Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Już tłumaczę:
Jest tu kilka osób mających pojęcie o retuszu i obróbce, czasem jak pojawi się fota fajna
ale obróbka średnia chętnie taką poprawiają i jeżeli właściciel się nie spina pokazują swoje
wersje.
A że są i tacy którzy po prostu sobie tego nie życzą - wolę spytać.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Nie widzę przeszkód, zawsze się coś można nauczyć, Ja też czasem wykonuję 2 i 3-cie podejście do swoich fotek......właściwie używam tylko GIMPA, może w PS można cosik lepiej?
tyle ze forumowych fotek 800x500 niewiele się da wycisnąć, a większych wklejać raczej nie będę.
np. zawsze miałem ochotę na spróbowanie wyostrzania LAB
Przecież Ci napisałem, że się na fotografii nie znamCzy Kielce są "mocne" w te klocki, czy nie, nie będę się spierał, bo nie mam o tym pojęcia. Nie zmienia to mojego podejścia do tematu, to że czyjeś zdjęcie pojawiło się na mniej lub bardziej prestiżowej wystawie, jeszcze o niczym nie świadczy. Cieszę się, że zostałeś tam doceniony i chcesz być na naszym forum, ale i tak będę patrzył i oceniał Cię nie przez pryzmat wystawy w Kielcach i związków z mocnym kieleckim środowiskiem fotograficznym, tylko na podstawie Twoich wypowiedzi i zdjęć zamieszczonych na forum.
---------- Post dodany o 23:37 ---------- Poprzedni post był o 23:36 ----------
Dlaczego?
The question is, who cares?
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
I o to bardzo wszystkich proszę. Oczekuję rzetelnej oceny. Ja sam dosyć rzadko oceniam inne zdjęcia, bo cóż, czasem nie ma co pisać....a jak już oceniam, to rozwijam temat. Taki już jestem A tutaj jak widzę tylko pochwały i klaka....
P.S. Nigdzie nie mówiłem o swoich związkach z kielecką szkołą krajobrazu, ale nie mam się czego wstydzić w kontekście konkursów tam organizowanych. Zdobycie wyróżnienia na konkursie z tematyką kielecką i obstawionego przez miejscowych, podczas gdy ja miałem dosłownie parę fotek z tego rejonu było miłe. I do tego nie robię zdjęć w stylu "szkoły kieleckiej, żeby juz zakończyć ten watek.....
To ja może sobie pozwolę - skoro Ci to nie przeszkadza - wrzucić Twoje dwa "podrasowane" zdjęcia, które najbardziej mi przypadły do gustu. Delikatnie tylko podciągnąłem kontrast i zdjąłem szarą mgiełkę. Dodałem też troszkę żółtego w żółciach i w czerwieniach. Starałem się nie przesadzić. Zmiany raczej kosmetyczne, ale chyba nie ma pogorszki. Szumu też się pozbyłem bo zawsze przeszkadza jeśli chodzi o tego typu fotografię. Pozdrawiam
1,5
Bardzo ciewkawe wersje.
Wiesz to trochę tak jak z Velvią - wszyscy kochali ją do fotografi przyrodniczej, ale naturalnych kolorów to ona nie oddawała. Za to na podświetlarce w redakcji zestaw 25 ramkowanych fotek w folii aż krzyczał do redaktora
Ciekawe że wcześniej miałem trochę podobną do twojej wersję kamilli, ale uznałem ją za zbyt kontrastową, ciemną i nienaturalną - spód motyla ma delikatne kolory. Dlatego też obniżyłem kontrast, moze zbyt prymitywnie, zamiast suwaczkiem może trzeba było krzywą.....Tak więc podsumowując - zdjęcie zyskało wizualnie kosztem odstępstwa od natury. Zasadniczo każdego motyla można trochę podbić w kontraście i wyostrzyć, przez co będzie sie "bardziej podobała" ale nie o to mi chodzi. Zależy mi na wierności w takim wypadku.
ver.1
Ciekawy jestem so sądzisz o oświetlenu tego zdjęcia? Moim zdaniem zarzut o płaskim świetle jest od czapy, bo jak się przyjrzeć, to mimo płasko rozłożonego motyla widac fakturę skrzydła i wystających żyłek, a jednocześnie jest trochę efektu trójwymiarowości w kontakcie poczwarki z liściem.....Nie było by tych niuansów przy płaskim oświetleniu. do tego zdjęcie musiało być nieco niedoświetlone zeby nie przepalić bieli...stąd moze wiecej szumów wyłazi z tła
Przy Aurinii mam mieszane uczucia. Z jednej strony fotka zyskała optycznie, ładnie wyostrzyłeś i usunąłeś to ziarno, ale nie jestem przekonany czy nie odeszliśmy od naturalnych kolorów. W tle są łubiny które dokonały inwazji na białowieskie nieużywane już właściwie torowiska. I w twojej wersji łubiny są bardziej fioletowe niż lila, mam wrażenie że one jednak wpadaja w lila. cała fotka jest zimniejsza coś jednak z kolorami tła zrobiłeś. No ale poza mną nikt tej różnicy nie zauważyTak więc w sumie fotka zyskuje.
Czym odszumiałeś zdjęcia? Po całości czy z maską, bo łuseczki na skrzydle nie ucierpiały.....
pozdrawiam i dziękuję.Niewątpliwie w obróbce mam jeszcze sporo do zrobienia.......
Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 25.09.13 o 01:48