ja jestem trochę ciekaw ile czasu upłynie do momentu gdy zobaczymy w ofercie np. Sigmy obiektywy do NEX-FF. Teoretycznie specyfikacja bagnetu jest im znana, robią wszak szkła dla NEX-APSc... może więc nie ograniczają ich jakieś zobowiązania licencyjne?
Moim zdaniem, może być ciekawie... i warto się rozwojowi wydarzeń przyglądać...
Z cena zgoda, z gabarytami - nie ma co przesadzac. Korpusy aspirujace do klasy pro musza miec jakis sensowny wymiar po to, zeby wygodnie trzymac (uchwyt) i obslugiwac (ilosc i wielkosc elementow sterujacych) - tego sie nie przeskoczy bez wzgledu na wielkosc matrycy. A jak ktos chce malenstwo, to sa E-PMy, czy nowy Panas.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Polegnie bo? O ile mnie pamiec nie myli to Olek i Panas produkuja sporo modeli - od GM1/EP2 (wielkosc kompaktu) do GH3/EM1 (wielkosc APSC) i stala pozostaje wylacznie wielkosc obiektywow. A te sa jakby nieco mniejsze niz w APSC o FF juz nie wspominajac. Majac ten sam system moge wlozyc do kieszeni GM1 z 14/2.5 czy 20/1.7 albo do malej torby EM5 z 12-35/2.8 lub 35-100/2.8 - system Sony nie daje (przynajmniej poki co) takiej elastycznosci wiec nie widze powodu dla ktorego mialby wyrugowac m43 z rynku. Zreszta gdyby to byla prawda to Nikon sam sobie robilby krzywde sprzedajac D7100 i D600 o identycznej wielkosci i stosunkowo niewielkiej roznicy w cenie (ok. 30%)
Z tego co wiem, to jak do tej pory Sigma zawsze robila "reverse engineering" - czyli bez licencji przebadali sygnaly co robia i zrobili na tej bazie swoje szkla (stad zdazaly sie problemy z kompatybilnoscia z nowszymi korpusami C i N). Moga tak tez zrobic z Nexami FF. Chyba, ze cos Sony utrudnilo, tym bardziej ze po cenach szkiel wyglada na to, ze zalezy im na odbiciu czesci ceny wlasnie na szklach - te sa zawuazalnie drozsze niz u konkurencji lustrzankowej i bezlusterkowej.
---------- Post dodany o 19:37 ---------- Poprzedni post był o 19:30 ----------
A to fakt, poki co pokazane szkla do Nex FF sa znaczaco wieksze i ciezsze od podobnych do m4/3... Jakos rzeklbym nawet, ze przypominaja mi to co jest do lustrzanek FF. Przykladowo Nikon AF-S VR 24-85/3.5-4.5 wazy 465g i ma wymiary 78x82 mm, ZA 28-70/3.5-5.6 - odpowiednio 426 g i 73x95 mm... Rzeklbym niemal bez roznicy w wielkosci i ciezarze a jednak Nikon ma szerszy zakres Zooma i jest jasniejszy... Jak na bezlusterkowca cos mi tu nie gra.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb