Strona 123 z 239 PierwszyPierwszy ... 2373113121122123124125133173223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.221 do 1.230 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nie mam nic przeciwko średnim optycznie naleśnikom, byleby były za 300-700 zł. Mniejsze o 1 cm od G 14 f/2,8 to nie mogą być, bo by się już nie zmieścił pierścień ostrości.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    @Gietrzy
    Co ty tak się nadymasz i strofujesz kolegę. Zluzuj troszkę bo eksplodujesz Przecież Grześ tylko przytacza to co napisali na 43R. A tak wogóle to zacytowane przez ciebie niby jego słowa wskazują że on tego nie powiedział więc skąd ten cytat wziąłeś ?
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Możesz mi odpowiedzieć?

1. Miałeś w ręku (od/za kręcałeś kiedyś do korpusu) 14mm naleśnika Panasa.
    2. Miałeś w ręku (od/za kręcałeś kiedyś do korpusu) 20mm naleśnika Panasa.
    3. Widziałeś (optyczne i ogólnie sample w necie 14mm@2.5) jakim kosztem odbyła się ta miniaturyzacja?
    4. Jeśli Oly pokazałby swoje naleśniki "w twoim wymiarze" czy kupiłbyś je nie bacząc na ich optykę?

[edit]czy wiesz jak w praktyce zachowują się tak chwalone i wpływające bezpośrednio na rozmiar oba dekielki czternastki? Przedni co chwilę spada...
    [/edit]

Zdecydowane NIE naleśnikom mniejszym od 20/1.7 w mikro, Q pomijam
    1. Nie miałem 14mm
    2. Mam 20mm
    3. Sample 14 widziałem i uważam, że nie jest tak źle, b. dobrze w centrum, gorzej po bokach.
    4. Optyka nie musi ucierpieć na miniaturyzacji. średnicę 20 można było zmniejszyć do 14 - ale mniejszy wymiar 14 bardziej pasuje do GF2, niż mniejszy wymiar 20 do GF1.
    Czy 14-42 olympusa jest gorszy od panasonikowego odpowiednika tylko dlatego, że jest mniejszy, ale chowa się w obudowie?
    Chodzi mi o pancake'i z chowanymi soczewkami albo w obudowę, albo w mount - jeśli Panas/Oly tego nie zrobi, może zrobi to Nikon ze swoim cropem 2.5.

Mój problem ze sprzetem polega na tym, ze potrzebuję jak najmniejszego aparatu po to, żeby móc schować go do kieszeni albo do sakiewki na pasku. Chcę mieć szybki dostęp do aparatu i jednocześnie nie przejmować się torbą ze sprzętem, albo dyndającym aparatem. Jaka jest różnica między FF + dwie stałki do 85mm a m43 z ekwiwalentami w torbie, 1,5kg?

XZ-1 jest OK do FullHD, GF1+20 daje jakość taką jakiej potrzebuje, ale mógłby być mniejszy.

dekielki faktycznie są kiepskie, przez moment rozważałem filtr uv jako alternatywę.

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    @GrzegorzMaj
    Masz mniejszego GF2 lub przyszły GF3. Zobacz sobie porównania na www.dpreview.com

PS
    Tak przy okazji Olek może mieć powody do dumy bo wreszcie przegonił Panasa w sprzedaży u Japońców
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	camera-sale.png
Wyświetleń:	96
Rozmiar:	107,2 KB
ID:	50297  
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Mi dekielki spadają ze wszystkich obiektywów, jakie mam. Wystarczy o coś zawadzić i już lecą.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Jutro premiera wielka ponoć... chyba nie przykryję papug na noc, by mieć jeszcze ciepłe niusy
    Cytat Zamieszczone przez GrzegorzMaj Zobacz posta
    GF1+20 daje jakość taką jakiej potrzebuje, ale mógłby być mniejszy.
    To kup sobie GF3 lub E-pm1 jak wyjdzie i problem z głowy.
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Mi dekielki spadają ze wszystkich obiektywów, jakie mam. Wystarczy o coś zawadzić i już lecą.
    Ja jak zgubiłem od 14-54mm to kupiłem na szybko od Hamy i powiem, że trzyma się lepiej.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 29.06.11 o 14:33
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Jutro premiera wielka ponoć... chyba nie przykryję papug na noc, by mieć jeszcze ciepłe niusy

To kup sobie GF3 lub E-pm1 jak wyjdzie i problem z głowy.
    Rozważam E-PM1(nie ma obudowy bagnetu wystającej poza body jak GF3), jest węższy i niższy niż GF1. Z 20 i 14 będzie OK. Chciałbym jednak zobaczyć podobne rozwiązanie w pancake'ach co w samsungu 20-50, czy zuiko 14-42 - chowane w obudowę/korpus soczewki, wtedy m43 miałoby wielkość zaawansownych kompaktów.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Nie mam nic przeciwko średnim optycznie naleśnikom, byleby były za 300-700 zł.
    No właśnie ja wolę 20/1.7 takie jakie jest (wolne, głośne, drogie?), ale z konkretną optyką.

Cytat Zamieszczone przez merti Zobacz posta
    @Gietrzy
    Co ty tak się nadymasz i strofujesz kolegę. Zluzuj troszkę bo eksplodujesz
    Nie nadymam i nie strofuję, po prostu tracę więcej czasu przy zmianie na 14-tkę bo muszę bardzo uważać na tą miniaturkę. Myśli, że (w mikro) może być coś mniejsze trzeba hamować a na pewno nie wygłaszać ich na 43R (portal monitorowany non stop przez specjalne wydziały Panasa/Oly), bo jeszcze to zrobią

Cytat Zamieszczone przez merti Zobacz posta
    zacytowane przez ciebie niby jego słowa wskazują że on tego nie powiedział
    Się podpisał

3. Sample 14 widziałem i uważam, że nie jest tak źle, b. dobrze w centrum, gorzej po bokach.
    4. Optyka nie musi ucierpieć na miniaturyzacji.
    No, ale po 25/1.4 (vs. V25/.95) i po 14 - jak sam piszesz i wszyscy widzimy - cierpi.

Chodzi mi o pancake'i z chowanymi soczewkami albo w obudowę, albo w mount - jeśli Panas/Oly tego nie zrobi, może zrobi to Nikon ze swoim cropem 2.5.
    OK, to byłoby super tylko tego - imho - nie będzie. Dlaczego? GF2/GF3/E-PM1 nam mówią dlaczego. Musieli by zrobić ogóra (korpus) z jednym szkłem (chowany w mount) lub te przekładki z sensorami wzorem Ricoha.
    Ogór nie przejdzie bo w Azji jest parcie na miniaturyzację.

Mój problem ze sprzetem polega na tym, ze potrzebuję jak najmniejszego aparatu po to, żeby móc schować go do kieszeni albo do sakiewki na pasku. Chcę mieć szybki dostęp do aparatu i jednocześnie nie przejmować się torbą ze sprzętem, albo dyndającym aparatem.
    To tak jak my wszyscy
    Panas LX5 lub Oly XZ-1 póki co tylko te.

Jaka jest różnica między FF + dwie stałki do 85mm a m43 z ekwiwalentami w torbie, 1,5kg?
    http://img839.imageshack.us/img839/949/p1040331e.jpg

GF1+20 daje jakość taką jakiej potrzebuje, ale mógłby być mniejszy.
    Imho, jeszcze raz - imho - jedno wyklucza drugie.

Mi tam jakoś ani z LX3 ani z 20/1.7 nie spadają a ten z 14 to bardziej czarna folia ochronna niż dekiel/ek.

Chciałbym jednak zobaczyć podobne rozwiązanie w pancake'ach co w samsungu 20-50, czy zuiko 14-42 - chowane w obudowę/korpus soczewki, wtedy m43 miałoby wielkość zaawansownych kompaktów.
    Pomysł super, ale nie sądzę, żeby to w Azji przeszło.
    Jedyna możliwość dostania czegoś takiego w mikro to zrobienie tego przed Panas/Oly przez... Sony w Nex i/lub Nikon w CoolpixPRO.
    Nawet jeśli by na to poszli, to imho wściekłbym się na P/O gdyby zrobili takie naleśniki w czasie krótszym niż minimum 6 lat od czasu poprzednich wersji szkieł $300+. Tanie kity sobie mogą zmieniać co rok

E-PM1 - mając 17/2.8 Oly może kombinować z 17:2=9mm, taki naleśnik czytaj budżetowa optyka 9mm f/2.8 (kit do E-PM2) za $250-300 na wejściu, imho b. umocniła by micro i konkretnie dobiła konkurencję - mini korpus plus małe/tanie (do wyboru) 9-14-17-20 naleśniki plus 45/1.8.

BTW. Post merti sugeruje mi, żeby zaocznie cię przeprosić jeśli poczułeś się urażony/strofowany przeze mnie.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Powoli krystalizuje sie podzial swiadomych uzytkownikow:

- Ci dla ktorych u43 to glowny system, Ci oczekuja najlepszej jakosci
    - Ci dla ktorych u43 to dodatkowy system, Ci oczekuja minimalizacji

Czy to jednak zbytnia generalizacja?