o tzw. image stacking. Jedyny problem to "poruszenia" pomiędzy kolejnymi kadrami ...

Jednym słowem, przy nocnym zdjęciu lepiej zrobić image stacking z 10 fotek o czasach naświetlania 1sek każda niż jedno ujęcie 10sekundowe - więcej roboty, dużo mniejszy szum.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 4.11.13 o 22:20

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tym się różni, że jednej dłuższej ekspozycji nie zrobisz z ręki tak, żeby była nieporuszona, a osiem krótszych zrobisz.
    Załapałem, czyli aparat tak poprzesuwa kadry, żeby składanka była ostra. Przy landszaftach faktycznie fajna sprawa.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

będę złośliwy i zauważę że Sony umiało takie czary już dawno robić, i to nawet w bezlusterkowcach, i to nawet w takich które nie kosztowały 7 tysiaków.

ale fakt, to może być fajna opcja i pewnie czasami się przyda
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    będę złośliwy i zauważę że Sony umiało takie czary już dawno robić, i to nawet w bezlusterkowcach, i to nawet w takich które nie kosztowały 7 tysiaków.

ale fakt, to może być fajna opcja i pewnie czasami się przyda
    Coś mi się wydaje, że podobnie do HDR wole to poskładać w komputerze. Czyli każdy aparat dobry. -3EV i serią ....
    Oczywiście jak będzie mi się chciało zawalczyć o taką jakość.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Coś mi się wydaje, że podobnie do HDR wole to poskładać w komputerze. Czyli każdy aparat dobry. -3EV i serią ....
    Oczywiście jak będzie mi się chciało zawalczyć o taką jakość.
    Panoramki a'la Sony, sklejanki nocne a'la Sony są bardzo dobre dla tych, co nie lubią obrabiać swoich fotek w komputerze lub lubią szybko opublikować fotkę w pejsie.

ad. panoramki - kilka fotek (nawet z ręki) i obróbka w darmowym ICE Microsoft'a "zabija" każdą automatyczną panoramkę z aparatu.

ad. fotki nocne - lepiej wziąć statyw (wniosek po tym jak oglądam swoje struteńkie fotki nocne z Minolty A1).

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Panoramki a'la Sony, sklejanki nocne a'la Sony są bardzo dobre dla tych, co nie lubią obrabiać swoich fotek w komputerze lub lubią szybko opublikować fotkę w pejsie.

ad. panoramki - kilka fotek (nawet z ręki) i obróbka w darmowym ICE Microsoft'a "zabija" każdą automatyczną panoramkę z aparatu.

ad. fotki nocne - lepiej wziąć statyw (wniosek po tym jak oglądam swoje struteńkie fotki nocne z Minolty A1).
    Jak aparat coś mi składa automatycznie to zawsze wychodzi, że są jakieś ograniczenia. Np. rozdzielczość jest przycięta. Jak sobie zrobię 5 albo więcej fotek w RAW to mam o wiele więcej materiału do walki.
    Ale da tych co nie chcą/nie mają czasu obrabiać wbudowane automaty są przydatne. Oczywiście o ile prawidłowo zadziałają. Tylko pracę z takimi trybami trzeba przećwiczyć wcześniej,
    Na razie wypróbowałem HDR i wyszło mi, że wolę zrobić w RAW i poskładać w kompie. Wielki plus dla olka, że zrobił tryb automatycznego robienia całej serii za naciśnięciem spustu. Poprzednie wersje jakie znam (sam sobie pilnuj ile już się wystrzelało) były męczące.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Witam
    Nie mogąc się doczekać aparatu jako rycerz, postanowiłem zignorować swoją pozycję społeczną i kupić E-M1 jak zwykły Kowalski, czyli w sklepie…
    Pierwsze wrażenie, porównując z GX7:
    - ooooo, jaki wielki wizjer, znacznie większy niż w GX7 (w obydwóch mam format zdjęć 3:2). Ale ten punkt oczny na poziomie 21 mm to jakieś życzenie projektantów. Przy Stylu 1 nie obejmuję całego wizjera w okularach. Ale przy Stylu 2 wizjera już tak, o obraz jest nadal sporo większy niż w GX7. Ostrość, odświeżanie, kolory, lagi - wszystko bez zarzutu.
    - tak straszyli, że taki ogromny, że spodziewałem się gabarytów Nikona D600 a on jest niewiele większy od Gx7:
    W ręce mi leży świetnie, praktycznie jak EM5 z gripem, ale obsługa pokręteł i przycisków jest o trzy klasy lepsza. Lubię takie wyprofilowanie gripa, bardziej mi pasuje, niż w GX7, gdzie grip jest grubszy, ale mniej odstający od korpusu.
    - miejsce na wizjer jest gorsze niż w GX7 - wyświetlacz cały czas dostaje nosem.
    - rozmieszczenie przycisków rewelacyjne - dla mnie lepsze niż w Gx7 i znacznie lepsze niż w EM5. A dwa dodatkowe przyciski funkcyjne z przodu, obok obiektywu to świetna sprawa.
    - migawka cichsza i taka przyjemniejsza w odbiorze.
    - lampę jednak mogliby wbudować, w GX7 się dało…
    - włącznik w GX7 jest w lepszym miejscu, daje się włączyć jedną ręką - tą trzymającą aparat. W EM1 jest z drugiej strony i trzeba użyć lewej ręki. Może to mieć duże znaczenie przy pracy z lekkimi stałkami.
    - jakość wykonania porównywalna ze wskazaniem na EM1

To tyle, jeśli chodzi o obsługę i pierwsze wrażenia. Wrażenia z jakości fotek niestety nieprędko z uwagi na notoryczny brak czasu.

Pozdrawiam
    Tomek

E-M1, RX100, 12-40, 45.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tomtomek Zobacz posta
    To tyle, jeśli chodzi o obsługę i pierwsze wrażenia. Wrażenia z jakości fotek niestety nieprędko z uwagi na notoryczny brak czasu.
    Nie spiesz sie.Wazne,ze masz.A jakosc fotek i tak bedzie taka sama jak z poprzedniej puszki.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie spiesz sie.Wazne,ze masz.A jakosc fotek i tak bedzie taka sama jak z poprzedniej puszki.
    Eeee tam, nie wierzę.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez henry1 Zobacz posta
    Eeee tam, nie wierzę.
    I słusznie, bo u Mirka zawsze trzeba dopatrywać się sensu ukrytego…
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

Uprawnienia umieszczania postów