-
Moje odczucia po 2 miesiącach z m4/3
Mam PENa epl3 od 2 miesięcy, kupionego na mikołaja od slawka. W międzyczasie dokupiłem do niego mZD45 i mZD17. Wcześniej przez 7 lat fotografowałem E1 i przez 4 E510 (równocześnie). Na krakowskim mini zlocie Olka miałem okazję też solidnie obmacać Romkowego om-d z 12-35 i innymi szkłami. I wiecie co? Poszedłem w piatek do Galerii Krakowskiej tak w sumie bez celu, popatrzeć co mają w Saturnie i Fotojokerze z m4/3. W Jokerze mieli na wystawce Nikona D3s i D4, tak na to spojrzałem i dostałem mega obrzydzenia... jakie to wielkie. Teraz, gdy patrzę na dowolną profi lustrzankę, to jakoś na samą myśl, że miałbym to nosić z ciężkim obiektywami, mnie odrzuca. Swój zestaw mikro 4/3 ładuję do małego, plastikowego pojemnika na mrożonki, zamykam szczelnie i wrzucam do plecaka, małe, poręczne, lekkie. Nie mogę uwierzyć, że przez 2 miesiące po Chinach tachałem na plecach E1 + E510 + trzy duże ZD.
W epl3 najbardziej brakuje mi wizjera, za to odchylany ekranik sprawia, że robię ujęcia, jakich wcześniej nie robiłem, bo mi się nie chciało schylać, np. z żabiej perspektywy. Traktuję to body przejściowo, a docelowo dokupię om-d z gripem, lub panasowy GH3 i nic mi więcej do szczęścia, dla amatorskiego focenia, nie potrzeba jeżeli chodzi o body. Ze szkieł, to najbliższy zakup to mZD75, a potem w kolejności mZD9-18 i mZD12.
To takie moje nocne przemyślenia, może kogoś skłonią do refleksji nad ciężarem swoich gratów i stanem kręgosłupa ;)
-
Odp: Moje odczucia po 2 miesiącach z m4/3
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Mam PENa epl3 od 2 miesięcy, kupionego na mikołaja od slawka.... Nie mogę uwierzyć, że przez 2 miesiące po Chinach tachałem na plecach E1 + E510 + trzy duże ZD.
W epl3 najbardziej brakuje mi wizjera, za to odchylany ekranik sprawia, że robię ujęcia, jakich wcześniej nie robiłem, bo mi się nie chciało schylać, np. z żabiej perspektywy. Traktuję to body przejściowo, a docelowo dokupię om-d z gripem, lub panasowy GH3 i nic mi więcej do szczęścia, dla amatorskiego focenia, nie potrzeba jeżeli chodzi o body. Ze szkieł, to najbliższy zakup to mZD75, a potem w kolejności mZD9-18 i mZD12.
To takie moje nocne przemyślenia, może kogoś skłonią do refleksji nad ciężarem swoich gratów i stanem kręgosłupa ;)
Moje przemyślenia są powszechnie zdane, jeżeli wystarczy Ci garść stalek po co przepłacać, kiedyś, po wstępnym olśnieniu lekkością zaczniesz oglądać te obrazki z bliska to do niektórych zoomów wrócisz. Lub nie, ale to będą Twoje wybory, ja wszedłem do pociągu mikro4/3, ale wciąż zostawiłem jedną nogę w drzwiach, nazywa się ona - ZD 12-60 i ZD 50-200, a czasami także i takie wynalazki jak ZD 14-35 i 35-100, ZD 150 czy ZD 90-250. I na razie mi te moje wybory nie wadzą....
A pen-y? - PEN-y są ze mną od EP-1
AP.
-
No zoomy też są, co prawda trochę drogie, ale są 12-35 i 35-100.
-
Jakiś czas miałem równolegle e-pl1 i e-620. Dopiero OM-D dał mi wystarczająco wiele w mikro, żeby się przesiąść całkowicie. Co do szkieł.
Wolę jednak rozsądnie jakościowo zoomy. mZD75 jest pięknym obiektywem. Miałem tylko dwie okazje przypiąć go do aparatu, a i tak zrobił na mnie wielkie wrażenie.
Ale jak co do czego przyszło wolałem najpierw kupić 35-100. Jeśli kupię coś szerokiego to będzie pewnie 9-18 a nie stałka 12mm.
Dlatego nadal czekam na coś lepszego od olka.
-
Mnie generalnie system m4/3 urzekł malutkimi genialnymi stałeczkami m.Zuiko i właśnie ja w tym kierunku idę.
BTW. Mam ciemnicę 12-50 i 40-150 i do generalnej fotografii "na zewnątrz" zaspokajają moje potrzeby.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
W Jokerze mieli na wystawce Nikona D3s i D4, tak na to spojrzałem i dostałem mega obrzydzenia... jakie to wielkie.
.........
Fajnie że trafiłeś z wyborem sprzętu w swoje potrzeby. To najważniejsze! a na szczęście rynek oferuje dużą liczbę rozwiązań - jak poszukać każdy znajdzie coś dla siebie jeśli tylko jakimś fanatyzmem przy wyborze nie będzie się kierował....
m4/3 używam od dawna i przychylam się do opinii że to bardzo poręczny system, doskonały na wędrówki czy choćby spacery. Czy jest to system idealny na wszelkie okazje? to raczej nie, wszak na spacerze w parku czy wycieczce zazwyczaj wystarczyłby zaawansowany kompakt. Z kolei w drugą stronę patrząc - byłem kiedyś zaskoczony jaką funkcjonalność i wygodę daje lustrzanka FF (no trochę mniejsza niż te wymienione przez Ciebie powyżej) + 24-70/2,8. Wygodny uchwyt, dobre wyważenie, świetny i duży wizjer, brak żonglowania stałkami a sprawa ciężaru jest trochę demonizowana...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Fajnie że trafiłeś z wyborem sprzętu w swoje potrzeby. To najważniejsze! a na szczęście rynek oferuje dużą liczbę rozwiązań - jak poszukać każdy znajdzie coś dla siebie jeśli tylko jakimś fanatyzmem przy wyborze nie będzie się kierował....
m4/3 używam od dawna i przychylam się do opinii że to bardzo poręczny system, doskonały na wędrówki czy choćby spacery. Czy jest to system idealny na wszelkie okazje? to raczej nie, wszak na spacerze w parku czy wycieczce zazwyczaj wystarczyłby zaawansowany kompakt. Z kolei w drugą stronę patrząc - byłem kiedyś zaskoczony jaką funkcjonalność i wygodę daje lustrzanka FF (no trochę mniejsza niż te wymienione przez Ciebie powyżej) + 24-70/2,8. Wygodny uchwyt, dobre wyważenie, świetny i duży wizjer, brak żonglowania stałkami a sprawa ciężaru jest trochę demonizowana...
O której godzinie spaceru lub górskiej wędrówki, jeśli mogę spytać, mówisz w ostatnim zdaniu?
-
Był czas że tachałem C50D z 10-22, 24-85 i 70-200 i statywem po górach. Wygoda trzymania była i owszem, zakres ogniskowych też fajny, tyle że po 8 godzinach czuło się ten zestaw już bardzo wyraźnie. Po 12h ramiona bolały jak diabli. Teraz mam dwa lekkie szkiełka, lekkie body, po 12h niemal nie czuję plecaka. Na krótkie wypady mogę zabrać analoga dodatkowo. Mogę spakować więcej picia a tak starałem się wszystko ograniczać by dać radę taszczyć sprzęt. To jeden z aspektów. Drugi to zadanie sobie pytania po cholerę mi duży dobry sprzęt, nie zarabiam na zdjęciach, to moje hobby które pozwala mi odpocząć i ma sprawiać radość. Jeśli kiedyś FF zagości w body takim jak O-MD i jego cena będzie na poziomie O-MD to może skuszę się na zmianę sprzętu, na dziś wystarczy mi to co mam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
O której godzinie spaceru lub górskiej wędrówki, jeśli mogę spytać, mówisz w ostatnim zdaniu?
Oj czepiasz się, ale słusznie - trochę nieprecyzyjnie napisałem. Na spacery czy wędrówki m4/3 jest OK, ba, w wielu wypadkach nawet zaawansowany kompakt by wystarczył i byłby lepszy...
O funkcjonalności FF z 24-70/2,8 pisałem w innych zastosowaniach - robiłem kiedyś zdjęcia na przesłuchaniach konkursowych. 6 godzin z dekoracją laureatów. w łapkach C5DmkII z 24-70/2,8 pożyczony od jednego z naszych Forumowiczów... dla sprawdzenia - cały czas przez ramię miałem przewieszoną torbę z dodatkowym obiektywem i mnóstwem różnego zupełnie niepotrzebnego szpeja - tylko po to by sprawdzić jak mój kręgosłup to wytrzyma :)
Kręgosłup wytrzymał, ręce nieomdlewały... trochę się nudziłem - bo jak podobne zdjecia robiłem PENem to co występ to zmiana obiektywu żeby każdego z występujących mieć w szerokim kadrze i wąskim portrecie... a tu zoom w lewo - zoom w prawo i gotowe...
Wypada wspomnieć o baterii - jak zaczynałem zdjęcia miałem 50% naładowania, jak kończyłem zostało jeszcze z 25%.... W Penie w połowie występów baterię trzeba było zmienić.... Tak, dość dużo zdjęć robiłem, ale nie z nudów tylko że na scenie były dzieci, trochę ruchliwe - jak to dzieci, no i zazwyczaj były potrzebne 2 - 3 poprawki zanim AF sobie trafił :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Był czas że tachałem C50D z 10-22, 24-85 i 70-200 i statywem po górach. Wygoda trzymania była i owszem, zakres ogniskowych też fajny, tyle że po 8 godzinach czuło się ten zestaw już bardzo wyraźnie. Po 12h ramiona bolały jak diabli. Teraz mam dwa lekkie szkiełka, lekkie body, po 12h niemal nie czuję plecaka. Na krótkie wypady mogę zabrać analoga dodatkowo. Mogę spakować więcej picia a tak starałem się wszystko ograniczać by dać radę taszczyć sprzęt. To jeden z aspektów. Drugi to zadanie sobie pytania po cholerę mi duży dobry sprzęt, nie zarabiam na zdjęciach, to moje hobby które pozwala mi odpocząć i ma sprawiać radość. Jeśli kiedyś FF zagości w body takim jak O-MD i jego cena będzie na poziomie O-MD to może skuszę się na zmianę sprzętu, na dziś wystarczy mi to co mam :)
Idąc dalej tym tokiem myślenia, na powyżej 4 godzinny spacer najlepszy wydaje się być jakiś kompakt pro.
-
Tylko że, w wątku, mowa jest o amatorskim foceniu, Jeśli zarabiasz na zdjęciach kupuj to co Ci potrzebne i tyle. Nie mam pojęcia po co często mikrusy stawia się obok FF, i krytykuje PENY, że nie dają rady tam gdzie FF z jasnym zumem daje.
---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post był o 10:14 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
Idąc dalej tym tokiem myślenia, na powyżej 4 godzinny spacer najlepszy wydaje się być jakiś kompakt pro.
A czy ja gdziekolwiek piszę o kompakcie?, Napisałem z własnego doświadczenia jak to jest. Zanim coś napiszesz to weź kiedyś ze sobą podobny zestaw foto na 12h wędrówkę po Wysokich Tatrach (mój statyw waży prawie 3kg, taki tylko mam) to pogadamy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
A czy ja gdziekolwiek piszę o kompakcie?, Napisałem z własnego doświadczenia jak to jest. Zanim coś napiszesz to weź kiedyś ze sobą podobny zestaw foto na 12h wędrówkę po Wysokich Tatrach (mój statyw waży prawie 3kg, taki tylko mam) to pogadamy.
Kurcze, jak wrócę do domu, to sobie aż zważę moje graty (wiele ich nie ma) 4/3 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Oj czepiasz się, ale słusznie - trochę nieprecyzyjnie napisałem. Na spacery czy wędrówki m4/3 jest OK, ba, w wielu wypadkach nawet zaawansowany kompakt by wystarczył i byłby lepszy...
O funkcjonalności FF z 24-70/2,8 pisałem w innych zastosowaniach - robiłem kiedyś zdjęcia na przesłuchaniach konkursowych. 6 godzin z dekoracją laureatów. w łapkach C5DmkII z 24-70/2,8 pożyczony od jednego z naszych Forumowiczów... dla sprawdzenia - cały czas przez ramię miałem przewieszoną torbę z dodatkowym obiektywem i mnóstwem różnego zupełnie niepotrzebnego szpeja - tylko po to by sprawdzić jak mój kręgosłup to wytrzyma :)
Kręgosłup wytrzymał, ręce nieomdlewały... trochę się nudziłem - bo jak podobne zdjecia robiłem PENem to co występ to zmiana obiektywu żeby każdego z występujących mieć w szerokim kadrze i wąskim portrecie... a tu zoom w lewo - zoom w prawo i gotowe...
Wypada wspomnieć o baterii - jak zaczynałem zdjęcia miałem 50% naładowania, jak kończyłem zostało jeszcze z 25%.... W Penie w połowie występów baterię trzeba było zmienić.... Tak, dość dużo zdjęć robiłem, ale nie z nudów tylko że na scenie były dzieci, trochę ruchliwe - jak to dzieci, no i zazwyczaj były potrzebne 2 - 3 poprawki zanim AF sobie trafił :/
Jasny zoom ma zalety, a co garści baterii do E-M5 porozrzucanych po kieszeniach wspomnieć też należy. Małe ma swoje zalety i wady. widze, że popularność zaczyna zyskiwać jedyna względnie jasna pata 12-35 i 35-100.
A co do kompakta, wziąłem XZ-1 na wędrówkę w góry, jak dla mnie za mała rozdzielczość do zdjęć pamiątkowych z pierwszymi i drugimi planami ,z np mgłą , super, jak do zdjęć szeroko i daleko brakuje mi rozdzielczości, nawet pod latawcem. Poczekać muszę, aż E-PM2 potanieje trochę i podmienię.
-
Achutta proszę tyle zdażało mi się tachać, do tego 3 baterie, jakieś jedzenie, napoje.
C50D - 812g
10-22 USM - 385g
24-85 3,5/4,5 USM - 380g
70-200 USM f4 L - 705g
50 1/8 II - 130g
statyw 2,6kg
Dziś
mz 12-50 - 211g
mz 40-150 - 190g
O-MD - 425g
mam stabilizację więc statyw zostaje w bagażniku, czasem biorę go na krótkie trasy jak zależy mi na filmikach i wspólnych fotkach.
różnica jest wagowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Achutta
Wypraszam sobie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Wypraszam sobie :mrgreen:
Ty sie ciesz,ze Ci nikt pierwszego "t" na "j" nie podmienia:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Tylko że, w wątku, mowa jest o amatorskim foceniu, Jeśli zarabiasz na zdjęciach kupuj to co Ci potrzebne i tyle. Nie mam pojęcia po co często mikrusy stawia się obok FF, i krytykuje PENY, że nie dają rady tam gdzie FF z jasnym zumem daje.
---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post był o 10:14 ----------
kurka, ale się spieniłeś... :)
ja nie krytykuję,
napisałem tak, bo tak uważam,
bez ironii, sam mam e-pl3 i choć stać mnie na lustrznakę lepszą niż budżetowa, to uważam że na codzinne focenie nic więcej jak m4/3 mi nie potrzeba, natomiast na dłuższe wędrówki to już torba z Penem mi ciąży, dlatego ciekawą alternatywą jest wtedy kompakt pro, choć często korzystam ze smartfona.:)
a w planach e-pl5, ale na razie gromadzę szklarnię i szukam palnika.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Achutta proszę tyle zdażało mi się tachać, do tego 3 baterie, jakieś jedzenie, napoje.
C50D - 812g
10-22 USM - 385g
24-85 3,5/4,5 USM - 380g
70-200 USM f4 L - 705g
50 1/8 II - 130g
statyw 2,6kg
Dziś
mz 12-50 - 211g
mz 40-150 - 190g
O-MD - 425g
mam stabilizację więc statyw zostaje w bagażniku, czasem biorę go na krótkie trasy jak zależy mi na filmikach i wspólnych fotkach.
różnica jest wagowa.
twardym być trzeba , a nie miętkim :)
udawadnianie " na siłe" wyższości mikro nad duzym systemem mija się z celem, jednemu pasuje mikro , drugiem FF, a trzeciemu kompakt
mam kolegę który służył w szwedzkim wojsku , codziennie robi marszobiegi z obciazeniem około 35 kg na trasie 15 km :)
spróbujcie mu udowodnić ze 2kg robi róznice :)
jeden lubi blondynki, drugi brunetki, a trzeci ......
taki watek to bicie piany :)
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
jeden lubi blondynki, drugi brunetki, a trzeci ......
blondynki są super, zwłaszcza te pełnoformatowe :) :) :) z trzema ćwiartkami mikrusa lepiej do takiej nie startować bo jeszcze wyśmieje i od kastratów zwyzywa :)
-
jeszcze raz potwierdzasz to co cały czas mówię, że "dzisiejsze" aparaty mają wąską specjalizację i trzeba trafić na "swojego" ;), a wojna systemowo-konstrukcyjna nie ma sensu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
jeszcze raz potwierdzasz to co cały czas mówię, że "dzisiejsze" aparaty mają wąską specjalizację i trzeba trafić na "swojego" ;), a wojna systemowo-konstrukcyjna nie ma sensu
co znaczy - waską specjalizację ?
wszystkie robią zdjęcia, chyba ze są jakieś które robią coś innego , ale o tym nie wiem :)
tak, zgadzam sie z twierdzeniem , ze trzeba wybrać dla siebie taki który spełnia oczekiwania odnosnie produkowanych obrazków, ergonomii uzywania , wagi , itp
dlatego jest tylu producentów korpusów, szkieł i sprzetu "pomocniczego", a ludziska wszystko to kupują( pomijając siłe marketingu , i owczy pęd)
wracając do wagi :
OMD - 425 g
m12-50 : 211g
razem 636g
e620 -535g
zd14-54: 435g
razem 970g
różnica 334g
róznica jest , ale bez przesady !!
-
przecie forum jest po to żeby se pogadać i się pożalić i po przekonywać, jak by wszyscy byli tego samego zdania i mieli taką samą wiedzę to forum nie miało by racji bytu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
przecie forum jest po to żeby se pogadać i się pożalić i po przekonywać, jak by wszyscy byli tego samego zdania i mieli taką samą wiedzę to forum nie miało by racji bytu.
jest róznica między wymianą doświadczeń , pisaniem co się podoba , a co nie ( dostrzegam , ze to ostatnie przez niektórych forumowiczów jest postrzegane jako głos szatana :) ) , a klasycznym biciem piany i spinaniem sie co jest lepsze.
-
Tak, chodzi mi o amatorskie focenie. Gdybym miał zarabiać, kupiłbym to ciężkie D4 z ciężkimi obiektywami, ale wtedy nikt mi by nie kazał tego nosić po górach, czy tachać przez pół świata w plecaku. Sprzęt do bagażnika i się jedzie na zlecenie.
Co do zmiany obiektywów, recepta jest jedna, dwa body, do tego docelowo dążę, bo tak fotografowałem lustrzankami i zdawało to egzamin.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
co znaczy - waską specjalizację ?
wszystkie robią zdjęcia, chyba ze są jakieś które robią coś innego , ale o tym nie wiem :)
tak, zgadzam sie z twierdzeniem , ze trzeba wybrać dla siebie taki który spełnia oczekiwania odnosnie produkowanych obrazków, ergonomii uzywania , wagi , itp
dlatego jest tylu producentów korpusów, szkieł i sprzetu "pomocniczego", a ludziska wszystko to kupują( pomijając siłe marketingu , i owczy pęd)
wracając do wagi :
OMD - 425 g
m12-50 : 211g
razem 636g
e620 -535g
zd14-54: 435g
razem 970g
różnica 334g
róznica jest , ale bez przesady !!
mój poręczny plecak 11,5 kg
nikon d300 - bardzo szybki fotoreporterski (gorsza jakość obrazka, cel szybkość i niezawodność)
nikon d700 - to samo z większą matrycą
nikon d800e - studyjny, reklam
nikon d800 - "ślubniak" ;)
nikon 3-4 - przede wszystkim, szybkość, wytrzymałość szerokie iso
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
nikon d800 - "ślubniak" ;)
36MPix na ślubach? Chyba zeby robić z pojedynczego zdjęcia fototapety na budynku.
Pokaz mi klienta który Ci rozróżni ślubne klatki z d300/d700/d800.
-
Normalna kolej rzeczy D700 zastąpione przez D800...
Zejdź z kolegi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Pokaz mi klienta który Ci rozróżni ślubne klatki z d300/d700/d800.
D300 - trafi po prostu.
D700 - czczczysta fotka z kościoła.
D800 - panie, ale my nie byliśmy na plenerze w górach! Nie, nie proszę pana to nie krater, to tylko pryszcz szanownej małżonki.
A w temacie: jak do ślubów i to jeszcze z GH3 to ja bym polował na SLRMagic 25mm f/.95
-
prawie żaden nie rozróżni oglądając "pacę fotografa", na swoim "ful-hd" 42 cali ;) - ewentualnie parę odbitek 15/21, do których wystarczy 5mpx
pisząc "ślubniak" ;) - chodziło mi o "spokojną" fotografię osób (studio-plener), pejzażyki itp, dla świadomego fotografa, który wie jak wykorzystać rozdzielczość, a nie bazując na własnej galerii na fb
chodziło mi o pokazanie, że bardzo często kupujemy coś na wyrost, bo lepsze da nam lepszy wynik, bez świadomości, że może być zupełnie na odwrót ;) -
wracając do tematu - PEN się sprawdza bardzo dobrze jako spacerowy kolega ;), wprost jak by był do "tego stworzony" :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
...Co do zmiany obiektywów, recepta jest jedna, dwa body, do tego docelowo dążę, bo tak fotografowałem lustrzankami i zdawało to egzamin.
No to już będzie potrzebny pomocnik-tragarz.
-
No nie żartuj, dwa takie epl3, czy nawet om-d ważą tyle co nic.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
tak na to spojrzałem i dostałem mega obrzydzenia... jakie to wielkie. Teraz, gdy patrzę na dowolną profi lustrzankę, to jakoś na samą myśl, że miałbym to nosić z ciężkim obiektywami, mnie odrzuca.
Trochę mi się śmiać chce z nowych trendów, gdyż jeszcze z pięć lat temu moje odchylenia ku małym aparatom traktowane były najczęściej jako... deklaracje seksualnych skłonności mniejszościowych :)
No ale tak już jest, że co jakiś czas zmieniają się mody. Kiedyś faceci chodzili w rajtuzach i perukach, potem w cylindrach i melonikach, teraz zaczynają lubić małe aparaty, co akurat przypadkiem jest bardzo praktyczne :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Trochę mi się śmiać chce z nowych trendów, gdyż jeszcze z pięć lat temu moje odchylenia ku małym aparatom traktowane były najczęściej jako... deklaracje seksualnych skłonności mniejszościowych :)
No ale tak już jest, że co jakiś czas zmieniają się mody. Kiedyś faceci chodzili w rajtuzach i perukach, potem w cylindrach i melonikach, teraz zaczynają lubić małe aparaty, co akurat przypadkiem jest bardzo praktyczne :)
Janko, też sam się sobie dziwię ;) Zwłaszcza, jak biorę do ręki E1 z gripem, to wracają wątpliwości, ale wtedy odzywa się mój kręgosłup wołając o litość :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
No nie darmo starzy górale mawiają, że "małe jest piękne" ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
No nie darmo starzy górale mawiają, że "małe jest piękne" ;)
A góralki, że: "duże-przyjemne"? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
toż to technika się zmienia, mój Panie,
postęp mój Panie...
podziwiam Cię, że jako jedyny pięć lat temu miałeś "odchylenia ku małym aparatom" podczas gdy cała Polska kupowała FF:).
a swoją drogą:
http://www.obmawiamy.pl/06/rajstopy-...-ulicach-6208/
http://expressilustrowany.pl/rajstop...aedddf04000000
być może z lustrzankami jeszcze się prawdziwi spacerowicze przeproszą:) i przestaną być passe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
A co tu jest do podziwiania? Janko czy Luc4s, pasuje mikrus, na pewno nie ze względu na jakieś chore trendy, mody czy inne diabły.
Jeżeli Leszcz kupuje d4 bo jest "trendy" to ... ech.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
podziwiam Cię, że jako jedyny pięć lat temu miałeś "odchylenia ku małym aparatom" podczas gdy cała Polska kupowała FF:)
Ale mnie gdzieś w dzieciństwie wycięli to ''cała Polska kupowała'' :)
Pięć lat temu pojawiły się kompakty o jakości mogącej konkurować z lustrzankami. Kupiłem sobie wtedy G9. Sporo zdjęć fajnych z niego wyszło. Szkoda, że cała seria była walnięta i wpadały doń śmieci, co dawało na zdjęciach różnorakie ''komety''.
Idei kółka iso - jakże użytecznej - olek nadal nie wdrożył...
-
Janko - Dużo wcześniej już był C-5050 który jak wyszedł to właśnie konkurował z lustrzankami ze swojego okresu :)
Zawsze można było zastąpić lustra, ale brakowało wymiennej optyki.
Teraz mamy i świetne kompakty, i EVIL'e, które z powodzeniem mogą zastąpić lustrzanki w większości zadań.
-
troszkę z historii
- równolegle z canon d30 (pierwsza lustrzanka "popularna" canona) wypuszczono canona g2, z d60 canona g5
- założeniem tych kompaktów było uzupełnienie dla użytkowników lustrzanek, czyli bardzo dobre wykonanie i duża wytrzymałość mechaniczna, bardzo przyzwoity obrazek, rewelacyjna optyka, a najważniejsze ... to ta sama karta pamięci, te same systemowe lampy, podobne meni i ten sam akumulator z ładowarką, dając do zrozumienia, że kompaktem też da radę robić fotki, część "gazeciarzy" używała tych modeli
czyli powrót do sprawdzonych rozwiązań, a nie nowości na rynku