Strona 36 z 71 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 703

Wątek: Nex ff

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Odp: Nex ff

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Nie zartuj..
    Witam !

Zastanawiam sie nad sensem... dalszego scigania sie na Mega Pixele jak i tak malo kto wykorzystuje te mozliwosci.
    Mam na mysli dysponowanie szklami, ktore przeniosa realnie... te 36 Mpix rozdzielczosci.

W Canonie 5D MK II jest matryca 21 Mpix a dopiero bardzo droga jasna stalka moze wyciagnac cos powyzej 18 Mpix,
    wiec jak Sony rozwiaze ten problem w 36 Mpix matrycy i... za ile ?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 24.10.13 o 00:51
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

też myślę, że sony ma większą władzę monetarną
    dziwi mnie jedynie fakt że jednak tych obiektywów jest ubogo... dlaczego do tej pory nie wypuścił szerszej gamy dobrych obiektywów.
    puszki trzaska na potęgę i mamy zatrzęsienie.. ja już nawet za tymi modelami nie nadążam.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Na Flickrze, koncie Rona Schefflera, cała masa sampli z A7 i różnych szkieł.

http://www.flickr.com/photos/ronscheffler/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Zastanawiam sie nad sensem... dalszego scigania sie na Mega Pixele jak i tak malo kto wykorzystuje te mozliwosci.
    Mam na mysli dysponowanie szklami, ktore przeniosa realnie... te 36 Mpix rozdzielczosci.

W Canonie 5D MK II jest matryca 21 Mpix a dopiero bardzo droga jasna stalka moze wyciagnac cos powyzej 18 Mpix,

Pozdrawiam
    Jeśli obiektyw wykorzystuje 90% możliwości matrycy 20 Mpix, to nie znaczy, że taka jest jego rozdzielczość. Jego rozdzielczość musi być znacznie większa i matrycę 40 Mpix może on wykorzystywać np. w 70-80% co i tak da bardziej szczegółowy obraz niż na matrycy 20 Mpix.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Po pierwsze nie "Mpix" tylko "Msubpix"
    A po drugie w technice cyfrowej to nie źródło sygnału ale przetwornik (w tym wypadku matryca)
    powinna być co najmniej dwa razy lepszy (matryca 2wymiarowa 4 razy lepsza) od źródła sygnału.
    Po trzecie gdyby odrzucić interpolacje "w górę" to taki JPG z takiej matrycy miałby tylko 9 Mpix.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Jd
    Gość

Zanim sie obejrzycie soniak wypusci male, lekkie i jasne obiektywy a my jako wierni wyznawcy Olka bedziemy sie zastanawiac, kiedy wypusci cos lepszego tak jak czekano na jakis hit w lustrach. Zastanawiam sie czemu np. Sony potrafi wpuscic na rynek aparacik bez lustra z 36 mpix matryca a Olek nie?
    Tak jak wypuścił do mocowania E

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

... Zastanawiam sie czemu np. Sony potrafi wpuscic na rynek aparacik bez lustra z 36 mpix matryca a Olek nie?
    Jedną z przyczyn może być polityka jasnościowa Olka. Szkła ze światłem ok. 5,6 już od pełnej dziury siedziałyby po uszy w dyfrakcji przy takim upakowaniu pikseli.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Bez przesady. Plastikowy i tani jak barszcz (w dodatku pod DX) Nikkor 35 1.8G doskonale radzi sobie na 36Mpix -dając wyjątkowo ostre zdjęcia.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Fatman - na swoim fejsbuku zapowiedziałeś test adaptera NEX - Canon EF (z AF i sterowaniem przesłoną)... jak sądzisz - będzie to działało z NEX-FF? czy łącznik nie będzie wprowadzał winietowania?

takie coś mogłoby być ciekawą alternatywą w czasach przejściowych, zanim Sony nie wypuści rozsądnych szkieł w rozsądnej cenie...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Jedną z przyczyn może być polityka jasnościowa Olka. Szkła ze światłem ok. 5,6 już od pełnej dziury siedziałyby po uszy w dyfrakcji przy takim upakowaniu pikseli.
    36Mpix w FF to jest limit na poziome f/6,7. 16Mpix w m4/3 to f/5,5. Pod tym względem niestety robi się podobnie.
    Jeśli ktoś by chciał 36Mpix w m4/3 to wyjdzie f/3,7. Dlatego f/5,6 na starcie nie powinno występować w szkłach mikro.

Uprawnienia umieszczania postów