Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 103

Wątek: Laptop dobry do obróbki zdjęć.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Odp: Laptop dobry do obróbki zdjęć.

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Tak po prawdzie to raczej az tak duzego znaczenia nie ma.ekran TFT wystarczajaco jest dobry do obrobki zdjec i az za dobrze oddaje kolory.Ips to raczej moze przy potrzebnej mocy szybkosci pamieci bedzie nie miescil sie w limicie.
    To kwestia tego, jakie mamy kryteria dobroci. Już mi się parę osób chwaliło, że mają laptopy z dobrymi ekranami TN. Po spojrzeniu na ich ekrany uważam, że to słowo 'dobry' należałoby włożyć w wielki cudzysłów. Wystarczyło nieco zmienić kąt spojrzenia w pionie na ekran (np unosząc lekko głowę lub przechylając ekran laptopa pod nieco innym kątem) aby postrzeganie kolorów dosć silnie się zmieniło. W takich warunkach nie wyobrażam sobie dobrego obrobienia zdjęcia (słyszałem że podobno bywali i tacy artyści, który potrafili pięknie dopasować kolory nawet na monitorze czarno-białym - posługując się wyłącznie histogramami - ale osobiście nigdy takiego nie spotkałem)

TFT szklany matowy z podbitym kontrastem(folia)bedzie az za dobry na poczatek do nauki i pokazywania efektow.
    Zależy komu i na ile dokładnie te efekty będziesz chciał pokazać. Wiele osób może być zachwyconych, ale ci bardziej świadomi szybko zauważą wady monitora uniemożliwiajace ocenę jakości uzyskanych efektów obróbki. A z tym podbijaniem kontrastu... cóż... wadą większosci tanich monitorów LCD jest właśnie nadmiernie podbity kontrast powodujący, że obraz wygląda na pierwszy rzut oka efektownie, ale wiele niuansów kolorystycznych ginie.

A konktetnie co do pytania to TFT to nie jest IPS.W jednym cos jest prostopadle a drugim rownolegle-tak pamietam
    TFT to skrót od Thin-Film Transistor - tranzystor cienkowarstwowy. Ta technologia stosowana jest zarówno w matrycach TN jak i IPS - zatem zarówno mówienie o TFT-TN jak i TFT-IPS jest równie uzasadnione. Fakt, ze częściej sie używa 'TFT' w połaczeniu z 'TN' wynika zapewne z pewnej tradycji - pierwsze matryce aktywne TFT stosowały technologię TN i wtedy określenie 'TFT-TN active matrix' oznaczało postęp w porównaniu z poprzednimi rozwiązaniami i bylo szeroko stosowane w reklamach. Matryce IPS zaczęły sie pojawiać na rynku później i w nich stosowania technologii TFT już tak w folderach reklamowych nie podkreślano.
    Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 4.10.14 o 22:05
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    To kwestia tego, jakie mamy kryteria dobroci. Już mi sie pare osób chwaliło, zę maja laptopy z dobrymi ekranami TN. Po spojrzeniu na ich ekrany uważam, zę to słowo 'dobry' należałoby włożyć w wielki cudzysłów. Wystarczyło nieco zmienić kąt spojrzenia w pionie na ekran (np unosząc lekko głowę lup rzechylajać ekran laptopa pod nieco innym kątem) aby postrzeganie kolorów dosć silnie się zmieniło.
    Swego czasu dostałem do skalibrowania jakiegoś (chyba) Della z dolnej półki z matrycą type "glare". Największą jego ciekawostką było, UWAGA, użycie 2 kolorów świetlówek do podświetlenia matrycy. W dolnym zakresie jasności barwy były ciepłe, a w górnym zakresie zimne...
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Moja uwaga - tylko ekran z IPS-em lub pochodny. Żadna TN-ka.

Awatar nuka11
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Teraz przemyśl tylko czy koniecznie musi być mobilnie.
    Często będę wolne dni spędzać w innym mieście u taty, więc zależy mi żebym mogła zabrać ze sobą komputer. Ale jeśli bardzo odradzasz laptopa to jeszcze się nad tym zastanowię.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Jeśli planujesz używanie komputera wgłónie w dwóch miejscach, to moze rozważ dodpuszczenie dobrego ekranu w laptopie i w zamian kupienie dwóch w miare dobrych monitorów stacjonarnych do podłaczania? Może się okazać, że będzie nawet taniej - niezły poleasingowy monitor IPS daje się kupić poniżej 1000zł.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

To jak zostawimy ekran, to co powinno być w środku?
    Jaki procesor, karta graficzna?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nuka11 Zobacz posta
    Często będę wolne dni spędzać w innym mieście u taty, więc zależy mi żebym mogła zabrać ze sobą komputer. Ale jeśli bardzo odradzasz laptopa to jeszcze się nad tym zastanowię.
    Jeśli zdjęcia to laptop ok. Poszukaj czegoś z podanych przeze mnie do 4000zł i dokup monitor, który będzie w domu u Ciebie.
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Tylko matryce IPS, żadnych TN! Szkoda tylko, że łatwiej znaleźć tablet z taką matrycą, niż laptopa.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    To jak zostawimy ekran, to co powinno być w środku?
    Jaki procesor, karta graficzna?
    Do obróbki zdjęć (Lightroom i inne programy, które nie wykorzystują CUDA) to karta graficzna musi dać jedynie płynny obraz na monitor.

I Intel, i AMD, mają dzisiaj wbudowane karty graficzne w układ CPU i to, do obróbki zdjęć, wystarcza.

Jeśli chodzi o sam procesor, to, na tą chwilę, tylko Intel liczy się w notebookach. AMD zaprezentowało bardzo fajny FX-7600P, ale na rynek wejdzie pewnie dopiero za chwilę... I5/I7 z 3/4 generacji powinien spokojnie wystarczyć.

Do tego 8GB RAM (chyba, że można więcej). I już.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Do tego 8GB RAM (chyba, że można więcej). I już.
    Pod kilkoma warunkami:
    http://msdn.microsoft.com/en-us/libr...=vs.85%29.aspx

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów