http://www.dpreview.com/news/2013/01/29/Panasonic-announces-Lumix-G-Vario-14-42mm-f3-5-5-6-II-ASPH-MEGA-OIS
Wersja do druku
No jestem ciekaw. Będę miał tego 45-150 za 2 tygodnie, więc będę mógł się na coś nastawić :)
No proszę, nowy stary kit... Kiedyś mieliśmy wyścig na megapiksele i zoomy. Teraz ścigamy się na ilość takich samych kitów w ofercie producentów. Czuję się rozpieszczony :D
Dlaczego takich samych? Stary nie będzie produkowany, zastąpi go nowy. Może poprawią trochę jakość i będzie podobna do 14-45?
To nie lepiej było zmodyfikować "stare" 14-45. O niebo lepsze wykonanie i parametry niż w 14-42. A tak w ogóle to po co tyle ciemnych obiektywów w zakresie 28-84 dla FF. Niech dadzą światło chociażby 2.8-4.0 jak w Fuji 18-55.
Parametry 14-45 nie są o niebo lepsze. W sumie tylko 3mm różnicy. Wykonanie jest wyraźnie lepsze i jak wyszło 14-42, to Panasonic stwierdził, że 14-45 to jest obiektyw klasy "premium" ;)
Brakuje właśnie czegoś pomiędzy 12-35/2.8 i ciemnym 12-50. Odpowiednik 14-54/2.8-3.5 byłby bardzo pożądany. Może być ciut ciemniejszy i zakres przesunięty do 12 mm, ale coś takiego pewnie sprzedałoby się lepiej niż 12-35, zakładając oczywiście cenę pomiędzy kitem a 12-35.
X już jest oznaczony jako "discounted".
Policz sobie ile kitów wydały inne firmy do swoich puszek - np nikon ;)
Ale ja nie twierdzę, że Panasonic jest na tym polu wyjątkowo aktywny. Ten trend niestety dotyczy wszystkich. No, prawie wszystkich...
Wg mnie, jeśli 14-42X "nie schodził" to lepiej było połączyć linię i zrobić jeden mniejszy fizycznie obiektyw.
W końcu GF5 z 14-42G wyglądał idiotycznie ...
Rozmiar nowego: średnica: 56, długość: 49
Rozmiar starego: średnica: 61, długość: 64
wg mnie te 1,5 cm na długości i 0,5 cm na średnicy nie sprawi nagle, że 14-42 stanie się kompaktowy i z serią GF będzie wyglądał "stylowo". GF z zoomem nie będzie kieszonkowym aparatem. Różnica 55 g na korzyść nowego też nie powala.
Jest to rozsądny krok jeżeli chodzi o wprowadzenie następcy wcześniejszych kitów. Obiektyw lżejszy, mniejszy, dobry optycznie (?) i tani. Nie obok starego 14-42, ale ZAMIAST.
Czy mogli zrobić go lepiej? Jaśniej, lżej, mniej wymiarowo, więcej optycznie? Pewnie mogli, tylko nie takie jest jego przeznaczenie. Ma być tani i dołączany do korpusów. Na pewno nikt specjalnie dla niego aparatu nie kupi, ale dzięki niskiej cenie zestaw obiektyw+aparat może konkurować z innymi bezlusterkowcami na rynku.
Zejście 55g to jest sporo - jeśli brać pod uwagę serię GF - jako odpowiednik serii MINI w Olku. Ja się nie dziwie, że Panas tak zrobił, bo "starszy" 14-42 był za duży do serii GF, być może efektem tego były wyniki sprzedaży GF na tle E-PM1 czy nawet E-PL3 (który też jest w sumie dość mały). Obiektyw 14-42X zapewne miał spowodować odwrócenie tego trendu, ale jego cena dała efekty odwrotne...
Teraz będzie tak samo "kompaktowo" jak u Olka i nie gorzej optycznie (a może i lepiej?) - a przede wszystkim - podobnie w cenach na półkach.
I podobny design zestawów dwuobiektywowych (vide 45-150 HD).
Ja tam czekam na ceny, może zakupię (a szybciej z kolejnym body na jesieni).
Osobno raczej nie zakupisz. Spójrz na ceny 14-42 II olympusa. 1000-1200zł (a realnie - warte pewnie z 400zł - inaczej kupując dual kita e-pl3 za 1899 wyszłoby, że dopłacają do puszki :). Panasonic nie będzie tańszy...
Na Allegro 14-42 nie stoją po 1200zł.
45-150 są po 1100zł do Panasa.
W sumie akurat ten zoom taki zupełnie bezsensowny nie jest. Z tego co rozumiem będzie miał klasyczną regulację a rozmiar będzie jednak sporo mniejszy od poprzednika i 14-45.
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...=1101&add2=915
---------- Post dodany o 14:01 ---------- Poprzedni post był o 13:56 ----------
Wbrew pozorom 1,5 cm to sporo.
Jasne, że nie - więcej jak 450zł za takiego nie dostaniesz.
Zwróć uwagę tylko ile czasu upłynęło od wypuszczenia m.zuiko 14-42 oraz ile zestawów z tym kitem zostało sprzedanych.
Nawet gdyby rozpatrywać II wersję - to są ponad 2 lata.
Biorąc pod uwagę, jaką wagę Panasonic przykłada do video - z pewnością nowe 14-42 będzie sprawniejsze na tym polu (tak jak II wersja m. zuiko 14-42), czyli szybsze i cichsze.
Jeśli poprawią jakość optyczną to świetnie, tylko się cieszyć.
Jednak jeśli tylko go zmniejszą, to po prostu kolejny obiektyw którego nie warto kupować.
Wszystko zależy od tego jak nad tym pomyśleli. Nie zawsze więcej = lepiej.
Ale w Fuji kit nie kosztuje 500-800zł ;)
I ciężko równać małe 3.5-5.6 z metalowym i ciężkim 2.8-4.0.
Ale kit to kit :)
No to najlepsze kity są do Leici.
Być może najlepsze, a na pewno najdroższe. O ile Leica w ogóle sprzedaje aparaty w kitach.
Jeżeli w ogóle pojawi się lepszy kit, to będzie to przy okazji "Pena Pro", cokolwiek to znaczy.
Nie wiem, czy na podstawie sprzedaży 14-54 czy 12-60, Olympus nie chce wypuścić takiego zooma, czy chce najpierw posprzedawać stałki.
Kit do GH3 też jest nie najgorszy i dość jasny ;)
Nie ma problemu z jasnym kitem, ale to musi kosztować.
Kiedyś kupiłem Minoltę D7D z kitem 28-75/2.8, więc nic niezwykłego w jasnych kitach i Fuji tutaj pionierem nie jest.
"Kit" do GH3 w zestawie chyba nie wychodzi taniej. Wielką zaletą Fuji jest to, że w zestawie dostajemy dobrej jakości zoom za jakieś 1200 zetów (zakładając cenę za zestaw 5200 zł). Trzeba pamiętać, że na stracie w zestawie OM-D za podobną cenę dostawaliśmy obiektyw, który luzem był o połowę tańszy niż zoom Fuji.
Macie macanko:
http://www.youtube.com/watch?v=QSnZFRJPDno
Fajny kurdupel :)
Test/recenzja na http://www.ephotozine.com/article/pa...s-review-21563
na quesabesde.com sa zdjecia i porownanie do starepo kita.
Teraz jest sens kupowania zestawu kitowego np. przyszłego G-6(o ile to będzie standard) nawet dla posiadaczy lepszej optyki. Taki maluch może mieć walory użytkowe w niektórych sytuacjach.
Zastanawiam się czy da radę podpiąć do tego obiektywu za pomocą redukcji polara o rozmiarze filtra 49.
Obiektyw ma średnicę filtra 52 ale sama soczewka sporo mniejsza.
Wygląda to dobrze a sam filtr wchodzi na styk do w pierścień mocowania 52. Nie widzę nawet winiety ale redukcja trochę wypchnie filtr do przodu...