-
Laptop dobry do obróbki zdjęć.
Niedługo mam zamiar pozbyć się swojego dotychczasowego laptopa i zakupić coś nowego. Zależy mi jednak, aby nowy komputer miał dobre odwzorowanie kolorów i żeby nadawał się jak najlepiej do obróbki zdjęć. Wiem, że lepszym rozwiązaniem byłoby kupno komputera stacjonarnego z dobrym ekranem, ale istotna jest dla mnie możliwość zabrania go ze sobą, dlatego wolałabym laptopa. Co polecacie tak do mniej więcej 5 000 zł? Czytałam dobre opinie o sprzęcie Dell, ale może jest tutaj ktoś, kto ma coś lepszego :)
-
Odp: Laptop dobry do obróbki zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Niedługo mam zamiar pozbyć się swojego dotychczasowego laptopa i zakupić coś nowego. Zależy mi jednak, aby nowy komputer miał dobre odwzorowanie kolorów i żeby nadawał się jak najlepiej do obróbki zdjęć. Wiem, że lepszym rozwiązaniem byłoby kupno komputera stacjonarnego z dobrym ekranem, ale istotna jest dla mnie możliwość zabrania go ze sobą, dlatego wolałabym laptopa. Co polecacie tak do mniej więcej 5 000 zł? Czytałam dobre opinie o sprzęcie Dell, ale może jest tutaj ktoś, kto ma coś lepszego :)
Zerknij tu jest kilka ciekawych i mocnych sprzętowo lapków
-
Jak znasz niemiecki to poczytasz-Wyselekcjonowane pod katem obrabiania materialu foto i filmu.W niektorych zmiescisz sie w przedziale cenowym.
W kazdym razie ktorys z takich http://www.computerbild.de/kaufberat...lvbjYzLDIsMiwy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Dość ważny dla pytającej był ekran. W danych tych laptopów nie ma nic o tym jakie to ekrany :|
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Dość ważny dla pytającej był ekran. W danych tych laptopów nie ma nic o tym jakie to ekrany :|
No jak nie ma.Np trzeci czy czwarty z rzedu wybralem http://www.computerbild.de/produkte/...0-details.html
Displaytyp to chyba wlasnie jaki to ekran
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Displaytyp to chyba wlasnie jaki to ekran
Kod:
Displaytyp |
LED-Backlight Display, Widescreen Display, Non-Glare TFT Display (matt) |
Czyli panel NT czy IPS?
-
Jeśli ma być PC to zainteresuj się Xnote. To firma, która buduje customowe notebooki pod klienta. http://www.bluemobility.pl/
Bardziej "sieciowo" to HP Elitebook i Dell Precision (i chyba bardziej w stronę tych drugich, często są używane jako mobilne render stacje do video).
Jednak jeśli to ma pracowąc 24/7 czasami (i się oczywiście grzać) to kup stacjonarny. Topowe notebooki (typu Dell XPS i pochodne, z dodatkowymi kartami graficznymi) potrafią się sypać po 2-3 latach z powodu przegrzewania i uszkadzania kart graficznych.
Idealnym (do samych zdjęć) rozwiązaniem byłby dobry laptop i do niego monitor chociaż 22" IPS (koszt rzędu ~800zł za ekran, który da się sensownie skalibrować).
A do wideo to, po prostu, stacjornany komputer.
PS. Jakiego na tą chwilę masz laptopa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Kod:
Displaytyp |
LED-Backlight Display, Widescreen Display, Non-Glare TFT Display (matt) |
Czyli panel NT czy IPS?
Tak po prawdzie to raczej az tak duzego znaczenia nie ma.ekran TFT wystarczajaco jest dobry do obrobki zdjec i az za dobrze oddaje kolory.Ips to raczej moze przy potrzebnej mocy szybkosci pamieci bedzie nie miescil sie w limicie.
TFT szklany matowy z podbitym kontrastem(folia)bedzie az za dobry na poczatek do nauki i pokazywania efektow.
A konktetnie co do pytania to TFT to nie jest IPS.W jednym cos jest prostopadle a drugim rownolegle-tak pamietam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
PS. Jakiego na tą chwilę masz laptopa?
ACER Extensa 5620Z stary jak świat :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
ACER Extensa 5620Z stary jak świat :-)
No dobra, to do wymiany.
Teraz przemyśl tylko czy koniecznie musi być mobilnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tak po prawdzie to raczej az tak duzego znaczenia nie ma.ekran TFT wystarczajaco jest dobry do obrobki zdjec i az za dobrze oddaje kolory.Ips to raczej moze przy potrzebnej mocy szybkosci pamieci bedzie nie miescil sie w limicie.
To kwestia tego, jakie mamy kryteria dobroci. Już mi się parę osób chwaliło, że mają laptopy z dobrymi ekranami TN. Po spojrzeniu na ich ekrany uważam, że to słowo 'dobry' należałoby włożyć w wielki cudzysłów. Wystarczyło nieco zmienić kąt spojrzenia w pionie na ekran (np unosząc lekko głowę lub przechylając ekran laptopa pod nieco innym kątem) aby postrzeganie kolorów dosć silnie się zmieniło. W takich warunkach nie wyobrażam sobie dobrego obrobienia zdjęcia (słyszałem że podobno bywali i tacy artyści, który potrafili pięknie dopasować kolory nawet na monitorze czarno-białym - posługując się wyłącznie histogramami - ale osobiście nigdy takiego nie spotkałem)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
TFT szklany matowy z podbitym kontrastem(folia)bedzie az za dobry na poczatek do nauki i pokazywania efektow.
Zależy komu i na ile dokładnie te efekty będziesz chciał pokazać. Wiele osób może być zachwyconych, ale ci bardziej świadomi szybko zauważą wady monitora uniemożliwiajace ocenę jakości uzyskanych efektów obróbki. A z tym podbijaniem kontrastu... cóż... wadą większosci tanich monitorów LCD jest właśnie nadmiernie podbity kontrast powodujący, że obraz wygląda na pierwszy rzut oka efektownie, ale wiele niuansów kolorystycznych ginie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A konktetnie co do pytania to TFT to nie jest IPS.W jednym cos jest prostopadle a drugim rownolegle-tak pamietam
TFT to skrót od Thin-Film Transistor - tranzystor cienkowarstwowy. Ta technologia stosowana jest zarówno w matrycach TN jak i IPS - zatem zarówno mówienie o TFT-TN jak i TFT-IPS jest równie uzasadnione. Fakt, ze częściej sie używa 'TFT' w połaczeniu z 'TN' wynika zapewne z pewnej tradycji - pierwsze matryce aktywne TFT stosowały technologię TN i wtedy określenie 'TFT-TN active matrix' oznaczało postęp w porównaniu z poprzednimi rozwiązaniami i bylo szeroko stosowane w reklamach. Matryce IPS zaczęły sie pojawiać na rynku później i w nich stosowania technologii TFT już tak w folderach reklamowych nie podkreślano.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wyszomir
To kwestia tego, jakie mamy kryteria dobroci. Już mi sie pare osób chwaliło, zę maja laptopy z dobrymi ekranami TN. Po spojrzeniu na ich ekrany uważam, zę to słowo 'dobry' należałoby włożyć w wielki cudzysłów. Wystarczyło nieco zmienić kąt spojrzenia w pionie na ekran (np unosząc lekko głowę lup rzechylajać ekran laptopa pod nieco innym kątem) aby postrzeganie kolorów dosć silnie się zmieniło.
Swego czasu dostałem do skalibrowania jakiegoś (chyba) Della z dolnej półki z matrycą type "glare". Największą jego ciekawostką było, UWAGA, użycie 2 kolorów świetlówek do podświetlenia matrycy. W dolnym zakresie jasności barwy były ciepłe, a w górnym zakresie zimne...
-
Moja uwaga - tylko ekran z IPS-em lub pochodny. Żadna TN-ka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Teraz przemyśl tylko czy koniecznie musi być mobilnie.
Często będę wolne dni spędzać w innym mieście u taty, więc zależy mi żebym mogła zabrać ze sobą komputer. Ale jeśli bardzo odradzasz laptopa to jeszcze się nad tym zastanowię.
-
Jeśli planujesz używanie komputera wgłónie w dwóch miejscach, to moze rozważ dodpuszczenie dobrego ekranu w laptopie i w zamian kupienie dwóch w miare dobrych monitorów stacjonarnych do podłaczania? Może się okazać, że będzie nawet taniej - niezły poleasingowy monitor IPS daje się kupić poniżej 1000zł.
-
To jak zostawimy ekran, to co powinno być w środku?
Jaki procesor, karta graficzna?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Często będę wolne dni spędzać w innym mieście u taty, więc zależy mi żebym mogła zabrać ze sobą komputer. Ale jeśli bardzo odradzasz laptopa to jeszcze się nad tym zastanowię.
Jeśli zdjęcia to laptop ok. Poszukaj czegoś z podanych przeze mnie do 4000zł i dokup monitor, który będzie w domu u Ciebie.
-
Tylko matryce IPS, żadnych TN! Szkoda tylko, że łatwiej znaleźć tablet z taką matrycą, niż laptopa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
To jak zostawimy ekran, to co powinno być w środku?
Jaki procesor, karta graficzna?
Do obróbki zdjęć (Lightroom i inne programy, które nie wykorzystują CUDA) to karta graficzna musi dać jedynie płynny obraz na monitor.
I Intel, i AMD, mają dzisiaj wbudowane karty graficzne w układ CPU i to, do obróbki zdjęć, wystarcza.
Jeśli chodzi o sam procesor, to, na tą chwilę, tylko Intel liczy się w notebookach. AMD zaprezentowało bardzo fajny FX-7600P, ale na rynek wejdzie pewnie dopiero za chwilę... I5/I7 z 3/4 generacji powinien spokojnie wystarczyć.
Do tego 8GB RAM (chyba, że można więcej). I już.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Do tego 8GB RAM (chyba, że można więcej). I już.
Pod kilkoma warunkami:
http://msdn.microsoft.com/en-us/libr...=vs.85%29.aspx
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wyszomir
To kwestia tego, jakie mamy kryteria dobroci.
Zależy komu i na ile dokładnie te efekty będziesz chciał pokazać.
No wlasnie to bralem jak najbardziej pod uwage.Nawet majac na wzgledzie to,ze wczesniej byl u autorki dylemat czy isc do liceum czy technikum fototechnicznego.
Jak najbardziej bralem to pod uwage ,ze autorka jesli chodzi o temat obrobki zdjec jest na samym poczatku drogi.
Zaawansowaqny i zajmujacy sie naprawde profesjonalnie przenosne ekrany uzyje tylko do podgladu.Do prawdziwej obrobki tylko to co "przykrecone" do blatu biurka i nawet oswietlenia pokoju ,w ktorym to stoi nie da zmieniac.
Ja nie daje sie po prostu zwariowac polecajac komus cos czego nie wykorzysta nawet w 10%.To samo dotyczy sprzetu,obiektywow i oprogramowania.
No ale kazdy niech sam sobie decyduje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Mówimy o nowym laptopie czyli Windows8.1 - wszystkie, nawet te z 2GB RAM sprzedaje się dzisiaj w wersji x64 (preinstalowane). A te boxowe (osobno) mają do wyboru x86/x64 przy instalacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Mówimy o nowym laptopie czyli Windows8.1 - wszystkie, nawet te z 2GB RAM sprzedaje się dzisiaj w wersji x64 (preinstalowane). A te boxowe (osobno) mają do wyboru x86/x64 przy instalacji.
Wszystkie?
WOW....
To czas sie chyba uswiadomic o rynku i o tym co sie teraz sprzedaje, oraz w jakich konfigach sprzetowo/oesowych sprzedaje :)
W zyciu nie wpadl bym na ta koniugacje, ze nowy laptop to 8.1...
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Wszystkie?
WOW....
To czas sie chyba uswiadomic o rynku i o tym co sie teraz sprzedaje, oraz w jakich konfigach sprzetowo/oesowych sprzedaje :)
No to jak nie wszystkie to ja najwyraźniej dobrze trafiam... Nawet HP za 999zł z Neonetu (2GB RAM, Celeron) miały Win8.1 x64...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
. Nawet HP za 999zł z Neonetu (2GB RAM, Celeron) miały Win8.1 x64...
Kurde.Do ukladania pasjansa jak znalazl,i czytania poczty,ale bez zalacznikow:wink::wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde.Do ukladania pasjansa jak znalazl,i czytania poczty,ale bez zalacznikow:wink::wink:
Taki Celeron am wydajność jak Core2Duo sprzed ~6 lat. Bez przesady, da się na tym biurowe rzeczy robić. Filmy FullHD odtwarza i z MKV/MP4, i z Youtube.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
No to jak nie wszystkie to ja najwyraźniej dobrze trafiam... Nawet HP za 999zł z Neonetu (2GB RAM, Celeron) miały Win8.1 x64...
No ja sie spotkalem z takim co mialy, nie mialy, i mialy jakies inne dziwne rzeczy....
p.s. Swoja droga 8 i pochodne, jak ktos nie posiadzie dotykowca, i jeszcze pchac sie w box'a, jest godnym podziwu posunieciem :)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
No ja sie spotkalem z takim co mialy, nie mialy, i mialy jakies inne dziwne rzeczy....
p.s. Swoja droga 8 i pochodne, jak ktos nie posiadzie dotykowca, i jeszcze pchac sie w box'a, jest godnym podziwu posunieciem :)
pozdro
Przy aktualnie zapowiedzianym darmowym update do Win10 nie ma chyba aż takiej tragedii :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Taki Celeron am wydajność jak Core2Duo sprzed ~6 lat. Bez przesady, da się na tym biurowe rzeczy robić. Filmy FullHD odtwarza i z MKV/MP4, i z Youtube.
Czyli sumujac nasze wypowiedzi do biura jak znalazl,poczta,karty,filmiki i fora
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Swoja droga 8 i pochodne, jak ktos nie posiadzie dotykowca, i jeszcze pchac sie w box'a, jest godnym podziwu posunieciem :)
Kiedy ostatnio kupowałeś laptop?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Przy aktualnie zapowiedzianym darmowym update do Win10 nie ma chyba aż takiej tragedii :)
No chyba jednak nie kazdy, z przeciekow majkrosoftowych to tylko box'owcy W8 beda mogli za darmoszke posiasc 10, oemowcy beda musieli zabulic...
pozdro
---------- Post dodany o 23:20 ---------- Poprzedni post był o 23:18 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Kiedy ostatnio kupowałeś laptop?
Tydzien temu jakies 3 sztuki, a przez caly zeszly miesiac sie z 10 pewnie nazbieralo, a co?
pozdro
-
Ja mam właśnie Della (od wielu lat używam różne modele tego producenta do 6 lat są bezawaryjne), koniecznie matowa matryca min 17 FHD i da radę. Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piasbog
Ja mam właśnie Della (od wielu lat używam różne modele tego producenta do 6 lat są bezawaryjne), koniecznie matowa matryca min 17 FHD i da radę. Pozdr
I maja dobry i szybki serwis ;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piasbog
17 i mobilny?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Tydzien temu jakies 3 sztuki, a przez caly zeszly miesiac sie z 10 pewnie nazbieralo, a co?
A nic :)
Nuka nie jest hurtownikiem, przedsiębiorcą czy kimś takim. Jest zwykłym klientem, który kupi laptop z preinstalowanym W8.1.
Chyba, że kupi Maca ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
A nic :)
Nuka nie jest hurtownikiem, przedsiębiorcą czy kimś takim. Jest zwykłym klientem, który kupi laptop z preinstalowanym W8.1.
Chyba, że kupi Maca ;)
A to zwyklych klientow, ktos zmusza na sile by brac sprzet z preinstalka 8.1?
Przeca pisalem, ze tego smiecia jest tyle, ze mozna sobie wybrac dowolna konfiguracje sprzetowa i oesowa gdzie ograniczeniem bedzie fantazja i fundusze wybierajacego ;)
p.s. Oczywiscie jest wyjscie, wszyscy co posiada lapka z wersja pro 8 moga sobie downgrade'owac do 7/visty/xp za darmoszke :)
pozdro
-
Powoli dochodzimy do tego jak wedkarz poszedl kupic przynete przed wedkowaniem,wyszedl z.......
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Powoli dochodzimy do tego jak wedkarz poszedl kupic przynete przed wedkowaniem,wyszedl z.......
No i dlatego niech kolezanka wybierze ladniejszy i w ulubionym kolorze laptopik :)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
A to zwyklych klientow, ktos zmusza na sile by brac sprzet z preinstalka 8.1?
Czy zwykły klient, może wybrać laptop firmy X, model Y z systemem (A lub B) lub bez?
-
Mnie ostatnio udało się upolować lekko używanego elitebooka 840 G1 z ips-em :) Może nie jest mega wydajny, ale przy 14" dość mobilny (1.58kg). Matryca jak na moje oko całkiem przyzwoita.
Pozdr