Nie będzie żadnych pikseli IR. IR jest tylko dioda, która podświetla AF.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
http://www.43rumors.com/olympus-pate...ed-is-the-key/
R-G-IR-B zamiast RGGB, no ale faktycznie to może mieć niewielki wpływ, jeśli piksele IR będą tylko w okolicy punktów AF.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ale chodzi o piksele IR na stałe w matrycy. Sam pisałes kiedyś że o wiele bardzie istotna(dla rozdzielczosci) jest informacja o natężeniu światła (BW) a na to nałożony kolor o mniejszej rozdzielczości. A piksele IR zawsze można wykorzystać do pomiaru natężenia swiatła.
Ostatnio edytowane przez GrzegorzMaj ; 29.06.11 o 10:10 Powód: Automatyczne scalenie postów
No to tylko chyba w ciemnościach, gdzie i tak nikt nie wie jaki naprawdę winien być kolor w kadrze (człowiek zresztą też tak widzi, poniżej pewnego progu kolory stają się bardzo umowną sprawą). W normalnych warunkach da to bardzo dzikie różnice luminancji barw czerwonych i niebieskich.
W sumie taki aparat z przełączaną charakterystyką byłby ciekawy - w ciemnościach tylko monochrom z emulacją filtra czerwonego, ale za to z niskim szumem...
No, nie jestem taki pewien... bo jak tylko będą czułe tylko na IR, to AF będziemy mieli szybszy, ale ilość światła docierająca do matrycy spadnie (trzy komórki czułe na światło widzialne per pixel, zamiast czterech) i szumy wzrosną, a rozpiętość spadnie.
A wydaje mi się, że właśnie tak jest, bo z tych opisów wygląda że mierzą przesunięce fazowe przy IR względem zielonego. Ale okaże się wkrótce...
Ostatnio edytowane przez ngs ; 29.06.11 o 11:38
Pierwsze zdjęcie najmniejszego z nowych PENów
Trochę samem nx100 zalatuje:
Ostatnio edytowane przez snuffi ; 29.06.11 o 11:35
E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Chciałbym zauważyć, że to nie jest 14-42 II tylko nowy KIT
Zobaczcie jak wygląda wersja MSC:
Brak mocowania tulipana, inne ząbki na pierścieniach ostrości i zoomu
E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang
Możesz mi odpowiedzieć?
1. Miałeś w ręku (od/za kręcałeś kiedyś do korpusu) 14mm naleśnika Panasa.
2. Miałeś w ręku (od/za kręcałeś kiedyś do korpusu) 20mm naleśnika Panasa.
3. Widziałeś (optyczne i ogólnie sample w necie 14mm@2.5) jakim kosztem odbyła się ta miniaturyzacja?
4. Jeśli Oly pokazałby swoje naleśniki "w twoim wymiarze" czy kupiłbyś je nie bacząc na ich optykę?
[edit]czy wiesz jak w praktyce zachowują się tak chwalone i wpływające bezpośrednio na rozmiar oba dekielki czternastki? Przedni co chwilę spada...
[/edit]
Zdecydowane NIE naleśnikom mniejszym od 20/1.7 w mikro, Q pomijam![]()
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 29.06.11 o 13:29
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.